Merkez sürpriz yapmadı

13.07.2007 - 10:00 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/durmusyilmaz555.jpg" align="right" vspace="5">değiştirmedi. Böylece, gecelik faiz oranı yüzde 17.50`de kaldı. Merkez Bankası, faizlerde indirim sürecinin son çeyrekte başlayabileceğini açıkladı.

CNNTURK

Merkez Bankası’ndan Para Politikası Kurulu kararlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurul, Bankanın bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters Repo Pazarı`nda uygulanmakta olan kısa vadeli faizoranlarının sabit tutulmasına karar verdi.
 
Buna göre, daha önce olduğu gibi gecelik faiz oranlarında, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı yüzde 22.50 olarak uygulanacak.
 
Geç Likidite Penceresi Faiz Oranlarında ise Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası`nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 25.50 olarak sabit tutuldu.
 
Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da yine yüzde 21.50`de kaldı.
 
Faiz en son 27 Nisan 2006`da inmişti
 
Bu arada Merkez Bankası, kısa vadeli faizlerde en son 27 Nisan 2006`da çeyrek puanlık indirime gitmiş ve gecelik borçlanma faizini 0.25 puan azaltarak yüzde 13.50`den yüzde 13.25`e çekmişti.
 
Mayıs ayındaki dalgalanmanın ardından 7 Haziran 2006`da 1.75 puanlık artış yapıldı. Bunu 25 Haziran 2006`da 2.25`lik, 20 Temmuz 2006`da da çeyrek puanlık artış izledi. Böylece, 20 Temmuz 2006`dan bu yana gecelik faiz oranı yüzde 17.50 düzeyinde tutuluyor.
 
“Faizde indirim süreci son çeyrekte başlayabilir”
 
Açıklamada, enerji ve gıda fiyatlarında, kamu harcamalarında ve dış talepte geçen yılın son çeyreğinden bu yana gözlenmekte olan gelişmeler enflasyondaki düşüş eğilimini sınırlasa da güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle iç talep ve enflasyonun öngörülen şekilde yavaşladığı belirtilerek, şöyle devam edildi:
 
Bu gelişmelerin Nisan ayı Enflasyon Raporu`nda ortaya koyulan görünümle büyük ölçüde uyumlu olması dolayısıyla Rapor`da sunulan para politikası duruşu korunmuştur. Bu doğrultuda, Kurul, kısa vadeli faiz oranlarında öngörülen ölçülü indirim sürecinin yılın son çeyreğinde başlayabileceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Bununla birlikte dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere dair veri ve bilgi akışı, olası faiz indirimlerinin zamanlamasını ve miktarını etkileyecektir.
 
Ayrıca Kurulun likidite düzeyindeki gelişmeleri dikkate alarak açık piyasa işlemlerinde kullanılan mevcut araçların yanı sıra, likiditey önetiminin etkinliğinin artırılması amacıyla gerekli görüldüğünde likidite senetlerinin de kullanılabileceği değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.
 
Açıklamada, Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesineneden olacağı önemle vurgulanmalıdır denildi.
 
Para Politikası Kurulu Toplantı özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.