Migros BC Partners ve Türk ortakları Migros`u satın aldı

15.02.2008 - 09:34 | Son Güncelleme :

Bülend Özaydınlı 2000 yılında Tofaş`ın başına geçmek için ayrıldığı Migros`a yeniden dönüyor. Koç Holding İcra Kurulu Başkanlığı`ndan geçen yıl Migros`un satışını istemediği için ayrılan Özaydınlı bu kez Türkiye`nin süpermarket devinin kapısından patronlardan biri olarak giriyor. BC Partners`ın satın alma operasyonuna baştan sona kadar katılan ve yeni dönemde şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapacak olan Özaydınlı`nın Migros`ta bir miktar hissesi de olacak.
Çünkü BC Partners, 10 yılını verdiği Migros`u daha da büyütmesini istiyor. Bunun yanı sıra dünyanın büyük şirketlerinde üst düzey yöneticilere verilen hisse senedi opsiyonları Özaydınlı`ya da verilecek. Önümüzdeki yıllarda Bülend Özaydınlı`nın Migros`taki payı şirketin hisse senedi ve mali performansına bağlı olarak artabilecek.
Girişim sermayesi şirketleri genelde beş yıl kalıp sonra ortak oldukları şirketten hisseleri satıp ayrılır. BC Partners da böyle mi yapacak sorusuna BC Partners isterse ayrılabilir, ama ben hep burada olacağım ve Migros`u Türkiye`nin en kurumsallaşmış şirketi haline getireceğim. Migros`un Türkiye`deki geçmişi kendisine talip olanların tümünün kuruluşundan bile eski. Yani bu anlamda da çok önemli bir kuruluş diyor.

`Birbirimizi bulduk`
Migros`un yeni sahiplerinden Özaydınlı Siz mi BC Partners`ı, yoksa onlar mı sizi buldu? sorusuna ise şu yanıtı verdi:
Migros iş hayatımın en güzel yıllarının geçtiği şirketlerden birisi. Koç Holding satışa çıkardığını açıklayınca çok ilgilendim ve ciddi mesai harcadım bu iş için. Onlar da ilgileniyorlarmış ve böylelikle bir araya geldik. Yani birbirimizi bulduk.
Özaydınlı şirketin kaptan köşkündeki `bir numaralı kişi` olacak ve yönetimi tayin edeceği bir genel müdürle birlikte götürecek. Grubun en hızlı büyüdüğü Tansaş`ı, Yapı Kredi Bankası`nı ve Tüpraş`ı bünyesine kattığı dönemde kaptan köşkünde oturan Özaydınlı için Migros`un önemi büyük. Çünkü 2007`nin mart ayında Koç Holding İcra Kurulu Başkanlığı`ndan sürpriz bir şekilde ayrılan Bülend Özaydınlı uzun yıllar Migros`ta Genel Müdürlük yaptı. Migros, Özaydınlı`nın yönetiminde olduğu 1990-2000 yılları arasında çok hızlı şekilde büyüdü, bir perakende devi haline geldi ve yurtdışına açıldı. Gruba yakın kaynaklara göre Özaydınlı`nın Koç Holding`den ayrılma kararı vermesinde Migros`un satışı konusundaki görüş farklılılığı da önemli rol oynadı. Migros`un satılmasını istemeyen ve bu şirketin Arçelik`le birlikte bir dünya şirketi haline gelebileceğini düşünen Özaydınlı elden çıkarma kararının ardından Koç Grubu ile yollarını ayırdı.

Satışa katılım neden az oldu?
Özaydınlı`nın Migros`u Koç Grubu`nun her gün Türk halkının önemli bölümüyle iletişim kurduğu bir kanal olarak gördüğü biliniyor. Migros`ta son tura kalan alıcı sayısının az olmasının en büyük nedenlerinden birisi sektörün önde gelenlerine göre Koç Holding`in Rusya`daki 43 RamEnka mağazasında sahip olduğu yüzde 50 hisseyi ortağı Enka Grubu`na devretmesi.
Başta Moskova olmak üzere Rusya`nın önemli şehirlerindeki mağazaların Enka Grubu`na devri, bu dev pazara girmek isteyen ve bu nedenle de Koç Grubu ile görüşmeler yapan Amerikalı perakende devi Wall Mart`ı küstürdü. Fransız perakendeci Carrefoure`un da bu nedenle Migros`tan vazgeçtiği öne sürülüyor.

Haberin Devamı


Migros 53 yılda dünya devine dönüştü
İstanbul Belediyesi ve İsviçre Migros Kooperatifler Birliği`nin girişimleri ile 1954 yılında kurulan Migros`un çoğunluk hisseleri Koç`a devredildi. Migros, önce İstanbul, sonra İzmir derken, bütün Türkiye`ye yayıldı. Kredi kartı ile ödeme, saat 22:00`ye kadar, hafta sonu açık mağazalar,ilk dijital etiketler, part-time uygulaması, ambalajlı et satışı gibi perakende sektöründeki pek çok yeniliğe imza atan Migros, 2005 yılında Tansaş`ı satın alarak büyük bir birleşmeye imza attı. 2007`de mağaza ve büyüme atağını sürdüren Migros yurtiçi mağaza sayısını 938`e çıkardı. 220 Migros, 247 Tansaş, 460 Şok, 3 5M, 8 Macrocenter ile tüm Türkiye`de hizmet veriyor. Dünyanın en büyük 250 perakende şirketi listesine, 236`ncı sıradan giren Migros, 2001-2006 yılları arasında en hızlı büyüyen 50 şirket arasında 12`nci sırada yer aldı.



BC Partners 22 yılda 66 şirket satın almış
BC Partners 1986`da Londra`da kurulan bir özel girişim şirketi. Avrupa ve ABD`de çeşitli ofisleri bulunan şirket bugüne kadar toplam değeri 61 milyar avro olan 66 şirket satın almış. Şirketlerde bir süre kontrol hissesini elinde tutan ve gerekli yapısal değişlikleri gerçekleştiren BC Partners daha sonra payını satıp çıkmış. Şu anda BC Partners`ın portföyünde ciroları toplamı 18.3 milyar avro olan 14 şirket bulunuyor. Portföydeki en büyük şirket bu yıl 16.6 milyar dolara satın alınan uydu hizmetleri sağlayıcısı Intelsat. Türkiye`de Baymak`ın sahibi olan ısıtma ve soğutma gereçleri üreticisi Bax de portföyde.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.