Ortadoğu`da diplomasi dikiş tutmuyor

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ortadoğu`da çatışmalara son verilmesi için dün bölgede yoğun bir diplomasi trafiği yaşanırken, çatışmaların hız kesmemesi, Barak`ın sert tavrı ve Arafat`ın tavizsiz tutumu umutsuz bir tablo ortaya koyuyor.Ortadoğu`da İsrail güvenlik kuvvetleriyle Filistinli göstericiler arasındaki çatışmaların topyekün bir savaşa dönüşmesinden çekinilirken, gerilimin düşürülmesi amacıyla bölgede diplomasi trafiği hız kazandı.Yoğun diplomatik girişimlere rağmen çatışmalar da tüm hızıyla sürerken, Barak`ın sert tutumu, Filistin tarafının ise İsrail tarafından gelen çatışmaları durdurma ültimatomunu reddetmesi bölgeyle ilgili karamsar bir tablo ortaya koyuyor.İsrail Başbakanı Barak cumartesi günü, çatışmalardan sorumlu tuttuğu Arafat`a şiddeti durdurması için dün akşama kadar süre tanımış, aksi halde Filistinlilerle barış sürecinin tamamen kopacağını belirtmişti.

Ancak Barak daha sonra söylemini biraz yumuşatarak, bu sözlerinin bir ültimatom anlamına gelmediğini ifade etmişti.Barak`ın uyarılarını reddeden Filistin Devlet Başkanı Arafat dün Mısır`a giderken, Rusya Dışişleri Bakanı İvanov da Suriye`yi ziyaret etti. BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise İsrailli ve Filistinli yetkililerle temaslarda bulunmak üzere dün İsrail`e gitti.Bu arada, bölgeye şiddetin durdurulması için yoğun bir telefon diplomasisi yürüten Clinton`ın da, kesin olmamakla birlikte Ortadoğu`yu ziyaret etmeyi planladığı bildirildi. CNN televizyonu ise diplomatik kaynaklara dayanarak Clinton`ın katılımıyla Mısır`ın Şarm El - Şeyh kentinde bir zirve toplantısı planlandığını bildirdi.AB Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana`nın da, Ortadoğu`daki gerilimi azaltmak ve barış sürecinin canlandırılmasına katkıda bulunmak üzere bugün bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor.

İvanov: Tek çare müzakereOrtadoğu`da kritik saatler yaşanırken, Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov dün Suriye`de Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Dışişleri Bakanı Faruk El Şara`yla görüştü.İvanov, görüşmeden önce yaptığı açıklamada, tarafların bölgede şiddete hemen son verip barış müzakerelerine dönmeleri gerektiğini söyledi.Rus Dışişleri Bakanı, bölgede patlama noktasına gelen çatışmaların görüşmelerle önlenebileceğini belirterek, bu müzakerelerin sadece İsrail ile Filistin arasında değil aynı zamanda Suriye`nin de katılımıyla yürütülmesi gerektiğini belirtti.

ABD`ye göre sükunetin anahtarı Arafat`taÖte yandan, Ortadoğu`daki çatışmaların durması için yoğun çaba harcayan Clinton yönetimi, bölgede sükunetin yeniden sağlanması için Arafat`ın önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.ABD Dışişleri Bakanı Albright da Arafat`ın geçmişte bazı çok sert kararlarla çatışmaları durdurabildiğini, bugün de benzer bir yöntemle kontrolü yeniden sağlayabileceğini ifade etti. Albright, İsrail - Filistin barışı için Barak`ın Arafat`tan daha fazla çaba harcadığını da ileri sürdü. Washington`daki diplomatik kaynaklar ise, İsrail ve Filistin arasında şiddetlenen çatışmalarla ilgili olarak ABD tarafının İsrail`den yana ağırlığını koymasının, Clinton`ın arabulucu konumunu zorlaştıracağı yorumunda bulundular.

Hizbullah`tan İsrail`e tehditİsrailli üç askeri elinde rehin tutan Hizbullah ise, İsrail`in Lübnan`ı bombalaması halinde, İsrail`in kuzeyindeki yerleşim yerlerini hedef alacağını söyledi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan`ın temsilcisi Rolf Knutsson ise, Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud`dan, İsrail sınırındaki askeri ve polis birliklerini takviye etmesini istediğini açıkladı. Bölgede ölüm kol geziyorOrtadoğu`da şiddete son vermeye yönelik çabalara rağmen İsrail güvenlik güçleriyle Filistinli göstericiler arasındaki çatışmalar hız kesmiyor.Batı Şeria`da önceki gün çıkan çatışmalarda ölen bir Filistinli`nin cesedi dün sabah bulundu. İsrail`in kuzeyinde önceki gece Araplarla Yahudiler arasında çıkan silahlı çatışmada da, 26 yaşında bir İsrailli Arap vurularak öldürüldü. Batı Şeria`nın Ramallah kentinde perşembe günü İsrail askerlerinin ateşi sonucu yaralanan 18 yaşındaki bir Filistinli de dün sabah hayatını kaybetti. Böylece İsrail ve Filistin topraklarında 28 Eylül`de başlayan İsrail karşıtı gösteri ve şiddet olaylarında 98 kişi hayatını kaybetti. Bunların 81`inin Filistinli olduğu belirtildi.(FİNANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.028 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.