MB uyardı: Şubat enflasyonu yükselebilir

27.02.2008 - 09:08 | Son Güncelleme :

MB, `Olumsuz hava koşulları nedeniyle şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatları geçen yıla göre yüksek bir artış gösterebilir` açıklamasında bulundu

Şubat ayındaki olumsuz hava koşullarına dikkat çekilen Merkez <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349durmusyilmazJPG.jpg" align="right" vspace="5">Bankası açıklamasında, İşlenmemiş gıda fiyatlarında geçen yıla göre yüksek artış görülebilir ve bu artış yıllık enflasyonda geçici yükselişe neden olabilir` denildi

RADİKAL

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), şubat ayında yaşanan yoğun kar yağışına dikkat çekerek `Olumsuz hava koşulları nedeniyle şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatları geçen yıla göre yüksek bir artış gösterebilir ve bu artış yıllık enflasyonda geçici bir yükselişe neden olabilir` açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında 14 Şubat`ta toplanan Para Politikası Kurulu`nun faiz toplantısı özetlerinde, Gıda ve enerji kalemleri dışlanarak hesaplanan enflasyonun yüzde 4`ne yaklaşmaya devam etmesi beklenmektedir denildi.

Ilımlı büyüme sürüyor

Aralık ayında sanayi üretiminin yıllık bazda gerilemesinde bayram tatili nedeniyle çalışılan gün sayısının geçen yılın aynı dönemine göre az olmasının etkili olduğu belirtilen açıklamada, PPK`nın sanayi üretimindeki ılımlı büyümenin devam etmekte olduğu değerlendirmesini yaptığı belirtildi. Aynı değerlendirmede, geçen yılın aynı dönemindeki düşük bazın etkisiyle ocak ayı sanayi üretiminin yıllık olarak yüksek oranda artış gösterebileceği de vurgulandı.

Küresel kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talebi sınırladığı belirtilen açıklamada, dünya ekonomisinde beklenen yavaşlamanın orta vadede dış talebin büyümeye katkısını azaltabileceği vurgulandı ve Önümüzdeki dönemde toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş eğilimine destek vermeyi sürdüreceği tahmin edilmektedir denildi.

Dünyaya dikkat!

Açıklamada, ABD emlak piyasasında başlayarak önce kredi, ardından para ve sermaye piyasalarını etkileyen çalkantının, gelişmiş ülke merkez bankalarınca alınan önlemlere karşın devam ettiği belirtilerek, Sorunların reel ekonomiye yansıyacağı ve küresel ekonomide yavaşlama olacağı görüşü belirginleşmekle birlikte yavaşlamanın boyutu ve şiddetine ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. Merkez Bankası, gelişmiş ülke ekonomilerindeki yavaşlamanın yumuşak şekilde gerçekleştiği ve ülkemizin önemli bir portföy şokuna maruz kalmadığı bir senaryoyu esas almıştır. Ancak küresel ekonomide beklenenden sert bir yavaşlama olma olasılığı da göz ardı edilmemelidir. Böyle bir olasılık, portföy hareketleri ve kuru kanalıyla kısa vadeli enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir riske işaret etse de hem iç talep hem dış talep yavaşlaması yoluyla orta vadeli enflasyona ilişkin aşağı yönlü bir risk oluşturuyor denildi.

Açıklamada, son dönemde faizlerde gözlenen yükselişin enflasyon beklentilerindeki bozulmadan çok, risk iştahındaki azalmadan kaynaklandığı belirtildi.

`Enflasyon şaşabilir`

Para politikasının öncelikli amacının fiyat istikrarı olduğu vurgulanmalı. Ancak, arz yönlü şoklara sert tepki verilmesi arzu edilmeyen oynaklıklara yol açabileceğinden, para politikasının kontrolü dışındaki olumsuz gelişmelerin sürmesi halinde enflasyonun geçici süre hedeften sapmasına izin verilebilir. Bu bağlamda, enflasyonun hedefe ulaşma süresi büyük oranda gıda ve enerji fiyatlarının seyrine bağlı olacaktır.
Açıklamada, arz şoklarının ikincil etkileri ve enflasyonun beklenenden fazla katılık gösterme olasılığının hâlâ temel risk olduğu vurgulandı. Mevcut küresel konjonktürde mali disiplinin sürdürülmesinin özel önem taşıdığı belirtilen açıklamada, Risk algılamalarının bozulmanın devamı halinde ekonomimizin dayanıklılığını koruması için mali disiplin ve yapısal reformların devamlılığı kritik önem taşıyor denildi.

Kira artışı yavaşladı

PPK açıklamasında kira artış hızındaki yavaşlamanın sürdüğü belirtilip şöyle denildi: Son bir yılda yıllık kira enflasyonundaki düşüş 5 puana ulaştı. Önümüzdeki dönemde hizmet enflasyonundaki yavaşlamanın süreceği tahmin edilmektedir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.