Nisan Firsatini Kacirmayin!

05.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Cumhurbaskanligi krizinedeniyle gevseyen piyasada alim icin uygun zemin olustu. Borsacilara gore nisanin ilk haftasinda yon belirlenecek ve ayin genelinde yukselis yasanacak. Iste nisan ayi icin yapilan ongoruler ve yatirim stratejileri. Siyasi bir dalgalanmanin yasandigi bir haftayi geride biraktik. Cumhurbaskaninin gorev suresinin uzatilmasi icin hazirlanan ve uclu paket olarak mecliste oylanan anayasa degisiklikleri kabul edilmeyince parti liderlerinin saskinligi piyasaya yansidi. Faizler birkac puan yukselirken, yatay kanaldaki endeks gerilemeye basladi. Velhasil bir gecis ayi olarak tanimlanabilecek mart ayi belirsizlik ve siyasi cephedeki karisikliklarla sona erdi. Nisan ayi ise yilin en kritik ayi... Ozellikle cumhurbaskaninin gorev suresi konusunda bir netlik olusacak, ozellestirmede cok onemli bir adim atilacak, mali sektorle ilgili gelismeler yasanacak ve nisan ayinin sonunda enflasyonun seyri ortaya cikacak. Bu haftaki kapak sayfamizda nisan ayinda tartisilacak ve yilin geri kalani icin - tabii Turkiye`nin hedeflerine ulasabilmesi icin- onem tasiyan tum unsurlari basliklar halinde topladik. En onemli konulari olumlu ve olumsuz bakis acilariyla degerlendirdik ve her iki acidan da yatirimcinin neler yapabilecegini uzmanlara sorduk. Iste Nisan ayina damgasini vuracak gelismeler ve bu paralelde izlenmesi gereken yatirim stratejileri...
1-Demirelli mi Demirelsiz mi?: Cumhurbaskani Suleyman Demirel`in gorev suresinin uzayip uzamayacagi uzun bir suredir tartisiliyordu. Hatta bir ay once konu buyutulmus ve piyasalarin moralleri bozulmusken, liderler zirvesinden yapilan aciklamalar ortaligi sakinlestirmisti. Partilerin birbirlerine karsi bir koz olarak kullandiklari ozellikle Fazilet Partisi ile pazarlik sureci yasanmasina neden olan surenin uzatilmasina iliskin paket gecen hafta Meclis`te oylandi. Paket, milletvekilleri maaslari, cumhurbaskanligi suresi icin 5+5 ve parti kapatmanin zorlastirilmasi konularini iceriyordu. Uclu paket, 303 oy aldi. Her uc maddenin kabulu icin de yeterli cogunluk saglanamadi. Hukumetin yeniden Fazilet Partisi`yle uzlasma yollarini arayip aramayacagi ya da paketi askiya alip almayacagina ise koalisyon ortaklari karar verecek. Ote yandan TBMM Danisma Kurulu`nda Anayasa Degisikligi Teklifi`nin ikinci gorusmesinin 5 Nisan carsamba gunu yapilmasi kararlastirildi Cumhurbaskanligi konusundaki gelismeler ozetle boyle. Piyasa bundan sonra yapilacak olan gorusmelere odaklanmis durumda. En fazla uzerinde durulan konu siyasi bir bunalim yasanip yasanmayacagi yonunde. Basbakan Bulent Ecevit`in Hindistan ziyaretine cikarken yaptigi ve ardindan Basbakan Yardimcisi Devlet Bahceli`nin yaptigi aciklamalar ne olursa olsun konunun hukumet bunalimina yol acmayacagi seklindeydi.
1. Tahmin: Uzmanlardan aldigimiz degerlendirmelere gore onumuzdeki gunler icin iki senaryo var. Tabii olumlu ve olumsuz. Birinci senaryoya gore pakette Fazilet Partisi`nin isteklerine uygun degisiklikler yapilacak. 5 nisan tarihinde yapilacak olan ikinci tur oylama cogunlukla kabul edilecek. Bu ihtimal hukumet ortaklarinin aciklamalari (FP`ye taviz verilmeyecektir seklindeki) paralelinde simdilik dusuk gorunuyor. Boyle bir gelisme borsanin tekrar 20 binli seviyelere yukselisini saglayacagi belirtiliyor. Liderlerin kendi vekillerinin tam destegini saglayabilmeleri de konusulanlar arasinda. Bu olasilik da piyasadaki saglayabilecek.
2. Tahmin: Bir grup uzmanin tahminine gore ise Cumhurbaskanligi icin baska bir adayin bulunmasi. Bu gruba dahil olanlarin gorusune gore kriz yasansa bile kisa sureli olacak. Piyasalar yeni adayi benimsedikten sonra tekrar cikisa baslayacak. Konunun gereksiz bir sekilde uzatildigini kaydeden bir borsaci tekrar gundemin ekonomiye donmesi gerektigini, borsanin bu krizi cabuk atlatabilecegini soyluyor. Buna ragmen Demirel`siz bir formul piyasalarin ilk etapta dusus yonunde hareketini hizlandirabilir. (Bu arada Demirel`in kendiliginden aday olmamasi da bir ihtimal) Ama surec (olumlu ilk aciklamaya kadar) kisa olur.
Strateji: Cumhurbaskanligi krizi surecinde yatirimcinin yapmasi gereken bekle gor politikasi izlemek. Ama firsatlari da kacirmamak. Cunku nisan ayinda etkili olacak diger unsurlar cikisi baslatabilecek ozellikte. Borsacilara gore endeksin dusmesi alim yapmak isteyenler icin firsat. Hatta bir miktar daha gerileme beklenebilir. Hissede olanlarin ise kesinlikle satis yapmadan beklemelerinin yerinde olacagi kaydedeliyor. Uzun vadeli dusunenler icin bu donemde onerilen portfoy yuzde 70 hisse senedi yuzde 30 kisa vadeli bono.
2-Ozellestirmeye tam not: Petrol Ofisi`nin satisinin ardindan onceki hafta Tupras`in halka arz sureci basladi. Oldukca ilgi goren bu arzda Tupras`in yuzde 15`lik kismi daha halka satilacakti. Ancak gelen talepler bu oranin epeyce yukselecegini gosteriyor. Kesin olmamakla beraber yaklasik 2 milyar dolarlik talep geldigi belirtiliyor. Hizli ve basarili sayilabilecek gelismelerin yasandigi ozellestirmede en onemli adimlardan biri bu ay atilacak. Teklif toplamalarin basladigi GSM ihalelerinde teklif verme suresi 3 nisanda sona eriyor. Simdiye kadar 30 civarinda basvuru yapildi. Ulastirma bakanligi GSM hizmetlerinin devri icin acdtigi ihalede iki yeni isletmeciye iki ayri lisans verecek. Bir lisans icin 648,903 milyon dolar muammen bedel uzerinden acilan ihalede en yuksek fiyati verene lisans verilecek. 2. Lisansa 1. Ihaleye katilanve kazanamayan firmalar cagirilacak. 2. Ihalede lisans ucreti 1. Ihaleye kazanan firmanin odedigi ucretten az olmayacak. Telekom`un ozellestirme ilani nisan sonunda hazirlanacak. Bu arada gecen hafta yapilan bir aciklamaya gore ozellestirmeden elde edilen gelirler ic ve dis borc odemelerinde kullanilacak. 2000`de OIB kanaliyla 5.2 milyar dolarlik ozellestirme geliri bekleniyor. Borclar odenerek enflasyon dususu saglanacak. Ozellestirme IMF acisindan bir performans kriteri olarak degerlendiriliyor. Bu nedenle hukumetin taahhutlerine uyabilmesi acisindan onem tasiyor. Ozellestirme konusunda genel degerlendirmeler olumlu. Ancak buna ragmen iptallere dikkat cekiliyor. Ozellikle enerji ihalelerinin iptalinin hedefleri saptirabilecegi konusunda bazi gorusler bulunuyor. Buna ragmen genel gorus nisan ayinda ozellestirmedeki hizin devam edecegi yonunde.
Strateji: Her ne kadar Tupras`in halka arzi kisa vadede piyasadaki likiditeyi cekecekse de kucuk yatirimciyi borsaya cekmesi acisindan olumlu. Ustelik uzun vadeli getiri saglayacagina kesin gozuyle bakiliyor. Yani ozellestirme faktoru her basarili adimda borsayi destekleyecek bir faktor. Bu kriter baz alindiginda yine uzun vadeli olmak uzere hisse agirlikli bir potfoy uygun olarak degerlendiriliyor. Ozellikle GSM ile ilgilenen gruplarin hisselerine dikkat cekiliyor.
3-Enflasyon belirlenecek: Piyasalar icin onemli konulardan biri enflasyon. Bu hafta mart ayi enflasyonu aciklanacak. Her ne kadar dusuk cikma beklentisi pek olmasa da oranin yuksekligi yine de etkisi piyasalar uzerinde etkili olacak. Tabii bir kac gunlugune. Asil onemli olan nisan ayi enflasyonu. Nisan ayinda izlenecek politikalar enflasyonun seyri konusunda fikir verecek. Ve nisan enflasyonu yil sonu hedefinin yakalanip yakalanmayacagini gosterecek. Mart ayi enflasyon tahmini yuzde 3 civarinda. Bayram talebinin baski yaratmis olabilecegini belirten uzmanlar petrol fiyatlarindaki dusus ve kur artisinin ikinci ceyrekte dusecek olmasinin nisan ayi enflasyonunu dusurecegini soyluyorlar. Kur artisi nisandan itibaren 2,1 den 1,7`ye gerileyecek. Ozellestirme gelirlerinin borc odemede kullanilabilecek olmasi enflasyonun dusus surecini desteklemesi konusunda olumlu degerlendiriliyor. Hem yaz aylarindaki mevsimsel dusus hem de petrol fiyatlarindaki gerileme de destekleyici olacak.
Strateji: Enflasyon baz alinarak olusturulacak stratejinin temeli `panik yok`a dayaniyor. Beklentilerin uzerinde yani 3, 20`nin uzerinde bir enflasyon moralleri bozacak piyasada satislari artirabilecek. Ama bir kac gunluk bu dalgalanmada panige gerek yok. Cunku nisan ayindan itibaren dusus bekleniyor.
4-Dunya Bankasi Turkiye`de: Dunya Bankasi heyeti bu hafta Turkiye`de degerlendirmelerde bulunacak. Dunya Bankasi`nin mali sektor uyum kredisi heyeti Turkiye`de bir hafta kalacak. IMF uzmanlari da aralarinda bulunacak. Heyet, bankacilik Duzenleme ve Denetleme Ust Kurulu`nun olusturulma calismalarini izleyecek. Heyet raporu cercevesinde banka yonetim kurulu 375 milyon dolarlik ilk dilim kredinin serbest birakilmasini onaylayacak. Dunya Bankasi heyetinin degerlendirme ve aciklamalari piyasalar icin de belirleyici olacak. Beklentiler olumlu gorunuyor. Cunku Turkiye gerek para politikasinda gerekse reformlar konusunda uzerine duseni yapti.
5-Borclanmada rahat donem: Hazine gecen hafta bes yil vadeli euro cinsinden tahvil ihraci icin Deutsche Bank ve Banque Paribas`ya yetki verdi. Hazine ilk iki ayda uc ihrac gerceklestirmis ve toplam 2.8 milyar dolar borclanmisti. (1.5 milyar dolarlik 30 yil vadeli global tahvil 1 milyar euroluk 10 yil vadeli euro tahvil ve 35 milyar yenlik uc yil vadeli Samurai tahvil ihrac etmisti. Hazine 2000 yilinda toplam 6 milyar dolar borclanacagini aciklamisti. Hazine yetkililerinin yaptigi aciklamaya gore bundan sonra dolar piyasasindan borclanilacak. Ihracin nisanin ikinci haftasina kadar gerceklesmesi bekleniyor. Ic borclanmada ise nisan ayi sorunsuz gorunuyor. Yapilan degerlendirmelere gore Hazine`nin gecen uc aylik stratejisi itfasinnin yuzde 75`i kadar borclanip piyasada nakit birakmakti. Uzmanlar bunun devam etmesi halinde piyasalar TL acisindan rahat olacagini dusunuyorlar. Bonoda nisan ayi beklentisi yuzde 35 civarinda olan faizlerin yuzde 30`lara gerileyecegi seklinde.
6-Reyting sinyalleri olumlu: Nisan ayi reyting kuruluslarinin degerlendirmelerine baslayacaklari bir ay ayni zamandi. Fitch IBCA yetkilileri 3 Nisan tarihinde Turkiye`ye geliyor. Kurumun daha once yaptigi aciklamalar Turkiye ekonomisinin gidisini olumlu degerlendirdikleri yonundeydi. Kurumun daha once verdigi B+ notunu BB`ye yukseltecegi tahmin ediliyor. Yine bu ay icinde Moody`s ve Standard & Poor`s heyetlerinin de Turkiye`ye gelmesi bekleniyor. Bu kuruluslarin da notlarinda yukselis bekleniyor. Turkiye verilen son notlar soyle: Kasim 99 da Moody`s`ten B1, Agustos 99 da IBCA`dan B+, Subat 99`da D&P`den BB- ve BB+, S&P`tan B. Reyting notunun artmasinin dis borclanmayi kolaylastiracagi seklinde degerlendiriliyor. Ancak incelemelerde bulunacak heyetlerin aciklamalari buyuk ihtimalle mayis ayinda gelecek.
7-Merkez Bankasi israrli:Merkez Bankasi 2001 yilinin ilk uc ayina ait aylik doviz sepeti kur artis hedefini onceki hafta acikladi. Buna gore doviz sepeti TL karsisinda 1 Ocak 31 Mart 2001 arasinda yuzde 0,9 deger kazanacak. 1 Nisan 2000 ile 31 mart 2001 arasinda TL`nin bir yillik deger kaybi yuzde 15,8 olacak. MB programina gore 2000`in ikinci uc aylik yuzde 1,7 3. Uc aylik yuzde 1,3 son uc ayda yuzde 1 aylik kur artisi ongoruluyor.
Strateji:Son dort gelismenin sonuclari olumlu bekleniyor. Ustelik bu tur beklentiler onceden alindigi icin hisse hareketlerine ve kisa vadeli dalgalanmalara neden olabilir. Heyetlerin aciklamalari ve ekonomik aciklamalar paralelinde yasanacak cikislar kisa vadecilerin karlarini realize etmeleri icin kullanilabilir. Aciklamalarin ardindan beklentilerin bitmesiyle gelecek satislar ise alim icin kullanilabilir. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.