Milyarderler kulübüne 13 yeni Türk

26.02.2008 - 09:40 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin 2007 yılı zenginler listesi açıklandı. Milyarderlerin sayısına 2007`de 13 kişi eklendi ve 36`ya ulaştı. Türkiye`nin (milyonerler dahil) zenginler listesine bu yıl 15 yeni yüz eklenirken ilk 100`de bulunanların servetleri yüzde 31 artarak 111.8 milyar dolara tırmandı. Listenin bu yılki galibi ise Çukurova Holding`in patronu Mehmet Emin Karamehmet oldu. 4.3 milyar dolarlık servetiyle 2007`nin galibi Karamehmet`i 4.1 milyar dolarla Enka`nın patronu Şarık Tara ve 4 milyar dolarla Fiba Holding`in sahibi Hüsnü Özyeğin izledi.

SERVETİ TURKCELL`DEN
Forbes Türkiye, 2007 yılının en zengin 100 listesi ve milyarderlerini belirledi. Derginin bu ayki sayısında yayımlanacak listeye göre, 2007`de en zengin 106 Türk`ün serveti 111 milyar 770 milyon dolar. Borsadaki dalgalanmalar nedeniyle birinci sıranın sürekli değiştiği listede 8 Şubat`ta son güncellemede ilk sıraya Karamehmet yerleşti. Bir dönem borçları yüzünden sıkıntı yaşayan Çukurova Holding`in patronu Karamehmet deyim yerindeyse küllerinden doğarak zirveye çıktı. Turkcell`de doğrudan kişisel hissesi bulunmayan Karamehmet dolaylı olarak şirketin en büyük hissedarlarından biri. 4,3 milyar dolarlık servetinin önemli bir kısmı Turkcell`den, 1.5 milyar dolara yakın bir bölümü ise Çukurova Grubu`na bağlı diğer şirketlerden geliyor. 185 şirketten oluşan grubun nakit akışı kesinlikle sadece Turkcell`den ibaret değil. Bugün 1.5 milyar dolar ciro yapan İddaa ile bahis sektörüne giren Karamehmet gelecek dönemde en önemli gelir kaynaklarından birine sahip olmaya aday. Bugün gelirine yansımasa da yakın gelecekte önemli bir gelir kaynağı olmaya aday kalem ise petrol. Çukurova Grubu`nun yüzde 70, Mehmet Sepil`in ise yüzde 30`una sahip olduğu Genel Enerji, 5.5 milyar dolarlık bir petrol sahası üzerinde çalışmalarını son sürat devam ettiriyor. Şirket 2002`de Talabani`nin lideri olduğu Süleymaniye Kürt yönetimi ile Tak Tak Sahası için 25 yıllık üretim paylaşım anlaşması imzalamıştı. 750 milyon varil rezervi bulunan sahadaki petrolün dağıtımının başlaması Karamehmet için yıllık 750 milyon dolarlık bir gelir anlamına gelebilir. Türkiye`nin yanında Rusya`da dev gayrimenkul ve inşaat yatırımlarıyla tanınan Şarık Tara ise Karamehmet`i yakından takip ediyor. 2006 listesinde 2 milyar dolarla 5`inci sırada olan Enka`nın patronu Tara, geçen yıl servetini ikiye katlayarak en zengin 2. Türk oldu. Finansbank`ı Yunanlılara satarak 2006 yılının açık ara şampiyonu Hüsnü Özyeğin ise 3.5 milyar dolar olan servetini 4 milyar dolara çıkararak üçüncü sırada yer aldı.

3 MİLYARDER LİSTEDEN DÜŞTÜ
Bu arada Forbes`un merkezi ABD`ye bu yıl gönderilen milyarderlerin sayısı 36 oldu. Sayı 2006`da 26 idi. 3 kişinin milyarderler listesinden düşmesi ile 2007`de milyarderler kulübüne dahil olan kişi sayısı 13 oldu. 36 milyarderin serveti 61.2 milyar dolar olarak hesaplandı. 2006`daki 26 kişinin 37 milyar dolar serveti bulunuyordu. Forbes Türkiye`nin en zengin 106 kişiyi sıraladığı listedekilerin serveti 111.8 milyar dolar oldu. İlk 100`e 15 yeni isim girdi.

<ımg height="1" alt="src=http://img.sabah.com.tr/i2/sp.gif" width="1">
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.