Mevzuatta Sonera düzenlemesi

31.03.2005 - 09:59 | Son Güncelleme :

Başbakan Erdoğan`ın talimatı ile, TeliaSonera`nın Turkcell`i alma konusunda şart koştuğu `çağrı muafiyeti` engelinin aşılması için SPK mevzuatında değişiklik yapılıyor


Çukurova Grubu`ndan Turkcell`in yüzde 52`isini 3.1 milyar dolara almak için halka açık yüzde 16.1`lik kısım için `çağrı zorunluluğundan muafiyet` şartı koyan TeliaSonera`nın isteği doğrultusunda, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) mevzuatında yeni düzenleme yapılacağı öğrenildi.
Başbakan Erdoğan`ın talimatı ile başlatılan çalışmada, SPK`nın çağrı zorunluluğunu düzenleyen 8 no`lu tebliğinde ek düzenleme ile, Turkcell benzeri yabancı sermaye girişleri, yeni ortaklıklar ve halka arz yoluyla satın almalarda, `ilerde sorun olabilecek` mevzuat unsurlarının temizlenmesi amaçlanıyor.
Edinilen bilgilere göre Erdoğan`ın talimatı üzerine, önce, Özelleştirme İdaresi`nin bağlı olduğu bakan olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından ele alınan konu, daha sonra bankacılık sektörü ve sermaye piyasasından sorumlu Devlet Bakanı Abdüllatif Şener`in de gündemine geldi.

Yabancıya teşvik
TeliaSonera - Çukurova Grubu pazarlığında, küçük yatırımcı haklarının korunması açısından mevcuat mevzuata göre nasıl bir karar alacağı henüz netleşmeyen SPK`nın; Başbakan`ın talimatı ile başlatılan yeni düzenleme için teknik çalışmaları yürüttüğü belirtiliyor.
Yeni düzenleme ile yatırımcıya çağrıda bulunma zorunluluğunun yabancı sermaye girişine engel oluşturmaması, Turkcell`dekine benzer yabancı sermaye girişlerinin teşvik edilmesi ve önümüzdeki günlerde yapılması planlanan Petkim, Türk Hava Yolları ve Tüpraş gibi şirketlerin satış, blok satış ve halka arzlarında yaşanabilecek yargısal sorunların önüne geçilecek. Yabancı yatırımcıların, özellikle özelleştirme alanında, ileride açılabilecek davalara karşı da güvenceler istedikleri biliniyor.


Mevcut düzenlemede muafiyet üç koşula bağlı
Çağrı yoluyla hisse senedi toplanması (tender offer), bir anonim ortaklığın paylarını satın almak üzere o anonim ortaklığın ortaklarına açık bir teklif yapılması anlamına geliyor.
Turkcell örneğinde, şirketin yüzde 27`sini daha alarak en büyük hissedar durumuna gelen TeliaSonera`ya eğer çağrı muafiyeti tanınmazsa, şirket, Turkcell`in diğer ortaklarına da çağrı yaparak, `sizin hisselerinizi de aynı fiyattan alabilirim` şeklinde çağrı yapmak zorunda.
Mevcut mevzuatta, aşağıdaki hallerin varlığı halinde, diğer ortaklara ait hisse senetlerini satın almak üzere çağrıda bulunma yükümlülüğünden Sermaye Piyasası Kurulu`nca muafiyet tanınabilmektedir. Bu durumlar şöyle:

Ortaklığın hisse senetlerinin ve oy haklarının iktisabının, ortaklığın mali yapısının güçlendirilmesi bakımından zorunlu olan bir sermaye veya yönetim yapısı değişikliği gereğince gerçekleştirilmesi.
Ortaklığın hisse senetlerinin ve oy haklarının iktisabına rağmen, ortaklığın sermaye dağılımı gereğince, yönetim hakimiyetinde hiç bir değişiklik olmaması.
Ortaklığın hisse senetlerinin ve oy haklarının, yasal zorunluluklar sonucunda iktisap edilmesi veya oranların istenmeden aşılması.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.