Malta turunda, futbolda değil ama işte kazandık

11.09.2007 - 10:28 | Son Güncelleme :

Avrupa Birliği (AB) üyesi 400 bin nüfuslu küçük bir ada ülkesi olan Malta, Türkiye`nin iş konseyi kurduğu ülkeler arasına katıldı.
Güney Kıbrıs ve Lüksemburg dışında, AB üyeleri arasında Türkiye`nin iş konseyi kurmadığı ülke kalmadı.
Türk - Malta İş Konseyi, Malta`nın başkenti Valetta`da kuruldu. Konseyin eşbaşkanları Malta`dan Corinthia otelleri CEO`su Karmenu Vella ve Türkiye`den turizmci Halis Çakmak oldu.


Malta, Libya`ya kapı olacak

Türk - Malta İş Konseyi`ne büyük bir stratejik önem atfediliyor. Malta`nın Libya başta olmak üzere Kuzey Afrika ülkeleri ile çok sıcak ilişkileri olduğundan Türkiye`nin bu pazarlara daha rahat nüfuz etmek için Malta`yı bir kapı olarak kullanabileceği belirtiliyor. Aynı şekilde, Malta da Türkiye üzerinden Asya ve Ortadoğu`ya açılma planları yapıyor.
İş konseyin kurulmasının hemen ardından Türk - Malta ilişkileri de hareketlendi. İlk etapta Libya, Maltalı şirketler aracılığıyla Türkiye`nin Libya`da bir çimento fabrikası kurması için girişimlere başladı.


İlk teklif 100 milyon dolarlık

Libya hükümetinin fabrika için 100 milyon dolarlık kaynak ayırdığı öğrenildi. Maltalı turizmciler de Türkiye`de sayıları 5 milyonu bulan ve oyun oynamak için özellikle KKTC`ye giden kumar meraklılarını Malta`ya çekmek için kolları sıvadı.
Konsey Eş Başkanı Halis Çakmak Malta`da alt yapı projeleri, otel, marina ve kumarhane inşaatlarının Türk işadamlarınca üstlenebileceğini kaydetti. Diğer Eşbaşkan Karmenu Vella ise, Türk ve Maltalı şirketler, birlikte 3`üncü ülkelere yönelik çalışabilir. Malta Libya`ya, Türkiye de Asya`ya açılan kapı olur dedi.
Maltalı gayrimenkul şirketi Dhalia`nın da Türkiye`de yatırım yapmak için ön çalışmalara başladığı öğrenildi.

Malta, kumarda Kıbrıs`a rakip olacak

İş konseyiyle birlikte turizmciler de karşılıklı programlar oluşturmaya başladı. İlk etapta oyun oynamak için KKTC`ye giden kumar meraklılarının ilgisinin Malta`ya çekilmesi hedefleniyor.
TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Erdem, Türkiye`de kumar seven 4 - 5 milyon insan var. Genelde KKTC, Bulgaristan ve Romanya`da oynuyorlar. Malta ise keşfedilmemiş bir yer. Tüm masraflar casino`lara ait olmak üzere Türkiye`den oyuncu getirmemiz için bize teklif geldi. Acentelere gerekli duyuruyu yapacağız dedi.


Dil okulu kuruluyor

Öte yandan, Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu olarak kurulan ve bu yıl üniversite olan İstanbul Aydın Üniversitesi`nin Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın Malta`da bir dil okulu kuracak.

İlişkileri Ediz Hun ısıtacak

Malta`yla ilişkileri daha da geliştirmek için bir Türk - Malta Dostluk Platformu kurulması için ilk adım önümüzdeki hafta atılacak. Türk - Malta İş Konseyi Başkanı Halis Çakmak, daha önce Norveç`te böyle bir adımın atılmasını sağlayan aktör Ediz Hun`a konuyla ilgili olarak teklif götüreceklerini söyledi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.