Nisana kadar çadırdalar

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Depremde evi yıkılan yaklaşık 50 bin kişi hâlâ çadrıkentlerde ve prefabrike konutlarda barınıyor. Yaptırılan 15 bin kalıcı konutun teslim edilmesine ise daha aylar var.

Kocaeli`de, depremde evi yıkılan 13 bin 200 aile, evsizliğin 500. gününü geride bırakırken, bu ailelerden yaklaşık 50 bin kişi, halen prefabrike konutlar ve çadırkentlerde barınıyor. Marmara depreminde 9 bin 476 kişinin öldüğü ve 9 bin 881 kişinin de yaralandığı kentte, evi yıkılan depremzedelerden 47 bin 808`i, bölgede 5 ayrı yerde oluşturulan prefabrik kentlerdeki 12 bin 93 konutta, 1893`ü de 2 çadırkentteki toplam 517 çadırda barınıyor.

İzmit`in Yahyakaptan bölgesindeki prefabrike konutlarda barınan Mustafa Özmen (40), Bahçecik`teki evlerinin yıkılmasının ardından annesi Nuran Özmen`le (64) birlikte 4 ay Birleşmiş Milletler Çadırkenti`nde kaldıklarını, daha sonra da buraya yerleştiklerini söyledi. Yapılan konutlar için hak sahibi olduklarını da bildiren Mustafa Özmen, kalıcı konutların gecikmesinin, kendilerini olduğu gibi binlerce insanı mağdur ettiğini kaydetti. Depremden sonra, 17 yıl çalıştığı Türkkablo Fabrikası`ndan da çıkarıldığını bildiren Özmen, şöyle konuştu:

Annemle birlikte 1.5 yıldır evsiziz ve son derece kısıtlı imkanlarla yaşıyoruz. Konutların bir an önce teslim edilmesi, bölgedeki insanları rahatlatacak. Ama bizim özel bir durumumuz var. Ben işten çıkartıldıktan sonra parasız kaldık ve annemin 3 aylık emekli maaşıyla geçinmeye başladık. Kalıcı konutlar teslim edilse bile geri ödemelerini yapmakta zorlanacağız. O nedenle, belki konutların teslim tarihinden sonra da buradan çıkmayıp, bir süre daha yaşamımızı böyle sürdürmeyi göze alacağız. Mustafa Özmen, yapımı süren kalıcı konutların mimari yönden güzel olduğunu, ancak sağlamlığı konusunda ise şüphe içinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Kentte, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Dünya Bankası`nca yaptırılan toplam 15 bin 102 kalıcı konutun, nisan ayına kadar hak sahiplerine teslim edilmesi bekleniyor. Dünya Bankası kredisiyle Gölcük`te 3 bin 592, İzmit Gündoğdu köyünde 2 bin 820, Körfez ilçesinin Hereke beldesinde 558 ve Karamürsel ilçesinde de 506 konut yaptırılıyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı da, Gölcük`te 1242, İzmit Gündoğdu köyünde 1920, Değirmendere`de 444, Uzunçiftlik`te 450, Karşıyaka`da 574 ve Bahçecik`te 738 konut yaptırıyor.

Yılbaşına kadar tamamlanması planlanan, ancak iklim koşulları nedeniyle henüz teslim etme aşamasına gelinemeyen konutların, nisan ayına kadar tamamlanması ve hak sahibi depremzedelere, gelecek ay içinde çekilecek kuralara göre dağıtılması planlanıyor. (YENİ BİNYIL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.