Lira Bollaştı, Gecelik Faizler Yüzde 63’e İndi

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dün Merkez Bankası`nın piyasaya gerekli olan nakit parayı aktarması, gecelik faizlerin hem interbankta hem de repo piyasasında düşmesini sağladı. Gecelik repo oranı yüzde 63`lere gelerek iki gün içinde yaklaşık 120 puan düştü.

PARA piyasasında yeterli miktarda TL bulunması ve son günlede gerekli kredierinkısa sürede geleceğine yönelik açıklamaların yapılması gecelik faiz oranlarının bugün de düşmesini sağladı. Önceki gün gerilemeye başlayan gecelik faizler, dünkü ortalamaları itibariyle İnterbank`ta yüzde 63.04, repo piyasasındaysa 62.94 oldu. Hafta ortasında yüzde 187`ye kadar çıkan gecelik repo oranları, önceki gün gerçekleşen işlemler sonucunda 80 puan gerileyip yüzde 107`ye indiktensonradün de yaklaşık 45 puan geriledi.

İnterbank`taki gecelik ortalama oranlar da aynı şekilde hafta ortasında yüzde 116 gördükten sonra önceki gün yüzde 94 olduktan sonra dünkü işlemlerde 31 puan geriledi.

Bankalar, dün Merkez Bankası`na 158 milyon dolar ve 10 milyon euro satıp, 90 milyon dolar ile 2 milyon euro aldılar. Böylelikle, bankalar sekiz iş günü boyunca Merkez Bankası`na aralıksız olarak döviz satışı gerçekleştirdiler. Merkez Bankası`nın nakit para sıkıntısı ve döviz çekişi olduğu sırada 2 milyar dolara doğru inen net döviz pozisyonu, bu satışlar sonrasında 4 milyar dolara yaklaştı. Dün piyasalar, son üç günde olduğu gibi sabah saatlerinde tedirgindi. Gerçekleşen ilk işlemler, önceki günkü ortalama faiz oranlarına yakın seviyelerde bulunuyordu. Ancak piyasadaki TL miktarının, Merkez Bankası`nın fonlamalarıyla yeterli düzeyde kalması, gecelik oranların düşmesi sonucunu doğurdu.

Gecelik faizlerde yaşanan düşüş, bono piyasasına da yansıdı. Geçen hafta boyunca yüzde 80`in üzerind eseyreden gösterge niteliğindeki 20 Haziran 2001 vadeli tahvilin dünkü yıllık bileşik faiz oranı yüzde 77.94`e indi.(HÜRRİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.