Ny Nasdaq Costurdu, Dolar Guclenıyor.

05.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Petrolfiyatlarindaki hizli yukselisle birlikte faiz endiselerinin arttigi piyasalarda gozler buyuk ureticilerin yaptiklari mini zirveler ile Avrupa Merkez Bankasi`nin toplantisindaydi. Her iki cepheden de umdugunu bulamayan yatirimcilar hayal kirikligi yasasa da, yapilan aciklamalarin satir aralarinda onumuzdeki gunlerin beklentilerini aramakta gecikmediler. Borsalarda cikisin teknoloji hisseleriyle surdugu hafta boyunca Nasdaq endeksi goz kamastirici bir performans sergiledi ve yeni rekorlara imza atti. Amerika`daki yukselis Asya ve Avrupa`daki seyirde de etkiliydi. Dovizde Amerika`nin agirligi kendini hissettirdi. Dolar 2 mark seviyesinden basladigi haftayi, yen karsisinda bir miktar gevsese de bu rakamlarda tutunarak kapatmayi basardi. Dogrusu borsalarda olaganustu bir hareket yoktu, uzun suredir teknoloji hisseleriyle devam eden yukselis ivme kazanarak surdu. Ancak doviz icin ayni seyi soylemek mumkun degil. Hele euro acisindan bakildiginda oldukca heyecanli, ayni zamanda kararsiz bir hafta geride kaldi. Haftaya dolar karsisinda zorlanarak girmisti euro. 25 Subat`ta ABD`ye aciklanan, 4. ceyrek revize gsyih rakamlari dolari adeta costurmustu. Daha once gsyih`de yuzde 5.8 olarak aciklanan buyume hizi, yuzde 6.9 gibi buyuk bir rakama cekilerek revize edildi. Bu rakam FED yetkililerinin isaret ettikleri noktalar da hesaba katildiginda faizlerin 21 Mart`taki toplantida yukseltilecegi anlamina geliyordu. Gercekten de Amerikan ekonomisi tahminlerden cok daha hizli buyuyor ve bu hizinn onune gecilemiyordu. Iste dolar bu rakamlari gorunce 2 mark seviyelerine cikmakta zorlanmadi. Dolarin mark karsisinda ciddi bir avantaj saglamasi euroda da asagi yonlu basinc yaratti. Euro diger taraftan Japonya`da 31 Mart`ta sona erecek mali yil oncesinde pozisyon kapatma amacli satislarla karsilasinca fazla dayanagi kalmadigini anladi. Euro/yen 109`lardan 104`lere, dolar/yen 110`dan 107`lere kadar geriledi. Japonlarin satislari euro ile dolari sadece yen karsisinda geriletti. Bunun yaninda dolar ve euro belli seviyelerde tutunmayi basardi. ABD`de ekonominin hizla buyudugu ve faiz beklentilerinin canli tutuldugu bbir ortamda dolarin onunun acik oldugunu soylemek yanlis olmaz. Japon yatirimcilar satislarini mart sonuna kadar surdurse bile seviyelere tutunacak dirence sahip. ABD para birimi icin isler yolunda ama euro icin ayni seyleri soylemek simdilik zor. (PARA-BORSAMARKET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.