Merkez Bankası faizi hemen düşürsün

12.09.2007 - 11:10 | Son Güncelleme :

Sanayi Bakanı Merkez Bankası`nı uyararak, ikinci çeyrekteki yüzde 3,9`luk büyümeden ders alınması gerektiğini söyledi

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası`nı uyararak, ikinci çeyrekteki yüzde 3,9`luk büyümeden ders alıp, faiz oranlarını hemen düşürmesi gerektiğini söyledi.

REFERANS

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yılın ikinci çeyreğinde yaşanan yüzde 3,9`luk büyümeden Merkez Bankası`nın (MB) kendisine ders çıkartarak, faizleri hemen düşürmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a dün yaptığı hayırlı olsun ziyareti nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Çağlayan, faizlerin düşürülmesi için iyi bir ortamın bulunduğunu kaydederek Para Kurulu`na düşen ciddi bir görev var. Yüzde 3,9 oranı yakalanmışken bu, faizi düşürmek için iyi bir ortam. Bu ortam bir daha yakalanamayabilir dedi. Büyüme hedefinde çıtanın yüzde 7,5`e çıkarılması gerektiğini söyleyen Çağlayan, “Büyümenin yüzde 3,9 çıkması, moral açısından hiçbir şey götürmemeli. Çünkü yüzde 5`lik büyüme hedefi çerçevesinde” diye konuştu. Çağlayan, ocak-haziran dönemindeki büyüme rakamının ise yüzde 5,2 olduğunu kaydetti.

Anadolu Yaklaşımı için görüşme

Çağlayan, ekonomideki eksikleri önümüzdeki dönemde mikro reformlarla tamamlayacaklarını da belirterek bu kapsamda mikro reformlarla ekonominin daha fazla katma değer ve istihdam yaratmasının sağlanacağını söyledi. Çağlayan, bunlar arasında TOBB`un gündeme getirdiği sanayi politikası ve envanteri çalışmalarının da bulunduğunu belirtti.

Anadolu Yaklaşımı konusunda çeşitli sıkıntılar bulunduğunu ve bunların da gelecek günlerde bankalarla bir araya gelerek görüşüleceğini belirten Çağlayan, Bankalarla işlerin nerede tıkandığına bakıp, bunları aşmaya çalışacağız dedi. Çağlayan, Kredi Garanti Fonu ile KOBİ girişim sermayesi desteklerini artıracaklarını kaydederek üretim, katma değer ve ihracatın öngörüleceği teşvik sistemine ilişkin çalışmaların başlayacağını da sözlerine ekledi. 

Yüzde 7,5`in altına düşmemeli


Bu arada TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Başbakan ile yaptığı görüşmede reformlara devam edilmesi çağrısında bulundu.

Hisarcıklıoğlu, anayasa, sosyal güvenlik, vergi gibi başlıkları kapsayan 2. nesil iktisadi reformların gelecek dönemde başlatılması yönündeki görüşlerini Başbakan`a ilettiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, görüşmede Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu ile istişare mekanizmasının çalıştırılması yönündeki taleplerini de dile getirdi.

Başbakan ile yaklaşık 1 saat süren ve basına kapalı yapılan ziyaret sonrası konuşan Hisarcıklıoğlu, başta yeni anayasa olmak üzere vergi, istihdam üzerindeki yükler ve mevzuat katılığı konusundaki görüşlerini Başbakan`a ilettiklerini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) finansmana erişiminde kolaylık sağlanması, Sosyal Güvenlik Reformu sürecinin tamamlanması, bölgesel ve sektörel teşvik sisteminin uygulanması, sanayi envanteri, sanayi bilgi sistemi, sanayi stratejisi ve kayıtdışı ile ilgili TOBB`un görüşlerini de Erdoğan`a arz ettiklerini belirtti.

Büyüme rakamları ile ilgili bir soru üzerine Hisarcıklıoğlu, dünyanın 11`inci büyük ekonomisi olma hedefi koyan Türkiye`nin büyüme oranının yüzde 7,5`in altına düşmemesi gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, işsizlik ve köyden kente göç olgusunun da bunu zorunlu kıldığını vurguladı. 

Sosyal Güvenlik Reformu`nun yürürlük tarihi ertelenebilir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu`nun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından durdurulduğunu hatırlatarak yasayı 1 Ocak 2008`de yürürlüğe sokma kararlılığının devam etmesine rağmen, yürürlülük tarihinin birkaç ay ertelenebileceğini söyledi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederesyonu (TİSK) Genel Merkezi`nde, Hak-İş ve TİSK “İkili sosyal diyalog modeli anlaşmasının imza töreni toplantısına girişinde soruları yanıtlayan Çelik, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası`nın Anayasa Mahkemesi`nin iptaline konu olan maddelerini bu dönem içinde tekrar TBMM gündemine taşıyacağız ve yasalaştıracağız” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.006 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.