Nereye oy vereceğiz?

20.07.2007 - 09:19 | Son Güncelleme :

Varolan yapıdan her anlamda memnunsanız AKP’ye, alternatif yaratmak istiyor ve `oyum ziyan` olmasın diyorsanız CHP-MHP koalisyonuna oy verebilirsiniz,. Barajı geçemeyecek diğer partilere vereceğiniz oylarınız boşa gidebilir.

Yiğit BULUT / REFERANS GAZETESİ

Gazeteleri açınca ve özellikle gazetelerin internet sitelerinde yazı-karşı görüş detaylarını okuyunca gözüme çarpan bir trend var. Köşe yazarlarının “hangi partiye oy vereceğim” veya “bu partiye oy verir miyim” başlığı altında düşüncelerini açıkladıkları bir ortam ve konuya tepki gösteren okuyucular, genelde sayfalara hakim.

Ben de sizlerden gelecek cevapları ve özellikle tepkileri almak amacıyla bugün bu konuya girmek ve konunun siyasi senaryoları ve finansal sonuçlarını sorgulamak istiyorum. Bu noktada tezi ve sizlerden gelecek antitezi oluşturma yolunda bir soru soralım, hangi partiye oy vereceğiz? Birlikte düşünelim.

DP-CHP en iyi diyemem

Değerli dostlar, bana bu soruyu “ANAP-DYP” birleşmesinden daha doğrusu birleşme çabasından önce sorsaydınız, cevabım çok net olurdu. Dünya piyasaları bozulmadığı sürece AKP’ye alternatif olarak Demokrat Parti(DP)-CHP koalisyonundan bahseder ve varolan hükümeti ve AKP’nin dinamiklerini ortalama-merkeze çekme açısından bu koalisyonun Türk finans piyasaları açısından “en” olabileceğini belirtirdim, bildiğiniz gibi bu köşede bu konuyu bu detaylarla sorguladım.

Peki bugün aynı şeyi söyleyebilir miyim?

Geldiğimiz noktada durum farklı. DYP-ANAP birleşmesinde ortaya çıkan “kaotik” tabloyu ve merkez birleşme dinamiği çevresinde yaşananları görünce, daha doğrusu bu sonucun anketlere yansımasını yaşayarak gözlemleyince, geldiğimiz noktada “bu koalisyon olabilecek en iyisidir, böyle bir koalisyon kurulur” diyemem

Meclis`e 3 parti girer

Hemen soralım, bundan sonra piyasa dinamikleri de dikkate alınırsa, hangi senaryolar sorgulanabilir?

Genç Parti’nin ekonomik olarak doğrulanması çok zor tezlerini de kapsama alanı dışında bırakır ve analizi bu yönde genişletirsek, varacağımız sonuç açık, net: Seçimde birbirine rakip olacak ve ana pastayı paylaşacak üç parti var; AKP, CHP, MHP.

Değerli dostlar, burada iki not düşmemde yarar var.

1- Anketlerdeki oranlara katılmamakla birlikte, 3 parti çıktığını son iki araştırmada net olarak görülüyor.

2- Gazetecinin görev yaptığı sırada özellikle seçim sürecinde herkese eşit mesafede kalması gerektiğini düşünen biri olarak, yukarıdaki partileri analiz içine dahil etmem, çok iyi oldukları ve özellikle şahsi anlamda beğendim anlamına gelmiyor. DYP-ANAP birleşme denemesi sonucu Demokrat Parti’nin algılama dışında kaldığı bir yapı içinde eldeki malzeme ile özellikle anket sonuçları sonrası vardığım sonuç bu.

Senaryolara özellikle piyasalarda en noktalarını test ettirebilecek koalisyon senaryolarına gelince.

Üç hükümet alternatifi

Siyasi senaryoları ve piyasalara etkilerini sorgulayanlara yardım etmek açısından yukarıdaki tabloyu ortaya koymaya çalıştım. Demokrat Parti’nin baraja takıldığı bir ortamda (bugün için anketler onu gösteriyor) iki “net”, bir tane de “eksikli” senaryo var. Hemen aktarayım.

1- AKP tek başına iktidar: Bu seçeneğin piyasa açısından “Anayasa değiştirme” ve “cumhurbaşkanı seçme yeterliliği” gibi detayları var. Kaç milletvekili alacağı piyasalar ve senaryolar açısından çok önemli.

2- CHP-MHP koalisyonu: AKP’ye alternatif olma yolunda en güçlü ihtimal CHP-MHP koalisyonu. Bu ihtimal piyasalar açısından olumsuz yorumlansa bile küresel likidite şartlarının değişmediği bir yapı içine varolan yapıyı zorlamayacaktır. Bu noktada bir not: “Varolan yapıyı zorlamayacaktır” demem konuya sistem açısından bir bakış. Bu tespit benim “varolanı” beğendiğim, benimsediğim veya en iyisi olduğunu düşündüğüm anlamına gelmiyor.

Bu noktada aklınıza şu soru gelebilir, iki senaryo harici yukarıda bahsettiğim “eksikli” senaryo hangisi? Her yerde, konuşulan ve finansal, siyasal olarak en olumsuz olarak değerlendirilen seçenek, AKP’nin tek başına iktidar olamadığı fakat birinci parti olduğu bir tabloda, bağımsız DTP’lileri parti içine alması veya dışarıdan destekle hükümet kurmayı zorlaması. MHP’nin de TBMM’de olduğu bir yapı içinde böyle bir hükümet denemesi Türkiye için tam bir yıkıcı etki yapabilir.

Piyasa anketlere uymuyor

Sonuç: Bu yazıyı “hangi partiye” oy vereyim beklentisi içinde yazmadım, bu algılama içinde okuduysanız ve net bir cevap bulamadıysanız, şunu söylemem gerekli. Yazıda da belirttiğim gibi objektif olma gereği açıkça olmasa bile, özellikle “teze antitez oluşturmak” gayesinde olanlar için çok şey söylemeye çalıştım. Hayır olmadı ille de açık söyle” diyenler için de son bir cümle ile yazıya son vereceğim: Varolan yapıdan her anlamda memnun iseniz AKP’ye, alternatif yaratmak istiyor ve “oyum ziyan” olmasın diyorsanız CHP-MHP koalisyonuna oy verebilirsiniz, barajı geçemeyecek diğer partilere vereceğiniz oylarınız boşa gidebilir.

Not: Piyasa verileri ile açıklanan anketler birbirine uymuyor. Ya piyasa anket sonuçlarını göremiyor ya da anketler doğruyu gösteremiyor. Böyle bir durumda pazartesi sabahı “ya piyasaların sonuca uyacağını” ya da “anket şirketlerinin yok oluşunu” izleyeceğiz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.