Makası Anlamadılar

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Gerçek değerinin üzerinde işlem gören TL ve artan ücretlerin önemli bir yük oluşturduğunu söyleyen Dr. Becker, Almanya`daki Mercedes, Türkiye`yi ve koşullarını bilmiyor. Biz, `kur makası` deyince, `ne makası` diyorlar dedi.


Türkiye`deki üretimine 1933 yılında Otomarsan olarak başlayan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Dr. Till Becker, Mercedes`e üretim merkezi olma yolunda cazip tekliflerde bulunan Çek Cumhuriyeti, Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler karşısında Türkiye`nin rekabet gücünü koruması gerektiğini söyledi. Türkiye`de her ihracatçı firma gibi, Kur makası, gerçek enflasyon ve hükümetin belirlediği enflasyon ile işçi sendikalarının maaş artışı konusundaki baskılarla karşı karşıya olduklarını dile getiren Dr. Becker, Almanya`daki Mercedes, Türkiye`yi ve koşullarını bilmiyor, biz kur makası deyince, ne makası diyorlar dedi.


Gerçek değerinin üzerinde işlem gören TL ve artan ücretlerin yaklaşık bir yıldır önemli bir yük oluşturduğuna dikkat çeken Becker, Türkiye`nin sahip olduğu avantajı Polonya veya Çek Cumhuriyeti gibi ülkelere kaptırmamak için rekabet gücünü korumak gerektiğini söyledi. Avrupa`da Mercedes`in otobüs üreticileri içinde Mercedes-Benz Türk`ün önemli bir üretici haline geldiğini vurgulayan Dr. Becker, Eğer hükümet enflasyonla mücadelede başarılı olursa, bu başarı öyküsü devam edebilir diye konuştu. Yeni hafif kamyon Atego`nun tanıtım toplantısında konuşan Dr. Becker, geçen yıl Batı Avrupa`da 4 bin 100 adet Mercedes-Benz otobüs satıldığını, bunun dörtte birinin yani bin 100 otobüsün Türkiye`de üretildiğini, karşılığında da 153 milyon marklık ciro gerçekleştirildiğini anlattı. Dr. Becker, bu yıl içinse hedefin bin 400 otobüs ve 200 milyon mark olduğunu ve son yıllarda Türkiye`nin gösterdiği bu performansı korursa Hoşdere Fabrikası`nı daha da genişleterek Avrupa`nın bir numaralı otobüs üreticisi konumuna gelebileceğini söyledi. İşte bu nedenlerden dolayı Türkiye, Avrupa`nın bir numaralı otobüs üreticisi olabilir dedi.


KAMYON ÜRETİM MERKEZİ OLACAK;

Mercedes-Benz Türk olarak, Türkiye`nin bundan sonra tıpkı otobüs gibi kamyon üretiminde de etkin olabilmesi için Aksaray`daki fabrikaya 150 milyon marklık yatırım yaptıklarını, belirten Dr. Becker, üretim kapasitesini de 8 binden 10 binlere çıkardıklarını belirtti. Kamyon stratejimiz Türkiye ve Almanya`da araçların paralel üretimini öngörmektedir. Böylece Mercedes-Benz Türk`ün Türk yan sanayicileri Almanya`daki kamyon fabrikalarına da parça verme şansı elde etmektedir diye konuştu.Bu stratejinin ilk ayağının 12 ve 15 tonluk Mercedes-Benz Atego, olduğunu da açıklayan Dr. Becker, stratejinin ikinci ayağını 2001 baharında çıkacak olan 25 tonluk ağır kamyon, üçüncü ayağını ise 2001 sonu ya da 2002 başında piyasaya sürülecek 40 tonluk çekicilerin oluşturacağını belirtti. Şimdilik kaç adet üretileceği konusunda bilgi vermek istemeyen Mercedes-Benz Pazarlama Direktörü Eşref Biryıldız, Hedefimiz yüzde 50 pazar payı dedi.


ATEGO, ARALIK 2000`DE PİYASADA;

Yaklaşık 2 yıldan bu yana Almanya­Wörth`te üretilen Atego, 1999 yılında Avrupa`da yılın kamyonu seçildi. Geçen yıl boyunca Türkiye`ye 680 adet ithal edilen Atego`nun Türkiye`de de üretilme kararı alındı. Hem kısa mesafe dağıtım faaliyetlerinde hem de şehirlerarası taşımacılıkta kullanıma uygun olan Atego, Aralık 2000`de satışa sunulacak. Atego`nun 12 ve 15 ton azami yüklü ağırlık sınıflarında 1215 tipi 19 milyar 200 milyon liraya büyük kabin yataklı 1517 tipi ise 22 milyar 300 milyon liraya satışa sunulacak. Hafif kamyon sınıfının en geniş ve konforlu kabinine sahip Atego, uzun kabinde sunulan yatağın dışında, kabine inme ve binmeyi kolaylaştıran konstrüksiyon, açısı ve derinliği ayarlanabilen direksiyon, elektrik kumandalı yan camlar, ısıtmalı dış aynalar ve havalı şoför koltuğu dikkati çekiyor. Standart olarak ABS ve taşıdığı yükün ağırlığına göre otomatik olarak fren gücünü ayarlayan ALB fren sistemleri bulunuyor. Üretim kalitesi Almanya`da üretilen araçlarla eşdeğerde olan yerli Atego, katodik daldırma yöntemiyle astarlanıyor, böylece paslanmaya karşı koruma sağlıyor. (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.