`Mortgage krizini fırsata çevirip kaynak çekebiliriz`

29.02.2008 - 09:43 | Son Güncelleme :

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, dünyadaki mortgage subprime krizinin Türkiye için bir fırsat olabileceğini kaydederek, özellikle petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle biriken paranın Türkiye`ye çekilebileceğini söyledi. Sabancı Holding Yıllık Paylaşım Toplantısı`nda konuşan Güler Sabancı, 2007 yılı sonunda patlak veren mortgage kriziyle ABD`de finans şirketlerine ve kurumlarına olan güvende ciddi sarsılma olduğuna dikkat çekti. Sabancı, Kriz resesyona gitmesin diye çok ciddi bir kaynak aktarımı var. Ama öte yandan da petrol, gaz gibi enerji fiyatlarının bu seviyelerde olması, bu kaynaklara sahip ülkelerde likidite birikimi sağlıyor. Bu ülkeler ne yapacaklar? Tereddüt var, çünkü her zaman güvenilen kuruluşlara, bankalara güven sarsıldı. Bu para bir yere gidecek. Biz çok şanslı konumdayız dedi. Sabancı, bu fırsatı iyi değerlendirmenin yolunun siyasi krizden kaçınmak, istikrar ve Avrupa yolunda ilerlemekten geçtiğini dile getirdi.

ENFLASYONİST BASKI OLACAK
Sabancı, dünyada resesyon tehlikesine dikkat çekerek, küresel büyümenin düşüşünün sınırlı kalmasının ancak, gelişmekte olan piyasaların kuvvetli büyümesiyle sağlanabileceğini kaydetti. Sabancı, Dünya genelinde enerjiye olan talep, petrol fiyatlarının artmaya devam edeceğini ve yalnız petrol değil tüm hammadde piyasalarında fiyat artışı olacağını gösteriyor derken, bunun da enflasyonist baskı doğuracağını dile getirdi. Sabancı, böyle bir dünyada Türkiye`nin önündeki fırsat ve tehditleri şöyle sıraladı: Öncelikle Avrupa Birliği`ne tam üyelik görüşmeleriyle ilgili sürecin aksatılmadan devam ettirilmesi, farklı bir yapıda olsa da IMF`yle ilişkilerin sürdürülmesi, dünyanın bu belirsizliğinde bizim için önemini koruyor.``

2007`Yİ TELAFİ EDEBİLİRİZ
2007 yılında AB sürecinin yavaşladığını, uzun süren seçim dönemi ve daha sonra yaşanan güvenlik sorunlarının gündemi, ekonomi öncelikli olmaktan çıkardığını ifade etti. Sabancı, şunları kaydetti: Bugün dünyada da çok farklı yeni bir kriz ve bunun sonucu gelişen dengeler söz konusu. Şimdi ekonomide yeniden toplanıp önümüze farklı bakma zamanı. Geçtiğimiz döneme bakarak geleceğe reçete yazamayız. En önemlisi, reel sektör odaklı politikalara ve çalışmalara ağırlık verilmesi. Geçtiğimiz döneme bakarak geleceğe reçete yazamayız. Sabancı, Türkiye`de Sosyal Güvenlik, Türk Ticaret Kanunu gibi yapılması gereken reformların hızla gerçekleştirilmesinin 2007 yılında kaybedilen zamanı telafi ettireceğini, 2008 ve sonrasında değişen dünya dinamiklerinde daha yüksek, en az yüzde 7 büyümeyi sağlayacak ilave, reel sektör odaklı politikalara ve çalışmalara ayrıca ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Sabancı, Türkiye`nin siyasi krizlerden uzak durması gerektiğini de kaydederek, Hepimiz de buna hassas olmalıyız dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.