Memura ikramiye yolu kapandı

13.11.2012 - 07:38 | Son Güncelleme :

8 Eylül 1999’dan önce memuriyet hizmetinden istifa edenler, hizmet süreleri ne olursa olsun...

8 Eylül 1999’dan önce memuriyet hizmetinden istifa edenler, <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ofismemurcalisan.jpg">hizmet süreleri ne olursa olsun emekli olduklarında Memuriyet hizmet sürelerine emekli ikramiyesi alamayacak.

Bu tarihten sonra istifa eden ve istifa ettiği tarihte 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı bulunmayan emeklilerin de ikramiye almaları mümkün olmayacak.

CHP, milletvekili emekli aylıklarının da düzenlendiği Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun’un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Dilekçede, bir yıldan fazla Emekli Sandığı Kanunu kapsamında görev yaptıktan sonra, kamu dışında bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak çalışmalarını tamamlayıp yaşlılık aylığı bağlananlara, emekli ikramiyesi ödenmesinin, kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermesi şartına bağlanması hükmü, ”İş Kanunu hükümlerine göre hizmet akdiyle çalışanlar ile Devlet Memurları Kanunu ile diğer personel kanunlarına göre statü hukukuna tabi çalışanlar arasında haklar, ödevler, sorumluluklar, yasaklar ile görevden çekilme ve göreve son vermede hukuksal anlamda niteliksel farklar olduğu ortadayken; kamu görevinde geçen sürelere ilişkin emekli ikramiyesinin, İş Kanunu’nda düzenlenen kıdem tazminatına ilişkin esaslara bağlanması, açık bir yetki saptırmasıdır; bu yanıyla Anayasa’ya aykırıdır” denilerek, iptali istenmişti.

Anayasa Mahkemesi 8 Kasım’da yaptığı toplantıda, söz konusu düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olmadığından iptal isteminin reddine karar verdi.

Yüksek Mahkeme’nin kararına göre, istifa ederek görevinden ayrılan veya memuriyetine son verilenlerden daha sonra SSK veya Bağ-Kur’a tabi çalışarak emekliye ayrılanların memuriyet hizmetlerine emekli ikramiyesi ödenmesi ancak 1475 sayılı İş Kanununun 14’üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarının varlığı halinde söz konusu olacak.

Hizmet süreleri ne olursa olsun 8 Eylül 1999 tarihinden önce memuriyet hizmetinden istifa edenler, emekli olduklarında emekli ikramiyesi alamayacak. Yine 8 Eylül 1999 tarihinden sonra istifa eden ve istifa ettiği tarihte 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı bulunmayan emeklilerin de ikramiye almaları mümkün olmayacak.

Kanunda sayılan şartları sağlayan ve ödemeye hak kazananlar da hangi tarihte emekliye ayrıldılarsa o tarihlerdeki değerler üzerinden emekli ikramiyesi alacak.

Bu durumda, evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kendi isteği ile ayrılan kadınlara, muvazzaf askerlik görevi nedeniyle kendi isteği ile ayrılan erkeklere, 506 sayılı Kanunun geçici 81’inci maddesi uyarınca, 8 Eylül 1999 tarihinden önce memuriyete başlayarak, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra 15 yıl sigortalılık süresine ve 3600 prim ödeme gün sayısına sahipken istifa eden memurlara, 506 sayılı Kanunun 60’ncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendi kapsamında, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra memuriyete başlayarak 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim ödeme gün sayısına sahipken veya sadece 7000 prim ödeme gün sayısına sahipken istifa eden memurlara, emekliye ayrıldıkları tarihteki değerler üzerinden emekli ikramiyesi ödenecek...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.