MÜSİAD, IMF Heyeti`yle kur politikasını görüştü

08.07.2003 - 22:05 | Son Güncelleme :

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, kur politikasını IMF heyetine söylediklerini bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, kur politikasının Türkiye`nin başına yeni bir kriz çıkarmadan yeniden değerlendirilmesi gerektiğini IMF heyetine söylediklerini bildirdi.

Bayramoğlu, IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki heyetin ziyaretinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ziyaret ile İstanbul`daki temasların yarın Ankara`da yapılacak toplantılara altyapı oluşturması açısından gerçekleştirildiğinin ifade edildiğini söyledi.

IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brek ile çok sık biraraya geldiklerini dile getiren Bayramoğlu, Dolayısıyla basında yer aldığı gibi IMF ilk defa MÜSİAD`ı ziyaret etmiyor. IMF Türkiye Masası Şefi ile ilk defa biraraya geliyoruz dedi.

Görüşmede yaklaşık 1 ay önce kamuoyuna açıkladıkları ekonomik raporu IMF heyetine takdim ettiklerini kaydeden Bayramoğlu, özellikle kur politikası, iç borcun yeniden yapılandırılması, kontrollü esnek kur politikası yerine dalgalı kur politikası oluşturulması gerektiği yönündeki görüş ayrılıklarını dile getirdiklerini kaydetti.

Bayramoğlu görüşmede meselelerin yarım saat, bir saat gibi kısa süren toplantılarda çözümlenemeyeceği, mutlak surette birkaç gün süren toplantılar yapılması gerektiği konusunda IMF heyeti ile mutabakata vardıklarını, genişletilmiş bu tür toplantıların İstanbul veya Washington`da yapılarak, özellikle kendilerinin ısrarla üzerinde durdukları sorunların detayına inmeyi planladıklarını ifade etti.

Ali Bayramoğlu, görüş ayrılıklarına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: Biz kendilerine 1999`daki çıpalı kur sisteminin, 2001 Şubatı`ndaki dalgalı kur politikasının yanlış olduğunu bunun yerine alternatif model olarak TEFE, TÜFE, faiz ve enflasyon rakamlarını içeren ve bunların ortalamasıyla güven tesis etmiş, bunu aylık veya 3 aylık dilimlerde belirlenecek kur politikasını, ekonomiyi stabilize edecek bir kur politikasında ısrarcı olduğumuzu söyledik. Faiz politikalarının da bu anlamda yanlış olduğunu ifade ettik. Sürdürülebilir borçlanmadan çok sürdürülebilir büyümeyi gündeme getirecek bir ekonomik modeli uygulamaya koymak gerektiğini ilettik. Kur politikasının Türkiye`nin başına yeni bir kriz çıkarmadan yeniden değerlendirilmesi gerektiğini anlattık.

2004 SONUNDA IMF İLE İLİŞKİLER BİTMEZ
IMF`nin öncelikli meselesinin enflasyon olduğunu belirten Bayramoğlu, kendilerinin IMF heyetine enflasyonun bir sonuç olduğunu, dile getirdikleri sorunların çözüme kavuşturulmaması halinde enflasyonun ortadan kaldırılmayacağını ilettiklerini söyledi.

Bayramoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Türkiye`nin IMF`ye 2004 yılında ihtiyaç duymayacağı yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti: Biz kendileriyle görüşmemize Türkiye`de IMF`nin imajının son derece kötü olduğunu söyleyerek başladık. Kamuoyu nezdinde işsizliğin, Türkiye`nin ekonomisinin büyümemesinin, yatırımların engellenmesinin ve benzer ne kadar problem varsa bunların tek müsebbibi IMF gibi algılanmanın aslında sadece Türkiye tarafından değil, kendi yanlışları ve imajlarının kötülüğünden olduğunu belirttik. Dolayısıyla temelde kamuoyundaki algılanma hadisesini Başbakan`ın açıklamasıyla örtüştürmek mümkün. Ama Türkiye, büyüme trendine girdiği bir noktada yabancı sermayeyi sistemli alabileceği döneme kadar, IMF ile ilişkilerini ekonomik büyüme trendine oturtacak bir ilişkiye taşıyabilir.

IMF`nin Türkiye`ye borç veren bir kurum olmaktan ve verdiği kaynakları yanlış yerlerde kullandırmaktansa ekonomik gelişmelere yönelik kullandırması gereken bir kurum olmasını arzu ettiklerini kendilerine vurguladıklarını ifade eden Erdoğan, Onların da ifadeleri (Biz de bunu arzu ediyoruz). O zaman neticede niçin uyuşamıyoruz? Demek ki yanlış bir frekans, bir iletişim kopukluğu var dedi. Ali Bayramoğlu, Türkiye ile IMF ilişkilerinin 2004 sonuna kadar biteceği kanaatini taşımadığını, ancak biraz hafifleyebileceğini ifade etti.

Öte yandan, Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki stand by anlaşmasının 5. gözden geçirme çalışmalarının tamamlanması kapsamında yurda gelen IMF heyeti, İstanbul`daki sivil toplum kuruluşlarıyla temaslarını TÜSİAD yöneticileri ile akşam yiyeceği yemekle tamamlayacak.

Juha Kahkonen`in yerine IMF Türkiye Masası Şefliği`ne atanan İran kökenli İngiliz vatandaşı Rıza Moghadam başkanlığındaki heyet, sabah bankacılarla görüştükten sonra ihracatçılarla öğle yemeğinde biraraya geldi, ardından MÜSİAD`ı ziyaret etti. Heyet yarın Ankara`ya geçerek, 18 Temmuz Cuma gününe dek sürecek resmi görüşmelere başlayacak.
(AA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.