Merkez faiz koridorunu daralttı

20.11.2012 - 13:48 | Son Güncelleme :

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) piyasaların merakla beklediği kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/merkez.jpg">piyasaların merakla beklediği kararını açıkladı

Buna göre Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75 olarak sabit tuttu

Merkez Bankası ayrıca faiz üst bandını 50 baz puan indirerek yüzde 9.5`ten yüzde 9`a düşürdü

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bir haftalık repo faizi olan politika faizini yüzde 5.75`te sabit tuttu. Gecelik borçlanmada ise faiz koridorunun alt bandını yüzde 5`te sabit tutarken, üst bandı 50 baz puan indirerek yüzde 9.5`ten yüzde 9`a çekti. Banka, döviz ve altın olarak tutulabilecek TL yükümlülükleri için rezerv opsiyon katsayılarında da artışa gitti.

Bankadan yapılan açıklamada, enflasyonun Ekim Enflasyon Raporu`ndaki tahminine göre daha düşük seviyede oluşacağı öngörülürken, finansal istikrar açısından gerekli görüldüğünde faizde ölçülü indirimin devam edebileceğinin işareti verildi. Banka cari açıktaki kademeli düşüşün de devam ettiğinin altını çizdi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin katkısıyla enflasyonun yılsonunda Ekim Enflasyon Raporu tahminine kıyasla daha düşük bir düzeyde gerçekleşeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve enerji fiyatlarındaki artışların dolaylı etkileri orta vadeli enflasyon görünümü açısından yakından izlenmektedir.

"Yakın dönemde yaşanan gelişmeler Türkiye ekonomisine yönelik risk iştahının göreli olarak iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

"Kurul, rezerv opsiyonu katsayıları artırılırken faiz koridorunun ölçülü olarak daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Önümüzdeki dönemde, finansal istikrar açısından gerekli görülmesi halinde politika faizinde ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirimin gündeme alınabileceği ifade edilmiştir."

ALTINDA ROK ARTTI

Banka, finansal istikrarı desteklemek amacıyla rezerv opsiyonu katsayılarının (ROK), Türk lirası yükümlülüklerin döviz olarak tutulabileceği yüzde 40’lık ilk dilimden sonra gelen dilimlerde `0,1` puan, altın olarak tutulabileceği bütün dilimlerde `0,2` puan artırılması de karar aldı. Merkez buna istinaden, döviz rezervlerinde 0.5 milyar dolar, altın rezervlerinde ise 1.8 milyar dolar değerinde 33.1 ton artış olacağını öngörüyor.

Merkez`in bu konudaki açıklaması ise şöyle oldu: "Bankalar söz konusu imkânları istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, yararlanma oranı dövizde yüzde 90,5 (54,3/60), altında yüzde 90,2 (27,1/30) düzeyindedir. Mevcut imkânlar dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 28,5 milyar dolar değerinde döviz ve 11 milyar dolar değerinde 198 ton altın tutulmaktadır. Yapılan değişiklikler sonucunda imkânların aynı oranda kullanılması hâlinde, Bankamız döviz rezervlerinde yaklaşık 0,5 milyar dolar, altın rezervlerinde ise yaklaşık 1,8 milyar dolar değerinde 33,1 ton artış olması beklenmektedir.

"Uygulama döviz için 23 Kasım 2012, altın için 7 Aralık 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemleri sırasıyla 7 Aralık ve 21 Aralık 2012 tarihlerinde başlayacaktır."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.