Lokomotif Araniyor.

22.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsada hakimiyet sanayihisselerine dogru kayiyor. IMKB`de lokomotiflik gorevini bankalardan alacak sanayi sirketleri araniyor. Borsada, 1.5 yillik durgunlugun ardindan canlama beklentileriyle birlikte sanayi hisselerinde hareket basladi. Gecen hafta pazartesi gununden itibaren Sanayi Endeksi yuzde 21`in uzerinde deger kazandi. Mali hisseler ise yuzde 6`ya yakin geriledi. Kisa surede yuzde 100 deger kazanan borsada, 2000 yilina iliskin yukselis beklentileri devam ediyor. Borsacilar simdiye kadar endeksin tirmanmasinda onemli rol oynayan 4 banka hissesinin yani sira, sanayi sirketlerinin de pay alabilecegini belirtiyorlar. Holding hisseleri, her ne kadar Mali Endeks`in alt grubunda yer alsa da, bunyelerinde barindiridiklari sirketlerin faaliyetleri nedeniyle sanayi grubuna aliniyorlar. Borsanin daha yukseklere tirmanabilmesi icin yeni kaynak, yani yabanci yatirimcilarin gelmesi gerekiyor. Yabancilarin da basta IMKB-30 hisseleri olmak uzere, genis yelpazeye bakarak IMKB-100 hisselerine dogru kayacaklari dusunuluyor. Yabancilarin hareket kabiliyeti yuksek oldugu icin sermayesi ve halka aciklik oranlari yuksek, derin k_ gitlari tercih ettikleri biliniyor.
SEKTOREL BAKIS
Arastirma birimlerinden aldigimiz goruslere gore kisa ve orta vadede telekomunukasyon, enerji ve bilgi iletisim en gozde sektorler olacak. Uluslararasi tahkim icin cikarilan uyum yasalari, GSM lisansi ihaleleri, Turk Telekom`un halka arzi ve internet, bu alanlarda yatirimi olan sirketleri on plana cikaracak. "Yeni cagin sirketleri" olarak tanimlanabilecek bu kategorinin disinda, ekonomideki canlanmanin perakende, otomotiv, dayanikli tuketim, medya, insaat cimento sektorlerindeki sirketlere de talep yaratmasi bekleniyor. Bu arada bankacilik hisselerine olan talebin de devam edevegi dusuncesi var. Faizlerin dusmesiyle sanayi sirketlerine kredi vermeye yonelecek olan bankalarin aktif buyukluklerini artirarak karliliklarini korumasi bekleniyor.
Borsayi surukleyecek sirket adaylari
* Arcelik: Sermayesi 34.3 trilyon, halka aciklik orani yuzde 21 seviyesinde. Bunyesine grubun 3 beyaz esya dagitim ve pazarlama sirketlerini topladi. Hedefi Avrupa`nin ilk 5 buyuk beyaz esya ureticilerinden biri haline gelmek. Bunun icin de stratejik ortak ariyor.
* Dogan HoldIng: Sermayesi 66.5 trilyon lira. Halka aciklik orani yuzde 34. Dogus ve Sabanci Grubu ile GSM ihalesine girecek. Trakya Bolgesi enerji dagitim hakkini aldi. Dogan Yayin Holding ise Dogan Grubu`nun basin yayin faaliyetlerinin toplandigi semsiye sirketi. Henuz uygulamaya gecmeyen Dogan On-Line ve Digital TV de bu holdingin istiraklerinden.
* Koc HoldIng: Sermayesi 32 trilyon, halka aciklik orani yuzde 13. Otomotiv ve dayanikli tuketim sektorlerinde agirlikli olarak faaliyet gosteren Koc Holding, enerji ve telekomunikasyon alanlarinda yogunlasacak. Grup son yapilan genel kurul toplantisinda onumuzdeki 5 yil icinde enerjinin yuzde 15`ini uretmeye talip oldugunu acikladi. Koc Grubu ayrica ABD`li SBC ile hem GSM, hem de Turk Telekom ihalesine girecek.
* Kamular- ErdemIr: Sermayesi 44.3 trilyon, halka aciklik orani yuzde 41. Bir zamanlar borsanin lokomotif hissesi olan Erdemir, Turkiye`nin tek yerli yassi celik ureticisi. 2000 yilinda satislarin artmasi ve dusen faizlerle maliyet giderlerinde azalma bekleniyor. 232 milyon dolar tutarindaki yen cinsinden borcu olan sirketin rekor duzeydeki 9 aylik zarari parite hareketlerinden kaynaklaniyor. Erdemir`in disinda ozellestirme takviminde POAS, PETKIM, TUPRAS ve THY de yer aliyor. Kamu hisseleri ozellikle durgun zamanlarda borsaya lokomotiflik yaparlar.
* Medya HoldIng: Sermayesi 31 trilyon 56 milyar. Halka aciklik orani yuzde 43. Turkport ile internet sektorune hizli giris yapti. Medya`nin, ekonomik aktivitenin canlanmasi sonucu reklam gelirlerinin artisindan da pay almasi bekleniyor.
* SabancI HoldIng: 125 trilyon liralik sermayesinin yuzde 14`u halka acik. Her ne kadar Akbank`in holdingteki payi yuzde 40 olsa da, diger istiraklerin faaliyetleri nedeniyle sanayi hisseleri arasinda da sayilabilir. Sabanci Holding, GSM 1800 ihalesine Dogus ve Dogan Gruplari ile katilacagini acikladi. 30 bin aboneli internet servis saglayicisi Turk.net`i satin aldi. Sirketin halka arz edilmesi bekleniyor. Holding, bunyesindeki tum sirketlere yabanci stratejik ortaklar bulup, globallesen dunyada rekabete hazirlaniyor. Son olarak grup sirketlerinden Sasa, dunya devi Dupond`la yuzde 50-50 ortak sirket kurdu. Poliyester uretiminde Avrupa`nin en buyuk sirketi oldu.
* Vestel: Sermayesi 4 trilyon, halka aciklik orani yuzde 33. Vestel, veezy go ile internet pazarindaki en buyuk servis saglayicilarindan biri konumunda. ABD`de Silikon Vadisi`nde kurdugu Vestel USA ile dunya pazarinda yarisacak teknolojik urunler gelistiriyor. Dunya devi Microsoft`la anlasma yapti. Fiyati 200 dolarina altinda tutulmasi beklenen ve her yere tasinabilir web companion`a parca uretecek. Web companion`un 2000 yili ortalarinda piyasa cikmasi bekleniyor. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.019 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.