Maliyet arttı, ekmeğin ömrü kısaldı
KALİTELİ UN ORANI DÜŞTÜ
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, Türkiye`de faaliyette olan yaklaşık 30 bin fırının ortalama yüzde 35 kapasiteyle çalıştığını belirterek, Para kazanamayan fırıncı, düşük kaliteli un kullanmaya mahkûm kaldı dedi. Özer, 200 gramlık bir ekmeğin maliyetinin 30 kuruşun üzerine çıktığını belirterek, 50 kuruşa satmamız gereken ekmeği rekabet yüzünden 40 kuruşa satıyoruz. Fırıncılar rekabet edebilmek için de kalitesiz un, kalitesiz eleman ya da düşük gramaja yönelmek zorunda kalıyor. İstanbul`daki 3 bin 500 fırının 600`ü kaçaktır. Ama ben belediyeye şikâyet ediyorum, mühür bir gün kalıp ertesi gün sökülünce otorite de sağlayamıyoruz diye yakındı. Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Bilgiseven de düşük kaliteli buğdayın, yüksek kaliteli buğdaydan yapılan unla harmanlanabileceğini, ancak maliyet kaygısıyla piyasanın bu çözümü benimsemediğini söyledi. Yapısal sorunların da olduğuna dikkat çeken Bilgiseven, Türkiye`deki fırınların hiçbirinde Ar-Ge birimi yoktur. Üreticiler hâlâ ideal ekmeklik unun nasıl olacağını bilmez. Ben aynı zamanda Uluslararası Ekmek Üreticileri Birliği başkan yardımcısıyım. İlk defa AB dışından bir ülkeye bu unvan verildi dedi.