Microsoft, ailenin oturma odasına yerleşecek

30.07.2003 - 08:56 | Son Güncelleme :

Sıkıntılı günler geçiren Microsoft, yeni projelerle atağa kalkıyor. Ar-Ge`ye 7 milyar dolar ayıran şirket, arama motoru, oyun, müzik, kablolu TV gibi sektörlerde de büyüyecek

Bundan tam 28 yıl önce 11 üniversite arkadaşının bir araya gelerek kurduğu dev yazılım şirketi Microsoft, uzun vadedeki hakimiyetini korumak için şirketi baştan yaratmaya karar verdi. Ürünlerini piyasaya sunduğundan bu yana pazarın tek hakimi gibi görünen Microsoft`un başı bu aralar biraz dertte. Hem kârlılık hem de nakit akışı açısından zor günler geçiren Microsoft, pazarın çıkaracağı yeni ürünlerle piyasaya yeniden hakim olmayı hedefliyor.

5 BİN KİŞİLİK YENİ KADRO
Bunun için şirket önümüzdeki yıllarda Ar-Ge için 7 milyar dolar harcayacağını açıkladı. Microsoft yazılım şirketinin kurucusu ve sahibi Bill Gates`in, yazılımları, cep telefonu, oyun konsolu ve benzeri cihazları kapsayacak biçimde genişletmek amacıyla 5 bin kişilik yeni kadro açma kararı aldıklarını açıklaması, bilişim sektörüne bomba gibi düştü. Dünya çapındaki personel sayısı 54 bine ulaşacak Microsoft, geçen yıl Ar-Ge için 5 milyar dolar harcamıştı.

Microsoft`un üzerinde çalıştığı yeni yazılımlar arasında sesi yazıya çevirme``, not alma`` ve yeni bir dosyalama sisteminin`` bulunduğu ifade ediliyor. Geliştirilecek yazılımlar arasında müzikli karışım`` yazılımı da bulunuyor. Bu yazılım sayesinde XBox oyun konsolu sahipleri, konsola müzik ve fotoğraf kaydedebilecek.

GOOGLE`A RAKİP OLACAK
Microsoft ayrıca, Ballmer`ın deyimi ile bilgisayar dünyasında yeni bir çığır açacak kod adı Longhorn`` olan yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Longhorn`a işletim sistemine güçlü bir arama motoru dahil edeceğini duyuran Microsoft, bu sayede Google`ın tahtını çökertmeyi hedefliyor.

Orta sınıfı hedef kitle olarak ilan eden Microsoft, son olarak kablo TV sektörüne el attı. Latin Amerika kablo TV pazarına girmeyi amaçlayan şirket, ilk etapta Meksika ve Kosta Rika da hizmet verecek.

Şirket MS kablo ve TV konsolu ile interaktif programlama ve TV ekranında görünen program akışı sayesinde izleyicilere yüzlerce kanalı izlettirecek. Ayrıca tüketiciler PCTV ile yapılan anlaşma ile kablo TV dekoderlerinden e-mail ve internette gezinme gibi işlerini görebilecek.

Linux`la müthiş rekabet Bill Gates`i halkçı yaptı!
Microsoft 1995 yılında ilk tehdidini açık sistem Linux`tan aldı. Şimdilerde ise bu tehdit biraz şiddetlenecek. Microsoft`un CEO`su Steve Ballmer, yeni stratejilerinin daha `halkçı` bir imaj çizmek olacağını bildirdi.

Ballmer`ın, önlerinde zorlu bir rekabet göründüğünü ve Linux`un kendisini buna hazırlaması gerektiğini yazdığı e-mail`in, Microsoft çalışanları tarafından savaş çağrısı olarak algılamasını istemesi, Linux`un kendileri için ciddi bir tehdit olduğunu gözler önüne serdi.

Zira haklarında tekel oluşturduklarına dair milyar dolarlık davaların açılmasıyla adının kötü anılmaya başlaması şirketin satışlarını ciddi oranlarda düşürdü.

1995 yılında piyasaya sürdüğü ve ilk 4 günde 1 milyon kopyasının satıldığı yazılım programı Windows`ta güvenlik açıklarının ortaya çıkması, şirketler tarafından bir zaaf olarak görülmüş ve birçok şirket Microsoft ile anlaşmalarını iptal etmişti.

Bütün bu nedenlerle şöhreti hızla zarar gören Microsoft, kâr oranlarını yükseltmek ve müşterilerinin güvenini tekrardan kazanmak için 2003 ve 2004 yılını kapsayacak yeni projelere ve ürünlere imza atmaya başladı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.023 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.