Ön ödemeli sayaçlara ve sayaç parasına son

05.07.2007 - 11:23 | Son Güncelleme :

Avrupa Birliği`ne uyum projesiyle ölçü ve tartı aletlerine `denetim` geliyor. Ön ödemeli sayaç sisteminin de projenin uygulamaya konmasıyla kaldırılması söz konusu. Projenin Danimarkalı lideri Viggo Muck Mortensen `ön ödemeli sayaçların ve sayaç ücretlerinin tüketiciye ödetilmesinin insan haklarına aykırı` olduğunu belirtti.
AB`ye uyum programının alt projesinden biri olan `Yasal Metroloji`ye Destek Projesi` tamamlandı. AB`de de yeni yürürlüğe giren Ölçü Aletleri Direktifini uygulamaya koymayı hedefleyen proje, tüketiciyi `tartı ile aldatma` dönemini sona erdirecek. Proje ile saptanan aksaklıklar, yapılması gereken değişiklikler önümüzdeki dönemde peyderpey yapılarak hayata geçirilecek.

Ankaralı kurtulacak
AB MEDA Fonu`ndan desteklenen ve Ağustos 2006`da başlayan proje, Avrupa Komisyonu adına Danimarka Teknoloji Enstitüsü (DTI) liderliğinde, Türkiye`den ANKON Danışmanlık Şirketi, Çek Metroloji Enstitüsü(CMI) ve Avusturya Metroloji Enstitüsü`nün (BEV) katılımıyla gerçekleştirildi. Proje lideri Viggo Muck Mortensen, Türkiye`deki mevcut uygulamanın aksayan yönlerini ve projenin getirilerini aktarırken, özellikle 300 dolar abone bedeli ödeyerek sayaç sahibi olan Ankaralılara umut ışığı yaktı ve ön ödemeli sayaçların kaldırılacağı mesajı verdi. Ancak, bunlar projede saptanan aksaklıkların yasal çerçeveye kavuşturulmasından sonra mümkün olacak.
Mortensen, şunları söyledi: Türkiye`de su, elektrik, gaz sayaçlarını tüketiciler satın alıyor. Bu, `inanılmaz kötü` bir sistem. Ön ödemeli su sayaçlarının faturalarında sayacın kirası da yer alıyor. Halbuki, bu sayaçları, ASKİ, EGO gibi dağıtıcı kuruluşlar almalı ve hiçbir şekilde tüketicinin suyu kesilmemeli. Bu açıdan ön ödemeli sayaçlar insan haklarına aykırı. Çünkü insan haklarına göre su, temel ihtiyaç.
Mortensen, Türkiye`de ölçü-tartı aletlerinin kontrollerini belediyelerin yapması gerektiğini ama belediyelerin seçimleri dikkate alarak buna pek istekli olmadıklarına işaret ederek, Halbuki tüketiciyi koruma adına etkin denetim yapsalar, seçilme olasılıkları çok fazla artar dedi.
Mortensen şöyle devam etti: Türkiye`de bu alanda en fazla boşluk olan alan, evlerdeki su, elektrik ve gaz. 100 milyona yakın su sayacı, 25 milyona yakın da elektrik sayacı var. Bunların kontrolü gerekli. Bu da yasal metrolojinin işi. Su sayaçlarında kontrol mekanizması iyi değil. Kontroller kaliteli ve iyi yöntemlerle yapılmıyor.





Altın, manav terazisinde
Avrupa`da olduğu gibi Türkiye`de de ölçü ve tartı aletlerinin üzerinde `mühür` olduğunu ancak bunları tüketicinin algılayamadığına işaret ediyor. Mortensen, Çünkü üzerinde bazı kodlar var. Ama üzerinde tarihiyle, kontrol sonucuyla bir açıklayıcı etiket olursa herkes anlayabilir dedi.
Mortensen, tartı konusundaki Türkiye deneyimini de şöyle aktardı: Ben Bodrum`da eşime bir altın yüzük almak istedim. Manavdan terazi getirdiler.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürü Atilla Şahin, üretimin yüzde 90`ının `tartı`dan geçtiğini ancak mevcut sistemde hiçbir ölçü aletinin kontrol edilmediğini belirtirken, Ölçü ve tartı aletlerine denetim getirmek zorundayız dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.