Memura seyyanen 66 milyon lira zam

15.07.2003 - 09:09 | Son Güncelleme :

Hükümet, yılın ikinci yarısı için memur maaşlarına, aile ve çocuk yardımı ile taban aylığı katsayısını artırarak seyyanen zam yaptı. Zam miktarı iki çocuklu bir memur için 66 milyon lira, aile ve çocuk yardımı almayan bir memur içinse 47 milyon lira olarak belirlendi. Zamla birlikte en düşük memur maaşı 422 milyon liradan 488 milyon liraya yükseldi.

Bakanlar Kurulu, devlet memurlarına bu yılın ikinci yarısı için eşit olarak evli ve iki çocukluysa net 66 milyon liralık seyyanen zam yaptı. Buna göre en düşük memur maaşı çocuk yardımıyla birlikte 422 milyon liradan 488 milyon liraya yükseldi. Çocuksuz memur için ise bu artış 47 milyon lira olarak belirlendi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu`nun gündem maddelerinden birinin de memur zamları olduğunu hatırlattı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Planlama Teşkilatı ile Hazine yetkilileriyle konuyu ele aldıklarını kaydeden Şahin, artışla ilgili olarak şunları kaydetti:

‘‘Önce taban aylıkta bir artış sağladık. 66 bin puanlık bir artıştı bu. Sonra aile yardımında bir artış sağladık. Eş için 8 milyon 575 bin, her bir çocuk için de 5 milyon 145 bin lira ki, bu evli ve iki çocuklu bir memurun aile yardımı ödeneğini 18 milyon 800 bin lira artırmak anlamına geliyor. Özetle bütün bu açıklarım sonucunda devlet memurlarımızın maaşlarına eşit olarak evli ve iki çocukluysa 66 milyon liralık bir zam verme imkanı doğdu.

Hükümetin kararına göre memur maaşlarında ortalama yüzde 9 artış sağlanırken, en düşük aylıklı memur maaşına ise yüzde 15.5`lik zam yapıldı. Şahin, bu artıştan sözleşmeli personelin ve Emekli Sandığı`na tabi emeklilerin de yararlanacaklarını bildirdi. Şahin, yüzde 15.5`lik artış sağlanan kesimin oranının yüzde 41 olduğuna da işaret etti.

MEMURLAR ZOR YAŞIYOR

Memurların ne kadar güç şartlar altına yaşam mücadelesi verdiklerini bildiğini söyleyen Şahin şunları kaydetti:

‘‘Bu verdiğimiz bütçe imkanlarının üstünde bir artıştır. Memurlarımız ve yakınları biliyor ki, maalesef borçlu bir ülkeyiz. Borcu borçla karşılayarak ekonomiyi döndürmeye çalışıyoruz. Har vurup harman savuramayız. Dengeleri korumak ve mali disipline uymak zorundayız. Sadece memurları değil, onların çocuklarını da düşünmek zorundayız.’’

Memur maaşlarının kaynağının sorulması üzerine ise Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetimim toplanarak bu konuyu görüşeceklerini belirtti ve ‘‘Ya yatırımlardan vazgeçersiniz ya da kaynak bulursunuz. Sayın Babacan bir kaç alternatif oduğunu söyledi’’ dedi.

BAKANLAR KURULU`NDA IMF

Bakanlar Kurulu`nun ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de kamu kesimi toplu sözleşmeleriyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, bu konuda bir değişiklik olmadığını, beklentilerinin sendikaların hükümetin teklifini kabul ederek imzalamaları olduğunu söyledi. Çiçek, ‘‘Bu rakamdan daha fazla verme imkanının olmadığını ifade ettik’’ dedi.

Çiçek, toplantıda IMF heyetiyle yapılan görüşmelerin de gözden geçirildiğini söyledi. Çiçek, hükümet olarak ‘‘kararlılıkların ortaya konulmasından yana olduklarını’’ belirterek, ‘‘Biz hükümet olarak müzakerelerin olumlu sonuçlandırılması ve bir an evvel bitmesinden yanayız. IMF`yle sürdürdüğümüz bu müzakerelerde kararlılığımızı ortaya koymaktan yanayız. Uygulanan program Türkiye`nin menfaatinedir ve kararlılıkla yürütülecektir’’ dedi.

Hükümet sözcüsünün verdiği bilgiye göre, toplantıda yabancı sermayenin Türkiye`ye yatırımları ve Eximbankın hizmetleri de görüşldü.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.