Nasıl bu kadar kâr ettiler

18.02.2008 - 15:27 | Son Güncelleme :

İş yaşamında başkasının kazandığı paraya kıskançlıkla bakmazsınız. Başarılı olup para kazananları sadece taktir edersiniz

İş yaşamında başkasının kazandığı paraya kıskançlıkla   <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ofismemurcalisan.jpg" align="right" vspace="5">bakmazsınız. Başarılı olup para kazananları sadece taktir edersiniz. Para kazananlar hakkında kötü konuşmak, eğer bu para ulusal yasalara ve uluslararası ahlâk kurallarına uygun bir biçimde kazanılmışsa, iş adamlarının yapmaması gereken bir iştir.

Ertuğ YAŞAR / REFERANS GAZETESİ

Kimsenin kazandığı parada gözümüz yok. Tanrı herkese daha da fazlasını versin! Ama eğer kazanılan para başkasının sırtından kazanılıyorsa, ya da başkasının para kazanmasını ve hatta yaşamasını engelliyorsa, o zaman yukarıdaki kuralı bozmalıyız.

2007 yılında bankaların elde ettiği karlar açıklanmaya başlandı. Garanti Bankası 2.4 milyar YTL (2 milyar dolar); Akbank 2 milyar YTL, Türkiye İş Bankası da 1.7 milyar YTL kâr elde etmişler. Ama bankacılık sektöründeki kâr sadece en büyük bankalarla sınırlı değil. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan verilere göre, 2007 yılında Türkiye`de bankalar toplam 14.9 milyar YTL (12 milyar dolar) kâr elde etmişler. Bu kâr, geçen yıla göre tam yüzde 150`lik bir artışı ifade ediyor. Çünkü 2006 yılı sonunda Türkiye`de bankacılık sisteminin toplam kârı 5.9 milyar YTL imiş.

Yazının başında da yazdık ya, iş yaşamında başkasının kârına bakıp kıskançlık duyulmaz. Aferin adamlara, iyi çalışmışlar ve kazanmışlar denir. Taktir etmekten başka bir şey yapmak ayıptır. Yine de biz bugün, bu davranışın tersini yapacağız. Çünkü 2007 yılında Türk bankalarının elde ettiği bu kârların ardında bazı dengesizlikler bulunmaktadır:  

- Çok değil daha 2001 yılında (yani beş yıl önce), nerede ise tamamı batma noktasına gelen Türk bankaları, nasıl olmuştur da, hem de Batı dünyası bankacılık sisteminin milyar dolarları aşan zararları ettiği bir yılda, bu kadar kâr elde edebilmiştir?

- Peki bu kâr artışı başka sektörlerde de var mıdır ? Yani sanayide durum nedir ? Diğer hizmetlerde durum nedir?

- Görülen o ki, ne sanayide, ne de diğer hizmet alanlarında bankaların sağladığı türde bir kâr artışı olmamıştır. Yani Türkiye ekonomisinde, izlenen makro ekonomik politika nedeni ile çok çarpıcı bir gelir dağılımı değişimi yaşanmıştır.

- Türk bankaları bu başarıyı sadece ve sadece izlenen yüksek reel faiz politikası sayesinde elde etmişlerdir. Evet, bir miktar verimlilik artışı da sağlanmıştır ama kârın asıl nedeni ve belki de tek nedeni, yüksek reel faizdir.

- Bankaları abat eden yüksek reel faiz, ekonominin bir diğer bölümünü ise tamamen tarumar etmektedir. Türkiye`de imalat sanayinde üretim yapmak nerede ise olanaksız hale gelmektedir. Yüksek reel faiz nedeni ile proje gerçekleştirmek çok zorlaşmıştır.

- İşin daha da kötü yanı, bankalarımızın değerli yöneticileri, bu başarıyı kendi kişisel başarıları sanmakta ve kamuoyuna da böyle bir sunuş yapmaktadırlar. Türkiye borsasının son bir ayda param parça olduğu, dünyada ciddi anlamda finansal çalkantı olduğu, bu çalkantının kaynak bulunması sorunu olarak yarın ya da öbür gün Türkiye`ye de geleceği göz ardı edilmektedir.

- Ekonomilerde eğer sektörler arasında uçurumlara varan dengesizlikler oluşursa, birileri her gün bayram yaparken (yani karlarına kar katarken) diğerleri yaşam savaşımı veriyorsa (yani her gün uluslararası rekabet güçlerini yitiriyorlar ve kârlılıkları azalıyorsa), bu denge çok fazla sürdürülemez.

2007 yılı bankacılık kârlarını görünce sanırım aklı başında herkes Türkiye`de neden bir yüksek reel faiz lobisi olduğunu çok daha iyi anlamıştır. Merkez Bankası görevini yapmış ve reel faizleri ısrarla dünyanın en yüksek faizi düzeyinde tutarak ekonomide oluşan bu dengesizliğe yol açmıştır.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.