Muhtar Kent Coca Cola`nın CEO`su oluyor

01.07.2008 - 08:56 | Son Güncelleme :

Coca-Cola International`in Başkanı Muhtar Kent, bugün itibarıyla Coca Cola`nın CEO`su oluyor

The Coca Cola Company`nin Kuzey Amerika dışındaki tüm<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349muhtarkentcocacola.jpg" align="right" vspace="5"> operasyonlarını yöneten Coca-Cola International`in Başkanı Muhtar Kent, bugün itibarıyla Coca Cola`nın CEO`su oluyor.

CNN TÜRK`e açıklamalarda bulunan Muhtar Kent, Benim için çok büyük bir gurur. Bu atama daha geç olsaydı da benim için sorun olmazdı. İcra Kurulu Başkanlığı da gayet güzel bir görev demişti.

Coca Cola CEO`luğa gelen süreç
 
Muhtar Kent Coca Cola International`in başkanlığına atandığında, bu atama uluslararası çevreler tarafından Şirketin şimdiki CEO`su Nevill Isdell Muhtar Kent`i kendisinden sonraki veliaht olarak seçti yorumu ile karşılanmıştı.

Kent, Isdell ile Doğu Avrupa başkanlığı yaptığı sırada tanışmıştı. Isdell, Kent`in başında bulunduğu bölümün de başkanıydı ve aralarında yakın bir dostluk vardı. Gerçi uluslararası çevreler Isdell`in Kent`i halefi olarak 2006 yılından bu yana işaret ettiğini belirtiyordu ama Kent`in planları başkaydı.
 
Kent, 2005`in mart ayında yeni görev yeri Hong Kong`a giderken Anadolu Grubu benim evim. Birkaç yıl Coca-Cola`da çalışıp döneceğim diyordu. Böyle konuşmasının nedeni ise kendisini Coca-Cola`ya transfer eden kader arkadaşı Neville Isdell`in birkaç yıl sonra köşesine çekilmeyi düşünmesiydi.
 
Kent de bunu bildiği için `birkaç yıl sonra` dönmeyi düşünüyordu. Türkiye`ye dönüşteki görevi de Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı olacaktı. Grubu büyüten ve uluslararası bir şirket haline gelmesinde büyük emeği olan Tuncay Özilhan kendi isteğiyle köşesine çekilecek ve kaptan köşküne Kent çıkacaktı. Ama olaylar başka türlü gelişti.
 
Kendisinden önceki iki icra kurulu başkanı (CEO) başarısız olduğu için şirketin efsanevi isim Neville Isdell emekli olmasına rağmen yeniden göreve çağrılmıştı. Coca-Cola`yı Orta ve Doğu Avrupa`da büyüten Isdell`in ilk işi kendi kadrosunu kurmak için kolları sıvamak oldu.
 
Isdell`in kadrosunda yer vermeyi düşündüğü önemli isimlerden birisi de Muhtar Kent idi. Ancak Kent o tarihlerde Coca-Cola`nın Türkiye`de dağıtımını yapan ve üretimde de ortaklığını sürdüren Anadolu Grubu`nda idi.
 
Isdell, Anadolu Grubu`nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ile Atina`da 2004 Olimpiyatları sırasında bir araya geldi ve kendisinden Muhtar Kent`i Coca-Cola`ya transfer etmek için izin istedi. Hatta teklifin ciddiyetini anlatmak için de uzun yıllardır tanıdığı Özilhan`a Tuncay, izin ver gelsin. Kendisi Coca-Cola`da çok önemli yerlere gelecek demeyi de ihmal etmedi. Özilhan`ın bu teklife cevabı ise Zamanı gelince bakarız oldu.

Ancak 29 Mart 2005`teki açıklama Coca-Cola`nın beklemeye tahammülü olmadığını gösteriyordu. Özilhan ikna edilmiş ve Kent, Coca-Cola`nın sorumluluk alanında Çin, Japonya, Doğu Avrupa, Rusya-Ukrayna, Belarus ve Türkiye`nin yer aldığı Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu Grubu`nun başına getirilmişti. Yani Coca-Cola hiyerarşisinde ilk 20`ye girmişti.

Muhtar Kent kimdir?
 
Muhtar Kent Coca Cola`daki çalışma hayatına 1978 yılında Atlanta`da başladı.
 
1985 yılına kadar değişik ülkelerde pazarlama ve operasyon birimlerinde çalışan Kent, 1985 yılında Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürü oldu.
 
1989-1995 yılları arasında 23 ülkeden sorumlu olarak merkezi Viyana`da bulunan Doğu ve Orta Avrupa Bölüm Başkanlığı ve Coca-Cola International Başkan Yardımcılığı yaptı.
 
1995-1998 döneminde Coca Cola Amatil Avrupa Genel Müdürlüğü görevini üstlendi.
 
1998-2005 yılları arasında Efes İçecek Grup Başkanlığı`na gelen Muhtar Kent, görevde bulunduğu süre içinde Efes İçecek Grubu tarafından Adriyatik`ten Çin`e kadar birçok ülkede Coca Cola ve bira fabrikalarının kurulmasına liderlik etti. Bu süre içinde Coca Cola İçecek Şirketi`nde de Yönetim Kurulu üyesi olarak çalıştı.
 
2006 yılı aralık ayı itibarıyla The Coca Cola Company bünyesinde İcra Başkanlığı görevine getirilen Kent, şirketin başarısını artıran önemli girişimlere ve Glacéau markası dahil olmak üzere önemli satın alma kararlarına imza attı.
 
Kent`in İcra Başkanı olmasından sonra Coca-Cola şirketi, 2007 yılında karlılıkta çift basamaklı büyüme gösterdi.

İngiltere Hull Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu olan Muhtar Kent`in ayrıca London City Üniversitesi`nden İdari İlimler Yüksek Lisansı bulunuyor. Defne Kent ile evli olan Muhtar Kent, iki çocuk babası


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.