Migros’tan gelen parayla açık pozisyon kapatılacak

15.02.2008 - 09:30 | Son Güncelleme :

Koç Holding’in Migros’u neden sattığı konusuna CEO Bülent Bulgurlu açıklık kazandırdı. Tüpraş’la 4.1 milyar dolarlık borcun altına giren Koç’un, Migros’tan elde edeceği 1.6 milyar dolar ile açık pozisyon kapatacağını söyleyen Bulgurlu, Mali yapımız daha da güçlenecek dedi.

TOPLAM
3.25 milyar dolarlık fiyat üzerinden gerçekleşen Migros satışında, en çok kritik edilen konulardan biri Koç’un Migros’u neden elden çıkarmak istediği idi. Koç, bugüne kadar bunu Dört ana sektörde yoğunlaşma kararı ile açıklasa da, Koç, borcu sevmez yorumları bir başka nedenin varlığını gösteriyordu. Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, Migros’un satışına ilişkin bilgi verdiği basın toplantısında, bu konuya netlik kazandırdı. Bulgurlu, holdingin Migros hisse satışıyla açık pozisyonunu kapatmış ve mali yapısını daha da güçlendirmiş olacağını açıkladı.

TÜPRAŞ İÇİN KREDİ ALMIŞTI: Bülent Bulgurlu’nun sözünü ettiği açık pozisyonun nedeni Koç Holding’in, 2005’te Tansaş’ın yüzde 70 hissesini 387.1 milyon dolara, 2006 yılında Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 57.4’ünü ortağı Unicredit ile 1 milyar 160 milyon Euro’ya ve Tüpraş’ın yüzde 51’ini 4 milyar 140 milyon dolara satın alması. Yaptığı alımlarla dünyanın en büyük 250 şirketi arasına giren Koç, Tüpraş’ın parasını uluslararası bankalardan 2.5 milyar dolar, Türk bankalarından da 1.8 milyar dolar krediyle karşıladı. Bunun ardından, hem büyümeyi planladığı 4 sektöre yoğunlaşmak hem de borçlarını kapatmak için satışlara başladı. İzocam’da sahip olduğu yüzde 61.2’lik hisseyi 171.3 milyon dolara, Döktaş’ın yüzde 54.9’unu 202 milyon dolara, Demirdöküm’ün yüzde 72.5’ini de 283 milyon dolara satan Koç, bu satışlarla kasasına yaklaşık 657 milyon dolar koydu. Son olarak Migros’un satışından gelecek 1.6 milyar dolar da bu borçların kapanmasında önemli bir gelir kaynağı olacak.

MALİ YAPI GÜÇLENECEK: Bulgurlu da, satıştan elde edilecek paranın Koç Holding’in nakit akışına dahil edileceğini belirterek, Bu, Koç Holding’in taşıdığı borcu yok edeceği gibi, kalan parayı da doğal olarak farklı bir şekilde değerlendirme imkanına sahip olacağımız anlamına geliyor. Bu, yeni atılımlarımız için kullanılacak bir değer dedi. Bulgurlu, 2007’de cirolarının yüzde 87’sini, faaliyet kárlarının yüzde 91’ini ve son 5 yıldaki büyümelerinin yüzde 88’sini bu 4 sektörden sağladıklarını belirtirken, holding kaynaklarını, odaklandıkları sektörlerdeki yeni projeler için kullanacaklarını vurguladı. Bulgurlu, küresel belirsizliğin yaşandığı bir dönemde bu satışın Türk ekonomisine, Koç Holding ve Migros’a olan güvenin bir göstergesi olduğunu söyledi.

3-4 AYDA SONUÇLANIR: Süreci 9 ayda bitirmeyi hedeflerken, planladıklarından da önce tamamladıklarını aktaran Bulgurlu, Rekabet Kurulu’un onayından sonra anlaşmanın 3-4 dört ay içinde sonuçlanacağını belirtti. Fiyat için Beklediğimiz ölçüler seviyesinde diyen Bulgurlu, şöyle konuştu: Yeni projelerimiz, dayanıklı tüketim ve otomotiv sektörlerde, iç pazarda sürekli büyümenin sağlanması yanında yeni pazarlara açılmayı içeriyor. Enerji sektöründe, ülkemizin büyüyen enerji ihtiyacı nedeniyle doğacak yeni yatırım projeleri için hazırlanıyoruz. Bankacılık sektöründe iddialı büyüme projelerimiz devam ediyor.

Agrokor’un ölçeği yetmedi Kiler satışa hiç girmedi

Migros’un satış sürecine birçok alıcıyla işe başladıklarını, bir kısmının kendilerinin çekildiğini, bir kısmını da kendilerinin elediğini dile getiren Bülent Bulgurlu, bu konudaki sorulara şu yanıtı verdi: Son ana kadar tek alıcı yoktu. Hırvat Agrokor grubu öne çıkıyordu ama onların ölçekleri yeterli olmadı. Kiler, satışa hiç girmedi. Kiler’in söylediklerini gazetelerden şaşkınlıkla okuduk.

Ciro beklentisi 74 milyar YTL

BÜLENT
Bulgurlu, Koç Topluluğu’nun mali verilerine ilişkin şu bilgileri verdi:

2007’de kombine cironun 74.5 milyar YTL olması bekleniyor. 2008’de sadece organik büyümeyle bu rakamın 81 milyar YTL’ye çıkarılması planlanıyor.

2007’de beklenen faaliyet kárı 5.6 milyar YTL. 2008’de bütçelenen kár ise 6.5 milyar YTL.

Migros’dan gelecek gelir 2008 yılının ilk 6 aydaki cirosunda gösterilecek. Migros olmama bile Koç, büyümesini sürdürecek.

Sıra, Yapı Kredi Sigorta’ya geldi

KOÇ
Holding’in CEO’su Bülent Bulgurlu, Migros’un ardından Yapı Kredi Sigorta’yla ilgili bir çalışma yapıldığını açıkladı. Daha önce Koç Allianz Sigorta ve Koç Allianz Hayat&Emeklilik’teki payı için Allianz ile görüştüğü bilinen Koç’tan gelen bu açıklama sürpriz oldu. Bulgurlu, başka hangi sektörlerden çıkmayı planladıklarına ilişkin soruya, Her şirketin kendi içinde planları var. Bunlar, günün şartları, talep ve gereklilikle orantılı. Yapı Kredi Sigorta ile ilgili bir çalışması bulunuyor. Şu an çalışma safhasındayız. Karar oluştuktan sonra açıklanır dedi. Bulgurlu, bu çalışmanın yatırım değil, satış üzerine olduğunu söyledi. Ancak Bulgurlu’nun açıklamasının ardından Borsa Başkanlığı’nca istenen bir açıklama yapan Yapı Kredi Bankası, iştiraklerinden Yapı ve Kredi Sigorta A.Ş’nin satışına ilişkin Yönetim Kurulu’nca alınmış bir karar bulunmadığını bildirdi. Bu konuda herhangi bir kurumun yetkilendirilmediği de belirtildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.