Memura yüzde 9

15.07.2003 - 09:33 | Son Güncelleme :

Şahin, evli ve iki çocuklu memur maaşlarında ortalama yüzde 9 yani net 66 milyon lira artış sağlandığını açıkladı. En düşük aylıklı memura yüzde 15.5, en üst düzeye ise yüzde 2.8 zam verildi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, devlet memurlarının maaşlarına bu yılın ikinci yarısı için, eşit olarak evli ve iki çocukluysa net 66 milyon liralık zam yaptıklarını bildirdi. Şahin, `Oransal olarak ifade edecek olursak memur maaşlarında ortalama yüzde 9 gibi bir artış sağladık` dedi. Şahin, 1 Temmuz`dan geçerli olmak üzere devlet memurları maaşlarında yapılan artışla ilgili olarak, şunları kaydetti:

`Önce taban aylıkta bir artış sağladık. 66 bin puanlık bir artıştı bu. Sonra aile yardımında bir artış sağladık. Eş için 8 milyon 575 bin, her bir çocuk için de 5 milyon 145 bin lira ki, bu evli ve iki çocuklu bir memurun aile yardımı ödeneğini 18 milyon 800 bin lira artırmak anlamına geliyor. Özetle bütün bu açıklamanın sonucunda devlet memurlarımızın maaşlarına eşit olarak evli ve iki çocukluysa 66 milyon liralık bir zam verme imkanı doğdu. Bunu oransal olarak ifade edecek olursak memur maaşlarında ortalama yüzde 9 gibi bir artış sağladık. En düşük aylıklı memur maaşında ise yüzde 15.5`luk bir artış vermiş olduk.` Şahin, bu artıştan sözleşmeli personelin ve Emekli Sandığı`na tabi emeklilerin de yararlanacaklarını bildirdi.

Farklar bu hafta alınacak

Şahin, memur maaş zamları konusundaki kararnamenin bugünkü Resmi Gazete`de yayınlanacağını ve bu hafta içerisinde ek bordrolar ile memurların zamlarını alabileceklerini söyledi. Verilen artışın bütçe imkanlarının üstünde bir artış olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: `Vatandaşlarımız, memurlarımız ve onların yakınları biliyorlar ki maalesef borçlu bir ülkeyiz. Borcu borçla karşılamak suretiyle ekonominin çarkını döndürmeye çalışıyoruz. Kuşkusuz ki bu kısır döngüden Türkiye`yi çıkarmak da hükümetimizin boynunun borcudur. Onun için har vurup harman savuramayız, dengeleri muhafaza etmek zorundayız. Mali disipline mümkün olduğunca uymak zorundayız.` Sadece memurları, çalışanları değil, onların çocuklarını da düşünmek zorunda olduklarını ifade eden Şahin, bütçe dengelerine riayet edilmezse gelecek nesillerin iş bulamayacaklarını kaydetti.

İşçiye 5+9 formülü

İşçilerin maaşlarına yapılacak artışla ilgili sorulan bir soru üzerine de Şahin, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç`ın kendisini aradığını ve Kılıç`a, verilecek azami zammın daha önce düşünülen 5+9 formülü olduğunu ifade ettiğini söyledi. Şahin, `Türk-İş`le de bu noktadayız. Umuyorum ki kamuda çalışan işçilerimiz, onların bağlı bulunduğu sendikalar ve konfederasyonlarla da kısa sürede bir sözleşme yaparız` diye konuştu.

Taban katsayısı 395.250`ye çıktı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin 1 Temmuz 2003 tarihinden geçerli olmak üzere memur maaşları taban aylık katsayısını 329.250`den 395.250`ye çıkarıldığını açıkladı. Taban aylığı ve aile yardımı ödeneğinde yapılan artışla birlikte kamu görevlilerinin aylıklarında net 47 milyon lira ile 66 milyon lira arasında değişen miktarlarda artış sağlanmış oldu. Düzenleme ile evli ve iki çocuklu en düşük dereceli bir memurun aylığı yüzde 15.5 oranında artırılarak maaşı 423 milyon liradan, 488 milyon liraya yükseltildi. Evli ve iki çocuklu genel müdürün maaş artışı ise yüzde 2.8 oranında gerçekleşti. Böylece, genel müdür aylığı 2 milyar 310 milyon 260 bin liradan, 2 milyar 375 bin 850 liraya çıktı. Zam sonrası, aile yardım ödeneği dahil evli ve iki çocuklu memur ile emeklilerinin maaşlarındaki değişim tablolarda yer alıyor.

Erdoğan`lı ekonomi zirvesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi yönetiminden IMF görüşmeleri hakkında bilgi aldı. Dün akşam yapılan toplantıda ekonomi yönetimi Erdoğan`a, IMF`nin üzerinde durduğu noktaları ve taleplerini anlattı. Başbakan Erdoğan`a, düşük kurdan kaynaklanan yaklaşık 500 trilyonluk ek kaynağın nasıl kullanılacağına yönelik çalışmanın sonuçları aktarıldı. Programa göre 1.5-2 katrilyon civarında açık olduğu belirtilerek, açığın nerelerden kaynaklandığı üzerinde duruldu. Toplantıda özellikle işçi ücretleri, sosyal güvenlik ile Afet Fonu gibi geliri öngörülemeyen pek çok özel ödeneğin düşük gerçekleşmesinin açığa neden olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca IMF`nin bu kalemlerin 2004 yılında bütçeleştirilmesi isteği Başbakan`a hatırlatıldı. Yetkililer, Başbakan`a, IMF`nin yapısal reformlar konusunda hükümetin kararlılığına inandığını, düşük kurdan sağlanan tasarrufla TL bazında yüzde 6.5`luk faiz dışı fazlanın tutturulabileceğine inandıklarını bildirdiler.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.