Malıye Kapıda.

15.10.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
IMF ile yapilacak anlasma nedeniylesiki butce yapmaya calisan Maliye, yeni vergi geliri ariyor. Gelirler Genel Muduru Hamzacebi, personeline gelir bulmalari icin talimat verdi Maliye saldiracak IMF ile yapilacak anlasma nedeniyle siki butce yapmaya calisan Maliye`de butce gelirlerini artirmak icin her yol deneniyor. Maliye`de gelir artisi icin seferberlik baslatilirken, Gelirler Genel Muduru Akif Hamzacebi`nin, personeline yeni gelir bulmalari talimati verdigi belirtildi. Hamzacebi`nin, `Yeni gelirlere ihtiyacimiz var. Nereden ne kadar yeni gelir saglayabiliriz? Herkesten kendi alanina yeniden bakmasini rica ediyorum` dedigi ogrenildi. Vergi isi sinirda Butce acigini dusurebilmek icin 2000 yili gelir hedefini 23 katrilyon liraya kadar yukselten Maliye`nin henuz bu gelir artisini hangi kalemlerden saglayacagini bulamadigi belirtildi. Yeni vergi geliri hedeflerine ulasilabilmesi icin bu yil ayda 1 katrilyon lira vergi toplayabilen Maliye`nin 2000 yilinda bu rakami yaklasik 2 katrilyon liraya cikarmasi gerekecek. Oysa Bakanlar Kurulu yetkisinde olan vergi artirimi imkanlarinin buyuk olcude kullanildigina dikkat cekiliyor. KDV`de sikinti var Maliye yetkilileri, genel KDV oranlarinda yapilacak artista 1-2 puanin uzerine cikma sansi bulunmadigini ifade ederlerken, `KDV`de yapilacak her artis beraberinde riski de getiriyor. KDV`yi artirdiginizda bu sefer vergiden kacinma ve faturasiz alis verise kacis basliyor. Bu da Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarinin dusmesi ve bu kalemlerden daha az vergi toplanmasi anlamina gelir. KDV`yi cok zorlamamak gerekiyor` yorumunu yaptilar. Sahte fis sorunu Ote yandan, Maliye`nin onumuzdeki yil vergi iadesi uygulamasini kaldirma kararinda sahte fatura ve fis beyaninin cok buyuk boyutlara ulasmasinin etkili oldugu bildirildi. Beyan edilen bir cok fatura ve fisin iade konusuna girmeyen urunleri icerdigine isaret eden yetkililer, faturalarin yuzde 30`unun `sahte` ciktigini, bu nedenle vergi iadesinin anlamini yitirdigini ifade ettiler. Basbakan`dan zam mujdesi Liderler zirvesi... Basbakan Bulent Ecevit, koalisyon ortaklariyla, 2000 butcesinin temel buyuklukleri uzerinde tam bir mutabakata vardiklarini soyledi. Ecevit, kamu calisanlarini enflasyona ezdirmeyeceklerini de belirterek memura yapilacak zam oranlarinin enflasyonun uzerinde olacagi sinyalini verdi. Ecevit, liderler zirvesinin ardindan Bahceli ve Yilmaz`la hazirladigi aciklamayi okudu. Mutabakatla bitti Ecevit, 17 Ekim`de TBMM`ye gelecek butce uzerinde anlasmaya vardiklari diger konulari da acikladi: `Kamu harcamalarinda azami tasarruf saglanacak. Yatirimlarda kesin oncelikler saptanacak. Kamu gelirlerinde artis saglayici duzenlemeler yapilacak. Ozellestirmeler hizlandirilacak. Ihracat ozendirilecek ve deprem harcamalari kurallara baglanacak.` (STAR)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.