Merkez: Enflasyonda yükseliş geçici

05.09.2007 - 11:05 | Son Güncelleme :

Ağustos ayında enflasyondaki yükselişte döviz kurlarındaki çıkışın etkili olduğunu ve kura hassas mallarda ortalama 0,72`lik bir artış gözlendiğini duyuran Merkez Bankası, `Enflasyondaki genel eğilimin aşağı yönlü olmaya devam edeceği tahmin edilmektedir` açıklamasında bulundu.

RADİKAL

Merkez Bankası, döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle tüm kalemlerde fiyat artışları yaşandığı, işlenmemiş gıdadaki artışla birlikte yıllık enflasyonun `geçici` olarak yükseldiği değerlendirmesi yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz`ın imzasıyla yayımlanan Ağustos Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu`nda, bu gelişmelere karşın özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin olumlu bir seyir izlediğinin gözlendiğine işaret edilerek, İşlenmemiş gıda ürünleri ve enerji fiyatlarına ilişkin riskler önemini korumakla birlikte önümüzdeki dönemde enflasyonun eğiliminin aşağı yönlü olmaya devam edeceği tahmin edilmektedir denildi.

Merkez Bankası raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:

Kirada yavaşlama: Hizmet grubunun yıllık enflasyonundaki düşüş ağustos ayında da sürmüş ve bu gruptaki enflasyon yıl başına kıyasla 3 puan gerilemiştir.

Ağustos ayında tüm hizmet kalemlerinde yıllık enflasyon gerilerken, özellikle kiranın yıllık artışındaki yavaşlama belirginleşmiştir.

Haberleşme enflasyonu yüzde 3.19 geriletti: Haberleşme grubu fiyatları yurtiçi telefon görüşme ücretlerinde yapılan indirimin etkisi ile gerilemiştir. Bu grup, sağlık hizmetleri ile birlikte en düşük yıllık artışa sahip hizmet alt grubudur. Hizmet enflasyonundaki düşüş eğiliminin eylül ayında da devam edeceği öngörülmektedir.

Temmuz ayının ikinci yarısında Türk Telekom`un şehir içi telefon görüşme ücreti tarifelerinde indirime gitmesinin tüketici fiyatları üzerindeki olumlu etkisi, önceki raporlarımızda da ifade edildiği gibi ağırlıklı olarak ağustos ayında gözlenmiştir. Bu olumlu gelişmeye ek olarak internet erişim ücretinde gözlenen belirgin indirim (yüzde 12,42) ile birlikte telefon ekipmanı fiyatlarında gözlenen azalışların da etkisi ile haberleşme grubu fiyatları yıllık enflasyonu yüzde 3,19 seviyesine gerilemiştir.

Gıda dışı destek verdi: Ağustos ayında enerji ve işlenmemiş gıda dışı mal fiyatları giyim-ayakkabı grubu ve dayanıklı mal grubundaki fiyat azalışlarının etkisiyle bir önceki aya kıyasla yüzde 0,66 oranında gerilemiştir.

Giyim ve ayakkabı grubu yıllık enflasyonu temmuz ayının ardından ağustos ayında da yavaşlayarak yüzde 6,01 seviyesine gerilemiştir. Uygulanan parasal sıkılaştırmanın dayanıklı mal grubu (altın hariç) fiyatları üzerindeki güçlü etkisi devam etmektedir.

Söz konusu grupta fiyatlar ağustos ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,20 oranında azalmıştır. Alt gruplar bazında otomobil fiyatları bir önceki aya kıyasla bir değişim göstermezken, otomobil dışında kalan dayanıklı tüketim malları alt gruplarında ise perakende fiyatlar gerilemiştir. Dayanıklı mal grubu (altın hariç) fiyatları son beş aylık dönemde düzenli olarak gerilerken, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 2,80 olarak gerçekleşmiştir.

Kuraklık gıdayı rekor fiyata taşıdı: İşlenmemiş gıda ürünleri fiyatları yıllık artışı, yıl boyunca sergilediği dalgalı seyri ağustos ayında da sürdürmüştür. Bu grupta temmuz ayında yüzde 8,92`ye gerileyen yıllık enflasyon ağustos ayında yüzde 16,24`e yükselmiştir. Söz konusu gelişmede taze sebze ürünlerinin yanı sıra, sebze-meyve dışında kalan ürünlerin fiyatlarındaki yüksek artışlar da etkili olmuştur.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve kuraklığın etkisi, işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarında da kendini göstermektedir. İşlenmiş gıda ürünleri fiyat artışları, ağustos ayında yüzde 1,42 gibi yüksek bir oranda gerçekleşmiştir. Söz konusu gelişmede bir önceki ayda olduğu gibi ekmek ve tahıl ürünleri ile süt ürünleri fiyatlarındaki artışların etkili olduğu gözlenmektedir.

Dövizin etkisi: Ağustos ayında tüm alt kalemlerin fiyatlarında döviz kuru dalgalanmalarının da etkisiyle artışlar gözlenmektedir. Dayanıksız tüketim malları fiyatlarındaki artışta gıda ve tekstil ürünleri imalatı fiyatlarındaki artışlar belirleyici olurken, giyim eşyası imalatı fiyatlarında gözlenen düşüşler bu artışı sınırlamıştır. Diğer taraftan, döviz kuru gelişmelerine hassasiyeti yüksek olan ara malları fiyatlarında yüzde 0,72 oranında artış gözlenmektedir. Ayrıca, son beş aydır azalış eğiliminde olan dayanıklı tüketim malları fiyatları, ağustos ayında mobilya ve beyaz eşya fiyatlarındaki artışların etkisiyle yükselmiştir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.