Mesleki eğitim mezunlarını çalıştıran yaşadı

28.02.2008 - 09:26 | Son Güncelleme :

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, istihdam paketi çerçevesinde 18-29 yaş arasındaki meslek lisesi ve meslek yüksekokulu mezunu gençlerin istihdamını, sosyal güvenlik sigortası primleriyle teşvik edeceklerini söyledi. Çelik, bu gençler istihdam edilirse sigorta primlerinin ilk yıl yüzde 100`ünü Hazine`nin karşılayacağını, teşviklerin 20 puan azalarak beş yıl boyunca süreceğini açıkladı. Pakette özetle şu düzenlemeler var:

Alt işveren (taşeronluk) sistemi yeniden düzenlenerek, taşeronların sertifikalandırılması ve çalıştırdıkları işçilerin eğitimi sağlanacak.

İl istihdam kurulları oluşturularak, her ilin piyasa analizi yapılacak. İldeki istihdam ihtiyacına göre vasıflı eleman yetiştirilecek.

Eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu tümüyle kalkacak. Terör mağdurlarını çalıştırma zorunluluğu sadece kamu işyerlerine bırakılacak, özel sektör zorunluluk kapsamından çıkartılacak.

Özürlülerin primlerini Hazine ödeyecek.

Belli sayıda işçi çalıştıran işyerleri için getirilen hekim, teknik eleman ve hemşire çalıştırma zorunluluğu kaldırılarak, hizmet alımı yoluna gidilecek.

150 işçi çalıştıran işyerlerindeki kreş açma zorunluluğu kaldırılacak ve hizmet alımı yapılacak.

500`ün üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde spor tesisi kurma zorunluluğu kaldırılacak.

İşsizlik sigortası aylık ödemeleri artırılırken, hak etme süresi düşürülecek.

İşverenlerin sosyal güvenlik priminde 5 puanlık indirim, sürekli teşvik şeklinde uygulanacak. Bu düzenlemenin 2008`in son çeyreğinde mi, yoksa ikinci yarısında mı uygulanacağı birkaç hafta içinde belirlenecek.

18-29 yaş arası meslek lisesi ve meslek yüksekokulu mezunlarının istihdamını teşvik etmek amacıyla, bu kişilerin sigorta priminin ilk yıl yüzde 100`ü, 2. yıl yüzde 80`i, 3. yıl yüzde 60`ı, 4. yıl yüzde 40`ı, beşinci yıl da yüzde 20`si Hazine tarafından karşılanacak.

`Kıdem tazminatı işler hale getirilecek`
Faruk Çelik, şu an kıdem tazminatından çalışanların bir kısmının yararlanıp, büyük bir kısmının ise yararlanamadığını söyledi.
Örneğin Tuzla`da asıl işverende çalışan 3 bin 500 kişi kıdem tazminatı alabilirken, taşeronlarda çalışan 18 bin kişinin yararlanamadığını kaydeden Çelik, sistemi işler hale getirmek istediklerini anlattı. Çelik bu konuda taraflarla oturup mutabakat sağlamak istediklerini belirterek, ne işvereni, ne de işçiyi mağdur edecek bir düzenleme yapmayı amaçladıklarını dile getirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.