Merkez gidecek, kimseye danışma ihtiyacımız yok

11.01.2008 - 10:39 | Son Güncelleme :

Hükümetin ekonomiden siyasete, sağlıktan dış politikaya kadar pek çok alanda önümüzdeki 5 yıl içinde atacağı adımları içeren Eylem Planı açıklandı. Eylem Planı`na ilişkin basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2007`de ekonomide tartışma konusu olan pek çok konuya da açıklık getirdi.
Erdoğan, hükümetle Merkez Bankası yönetiminin ters düştüğü bankanın İstanbul`a taşınması konusunda kararlı olduklarını belirterek, Kanunsa kanun çıkacak. Yerini bile belirledik. Kimseye danışma ihtiyacımız yok dedi. Erdoğan, kabinede `çatlağa` neden olan 5 puanlık SSK primi indiriminin de 2008`de uygulanacağını bildirdi.
Erdoğan, 60. hükümetin 145 faliyetten oluşan Eylem Planı`nı dün düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Yeni dönemi, `sosyal restorasyon dönemi` olarak nitelendiren Erdoğan, yapılacak faaliyetlerin ağırlıklı olarak eğitim, enerji ve sosyal güvenlik alanında olduğunu söyledi. Erdoğan`ın değerlendirmeleri şöyle:




<ımg hspace="0" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/01/11/ekonomi/resim/aeko03.jpg" align="textTop" border="1">

BAŞBAKAN ERDOĞAN`IN EYLEM PLANI MESAJLARI
Hepsinin yeri hazır, gidecekler

Merkez Bankası, Halk Bankası, Ziraat Bankası hepsi taşınacak. Bu konuda kararı verdik. Yerlerini bile belirledik. Kimseye danışmaya ihtiyacımız yok. Kanunsa kanun çıkarılır. Bunun gerekçesi ülkenin güvenli bir ekonomiye sahip olmasıdır.
Merkez Bankası alacağı kararlarda özerktir. İstanbul`a taşınma konusunda hükümet olarak bunun kararını veririz. Merkez Bankası`na özerklik veren de parlamentodur. Ülkenin menfaati İstanbul`dadır.
Halk, Vakıf ve Ziraat bankaları İstanbul`a geçtikten sonra Merkez Bankası`nın taşınması işlevini artıracak ve hizmeti ayağa götürmek açısından oradaki konumu güçlü hale gelecektir.

SSK primi inecek, bakanı mahcup etmeyiz

Bu konuda bakanımızı (Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan) mahcup etmeyeceğiz. Programda bulunan neyse yerine gelecek. Uygulama 2008`de başlayacak.
Prim indirimi konusunda Çağlayan ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek arasında görüş ayrılığı ortaya çıkmış, Şimşek indirimin 2008`de uygulanamayacağını söylemişti.

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/01/11/ekonomi/resim/aeko02.jpg" align="right" vspace="10"> Bu borçlar bizim için leblebi, çekirdek

2007 sonu itibariyle milli gelirin 488-489 milyar dolar olması öngörülüyor. Bizden öncekilerin mantığıyla borçlanmıyoruz. Borç yiğidin kamçısıdır, zafiyet içinde olanın değil. Şimdi artık ortada bir yiğit var. Bu borç bizim için leblebi, çekirdek, çerez.

Zammı eleştirenler hâlâ evlenmedi, bekârlar

Elektrik fiyatlarına yapılan zam dışa bağımlı bir ürünün yansımasıdır. Bu zammı yapmamak için 5 yıl direndik. Petrolün varili 22 dolardan 100 dolara geldi. Bu 78 doları biz nereden ödeyeceğiz?
Maaşlara zam yapalım eyvallah ama böyle şeyler olunca devlet cebinden ödesin. Şu anda elektrik, doğalgaza zam yapmakla bizi eleştirenler bu ülkede iktidar olduklarında zam yapmadılar mı? Allah aşkına, akşam yatıyorduk zam, sabah kalkıyorduk zam. Ama artık biz zam kavramını bu ülkede unutturduk.
Dışa bağımlı olduğumuz ürünlerde zam yapılması gerekiyorsa bu zammı gene yaparız. Bu ülkenin gerçeği bunu yapmaya mecburuz. Biz dertliyiz ama bunu söyleyenler dertli değil. Çünkü bunlar hâlâ evlenmedi, bekârlar. Bu millet galiba bunları evli yapmayacak.

Enflasyon hedefi 30`dan buralara geldi

Enflasyonu tek haneye çekmek için elimizden gelen gayreti gösterdik. Bunun için bahane uydurmaya gerek yok. Hedefi tutturamadık. Hedef 5`ti 2 puan esneme payı vardı. Bütün bunlara rağmen bizim geldiğimizde enflasyon yüzde 30`du. Bizim geldiğimiz noktada 8.3. Yani 1.3 fark var. Daha önce hedefi tutturamadığımız için başarılı olmadığımızı söyledim. Tüm çabaları göstereceğiz. Esneme payı ile birlikte bu hedefi yakalarız.

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/01/11/ekonomi/resim/aeko01.jpg" align="right" vspace="10">
IMF ile anlaşmak kıyamet değil

Stand-by imzalamak kıyamet değildi. İmzalanan ülkelerde yatırım durur diye bir şey yok. Stand-by anlaşmalarına neleri kayıt düşeceksiniz önemli olan budur. Önümüzde 4 ay var, stand-by yapıp yapmayacağımıza karar vermiş değiliz. Şimdiki çıpa, Türkiye çıpasıdır.

Tarımda desteğin şekli değişiyor

Eylem Planı`nda yer alan bazı faaliyetler şöyle:

Doğrudan Gelir Desteği (DGD) 2008`den itibaren kaldırıldı, yerine ürün bazında destek geliyor
KOBİ ve esnaf, yerli savunma sanayii ile gemi inşa sanayii desteklenecek.
GAP 5 yıl içinde tamamlanacak.
Nükleer santral inşaatına bu yıl başlanacak.
Mali disiplin sürdürülecek, yapısal reformlar devam edecek.
Vergi mevzuatı basitleştirilecek.
Mesleki ve teknik eğitim etkinleştirlecek, yükseköğretim kurumları yeniden yapılandırılarak mali çeşitleme sağlanacak.
Zorunlu istihdam yükümlülükleri azaltılacak.
Teknoloji ve Ar-Ge faaliyetleri desteklenecek, bilişim vadisi kurulacak.
Elektrikte arz güvenliğinin sağlanması hedefleri tamamlanacak.
Marmaray 2010`da tamamlanacak.

`İran`dan doğalgaz akışı pazartesi tekrar başlayacak`

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran`dan Türkiye`ye doğalgaz akışının yeniden başlatılması konusunda İranlı yetkililerle görüştüğünü belirterek, En geç pazartesiye kadar bu işi çözeceklerini söylediler. Bizim de tedbirlerimiz alınmıştır. Şu anda herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir dedi.
Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dün doğalgaz sıkıntısıyla ilgili telefon görüşmesi yaptı. Ahmedinejad, Erdoğan`a, Bir çözüm getirdik. Türkiye`ye tekrar doğalgaz akışı sağlanacak dedi. Edinilen bilgiye göre Ahmedinejad, dün Erdoğan`ı cevaben aradı. Görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra doğalgaz konusu da ele alındı. Erdoğan önceki gün Ahmedinecad`ı doğalgaz sıkıntısı için aramıştı.
Erdoğan, kendisine iletilen Pazartesi doğalgaz akışının sağlanacağı mesajından memnuniyet duyduğunu söyledi. Ahmedinecad da ilgili bakanlık ile toplantı yaptıklarını, bir çözüm getirdiklerini, Türkiye`ye doğalgaz akışının tekrar başlayacağını belirtti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.