Milyar dolarlık Kağıthane kavgası

23.07.2007 - 10:02 | Son Güncelleme :

Demirören, 32 yıldır sürdürdüğü hukuk savaşından sonra Hazine’ye karşı açtığı “Tapulu arazime el koydu” davasını kazandı

Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’in babası işadamı Erdoğan Demirören’in İstanbul Çağlayan ve Kağıthane Bölgesi için “Tapulu arazime el koydu” iddiasıyla Hazine’ye karşı verdiği hukuk savaşında son viraja girildi. Geçen yıl tamamlanan mahkeme Demirören’i haklı bulurken, Yargıtay’da temyiz aşamasında olan davaya ilişkin kararın yeni adli yılda kesinleşmesi bekleniyor. Demirören, toplam bin 700 dönümlük arazi için 49 yıldır devam eden ve son 32 yılda kendisinin de müdahil olduğu hukuk mücadelesini kazanırsa değeri 600 milyon doları bulan 441 dönümlük araziye sahip olacak. Demirören’le birlikte Hazine’ye karşı dava açan diğer hissedarlar ise kalan bin 255 dönüm araziyi paylaşacak.

Arazi üzerinde hak iddia eden davacılar, söz konusu arazi için hem Hazine’den hem de işgalci olarak nitelendirdikleri gecekonduculardan toplam 2.5 milyar dolar  tahsil etmeyi planlıyor. Mahkeme kararı, davacılar ve Hazine dışında bölgede bulunan 10 binin üzerinde konut ve işyeri sahibini yakından ilgilendiriyor. Demirören ve diğer davacıların haklı bulunması halinde bu mülklerde oturanlardan arazinin parası istenecek.

Dava 1958’de başladı

Bugün Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi, Okmeydanı ve Kağıthane Deresi arasında kalan toplam 1.7 milyon metrekarelik arazinin sahipliği için başlatılan hukuk mücadelesinin geçmişi 1958’e kadar uzanıyor. 1936’ya kadar Cağalzade İbrahim Efendi Çiftliği olarak bilinen araziyi parça parça mirasçılardan satın alan bugünkü hissedarlar, 1957’de tamamlanan kadastro çalışması sırasında arsalarının hukuksuz olarak Hazine’ye devredildiğini ileri sürüyor. Hazine’nin daha sonra arazinin bir bölümünü gecekonduculara düşük bedelle sattığı belirtiliyor.

İlk sahibi padişahın baş kahyasıydı

Hazine, gecekondu sahipleri ve aralarında Erdoğan Demirören’in de bulunduğu altı ayrı davacının hukuk savaşına sahne olan arazinin fırtınalı geçmişi Padişah II. Abdülhamit’in ahırlarının sorumlusu olan Cağalzade İbrahim Efendi’ye dayanıyor. İbrahim Efendi söz konusu araziyi, 60 has altına Beyazıt-ı Veli Vakfı’ndan satın alıyor. Toplamı 3 milyon metrekareyi bulan arazi daha sonra Cağalzade İbrahim Efendi’nin varisleri tarafından büyük parçalar halinde üçüncü kişilere satılıyor. Alanlar arasında Rum kökenli üç işadamının yanı sıra üç de Musevi işadamı bulunuyor. Rum işadamları 6-7 Eylül 1955 olaylarından sonra ülkeden ayrılınca arazi üzerinde sahip oldukları 1.2 milyon metrekarelik bölüm doğrudan Hazine’ye intikal ediyor. Arazinin diğer hissedarlara ait olan bölümü ise 1950’lerdeki kadastro çalışmaları sırasında Hazine’ye geçiyor.

Erdoğan Demirören 1975’te araziyi aldı

Gayrİmenkule yaptığı yatırımlarla adından sıkça söz ettiren Demirören Şirketler Topluluğu’nun sahibi Erdoğan Demirören, sorunlu arazinin 441 dönümlük bölümünü 1975’te Musevi işadamları Albert ve Davut İllel’den satın aldı. Demirören’in yaptığı bu alım sırasında arazi fiili olarak Hazine’nin mülkiyetinde bulunurken, tapu sahiplerinin 1958’de açtığı dava sürüyordu. Demirören daha sonra yargıdaki mücadeleye de taraf oldu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.