Ortadoğu`da Kritik Gün

15.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

FKÖ`ye bağlı El Fetih, bağımsızlık ilanının yıldönümü nedeniyle Filistin halkına `işgal topraklarında egemenlik hakkınızı herkese gösterin`çağrısında bulundu. Çağrı, bölgedeki durumu daha da kritik bir hale getirdi.



Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içindeki en büyük grup olan El Fetih, 15 Kasım 1988`deki bağımsızlık ilanının yıldönümü nedeniyle Filistin halkının işgal topraklarındaki egemenliğini tüm dünyaya göstermesini istedi. El Fetih`in bu çağrısı, tüm çabalara rağmen durulmayan bölgede yeni bir gerginliğin işareti olarak yorumlandı. Filistin lideri Yaser Arafat 12 yıl önce 15 Kasım tarihinde Cezayir`de sembolik bir bağımsızlık ilan etmişti; bağımsızlık ilanı intifadanın (Filistinlilerin ayaklanması) yükseldiği günlere denk düşmüş, ayaklanma 1993 yılında Oslo barış anlaşmasının imzalanmasına kadar yedi yıl sürmüştü. Arafat`a bağlı El Fetih adına El Hayat El Cedide gazetesinde dün yayımlanan bildiride, bugün Filistin bağımsızlık bildirgesinin hazırlanışının 12. yıldönümü olduğu hatırlatıldı ve işgal topraklarındaki Filistin egemenliğinin 15 Kasım`da dünya aleme gösterilmesi istendi. Bildiride, halktan evlerine, işyerlerine, özel ve resmi dairelere Filistin bayrakları ve şehit resimleri asması istendi ve halkın iradesiyle silahlı işgalcinin iradesinin karşı karşıya geleceği vurgulandı. El Fetih, Filistinlilerden işgal kuvvetlerini ve Yahudi göçmenleri Filistin topraklarına sokmamalarını da istedi.


BATI ŞERİA VE GAZZE ŞERİDİ`NDE ABLUKA;

Öte yandan, İsrail önceki gün dört İsrailli`nin öldürülmesinin ardından Batı Şeria ve Gazze Şeridi`ne giriş ve çıkışları yasakladı. İsrail`in uyguladığı bu ablukanın iş için İsrail`e giden 120 bin Filistinli`yi olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Ancak ablukaya rağmen çatışmalar dün de sürdü. Gazze Şeridi`nde dün 19 yaşındaki bir Filistinli için düzenlenen cenaze töreninin ardından çatışmalar patlak verdi. İsrailli askerler, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki geçiş noktası olan Karni`de dört Filistinli`nin üzerine ateş açıtlar. İsrailli yetkililer son gelişmeler üzerine Filistin yönetimini İsrail vatandaşlarına yönelik `terörist faaliyetleri` kışkırtmakla suçladı. Dört vatandaşının öldürülmesinin ardından üslubunu sertleştiren Başbakan Barak da önceki gün Batı Şeria ve Gazze`de dört İsrailli`nin öldürülmesinden Filistin Yönetimi`ni sorumlu tuttu.


CATIŞMALAR BÖLGEYE YAYILABİLİR;

Bölgedeki son gelişmeler gerginliğin tırmanacağına işaret ederken, İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Efraim Sneh, İsrail ve Filistin arasındaki anlaşmazlığın Ortadoğu`da İran, Irak ve Suriye`nin de dahil olduğu büyük bir çatışmaya neden olabileceği yönünde ABD`li yetkilileri uyardı.


FİLİSTİNLİ UZMAN; DURUMDAN BARAK VE CLİNTON SORUMLU;

Filistinli Ortadoğu uzmanı Hasan Hatip ise, bugün yaşananlardan ABD`nin 10 yıl önce bölge için hazırladığı planı bozan İsrail Başbakanı Ehud Barak ve ABD Başkanı Bill Clinton`ın sorumlu olduğunu bildirdi. Hatip, Filistin Raporu Dergisi`nde yayımlanan değerlendirmesinde, Körfez krizi sonrasında Bush Yönetimi`nin Yeni Ortadoğu Düzeni için Panarabizmin azaltılarak, çatışmaların müzakere yoluyla ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir süreci yürürlüğe koyduğunu yazdı.


İSRAİL CNN`DEN ŞİKAYETÇİ;

İsrail, Amerikan haber kanalı CNN`i, Filistin yanlısı yayın yapmakla suçladı. ABD`ye giden İsrail Başbakanı Ehud Barak`ın heyetinden bir yetkili, İsrail Dışişleri Bakanlığı`nın CNN`den şikayetçi olduğunu söyledi. Yetkili, Barak`ın Washington`da CNN yetkilileriyle bu konuyu ele almak üzere bir araya gelmesinin planlandığını, ancak Barak`ın Washington ziyaretini kısa kesmek zorunda kalması nedeniyle görüşmenin yapılamadığını belirtti. Birçok kişinin haberlerine güvenmesi nedeniyle CNN`in önemli bir televizyon kuruluşu olduğunu söyleyen İsrailli yetkili, Ancak yayını İsrail karşıtı ve tek taraflı. Gazeteciliğin kabul edilen normlarına bağlı olmadığına inanıyoruz dedi. CNN`den bir sözcü ise, İsrail hükümetinden kendilerine herhangi bir şikayet gelmediğini söyledi. (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.