Ortadoğu`da kaos, yeniden

23.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İsrail ve Filistin heyetleri arasında Washington`da sürdürülen barış görüşmelerindeki olumlu atmosfer bir anda bozulurken, Ortadoğu yine kana bulandı.


Barış umutlarının bir gün artıp bir gün azaldığı Ortadoğu`da dün şiddet bir kez daha tırmanışa geçti. Filistinli bir militanın bombalı intihar saldırısı sonucu Batı Şeria`nın kuzeyindeki İsrail köyü Mehola`da bir restoranda meydana gelen patlamada, 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Olayda yaralananlar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Netzarim adlı Yahudi yerleşim yerinde de bir grup silahlı Filistinli`nin İsrail mevzilerine ateş açması sonucu Filistinli bir işçi hayatını kaybetti. İsrail-Mısır sınır kasabası Refah yakınında da İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu genç bir Mısırlı yaralandı. Diğer çatışmalarda ise bir İsrailli ve Filistinli daha hayatını kaybetti. Ramazan ayının son cuması olmasına rağmen Filistinli Müslümanların, Kudüs`teki Eski Kent`e sokulmaması nedeniyle hafif çapta çatışmalar da yaşandı.

Görüşmeler tıkanıyor;

ABD`nin başkenti Washington`da, çatışmalara son vermek ve barış görüşmelerine yeniden başlamak için İsrail ile Filistin heyeti arasında yapılan müzakereler beklenmedik bir şekilde krize girdi. Filistinli yetkililer Washington`daki Bolling Hava Üssü`nde devam eden görüşmelerdeki atmosferin çok kötü olduğunu, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright`ın da bu nedenle görüşmelere katılmaktan vazgeçtiğini belirtti. Krize neden olan konu, taraflar arasında sınırların belirlenmesi çalışmaları sırasında çıktı. Halbuki, önceki gün taraflar arasındaki en çözümsüz nokta olan Kudüs`ün paylaşımı konusunda bile görüş ayrılıklarının azaltıldığı dile getirilmişti. Ancak dünkü görüşmelerde İsrail Dışişleri Bakanı Şlomo Ben-Ami`nin, Filistin topraklarının yüzde 10`unu ilhak etme planını açıklamasıyla ortam birden bire gerginleşti.

Bir gün önce ilerleme kaydettikleri söylenen heyetlerin, bu açıklamanın ardından yumruk yumruğa kavga etme noktasına geldiği ve tatsızlığın Filistin heyetinin salonu terk etmesiyle önlendiği bildirildi. İsrail, daha önce Filistinliler`e Batı Şeria ve Gazze`nin yüzde 5`lik bölümünü Yahudi yerleşimciler için kendinde tutmak istediğini bildirmiş ancak bu oran bile Filistin heyeti tarafından yüksek bulunmuştu.
Konuyla ilgili Reuters`e bir açıklama yapan Filistin heyeti başkanı Saab Erekat, Artık her konuda derin görüş ayrılıkları var diye konuştu. Taraflar arasında geniş uçurumlar oluştu diyen Erekat, Filistin heyetinin salonu terketmesinden sonra ABD`nin Ortadoğu Temsilcicisi Dennis Ross`la da saatlerce görüştüklerini, ancak bunun da çözüm yolunda bir gelişme sağlamadığını belirtti. Erekat ve Filistin heyetinin bugün ABD Başkanı Bill Clinton`la biraraya gelmesi bekleniyor.


Şimon Perez başbakanlık yarışında devre dışı kaldı;

İsrail`de Başbakan Ehud Barak`ın istifasıyla gündeme gelen başbakanlık seçiminde aday olmayı düşünen Şimon Peres`e, Meretz Partisi destek vermedi. Meretz partisinin yaptığı oylamada, 17`ye karşı 25 oyla Perez`i desteklememe kararı çıktı. Oylamanın ardından bir açıklama yapan Perez, Sonuç bu derken, barış için çalışmaya devam edeceğini söyledi. Barak`ın kabinesinde Bölgesel İşbirliği Bakanı olan Perez, Meretz milletvekillerine başbakanlık için adaylığını koymaya karar verdiğini açıklamış ve destek istemişti.

Sol kanattaki Meretz Partisi`nin, sol oyları bölebileceği ve sağcı Likud Partisi Lideri Ariel Şaron`un şansını artıracağı gerekçesiyle Perez`e aradığı desteği vermediği belirtiliyor. Likud Partisi`nin ağır topu eski Başbakan Netanyahu`nun da aday olmayacağını açıkladığı için başbakanlık seçiminde Ehud Barak ve Ariel Şaron`un karşı karşıya geleceği artık kesinlik kazandı.

İsrailli Arap milletvekilleri ise kendi başbakan adaylarını çıkarmamakla birlikte eğer Barak barış anlaşması imzalayabilirse Arapların oylarını alarak başbakan olabilir yorumunu yapıyorlar. İsrailli Arap hukukçulardan Ahmed Tibi, gelecek hakkında kesin konuşmanın mümkün olmadığını ancak, bir anlaşmanın Barak açısından seçimlerde olumlu etkisi olacağının ortada olduğunu söyledi. Sol kanat lideri Ehud Barak Batı Şeria ve Gazze`de ayaklanan Filistinlileri desteklemek için gösteri yapan İsrailli Araplara ateş açılması ve 13 kişinin öldürülmesi sonucu Araplardan aldığı desteği kaybetmişti. İsrailli Araplar, İsrail nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturuyor. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.