`Âlem buysa kral sensin`e alıcı aranıyor

07.02.2008 - 09:39 | Son Güncelleme :

İmar Bankası`na el konulmasından sonra Uzan Grubu`na ait şirketlerin vergi borçları için tahsilat çalışması yapan İstanbul Gelir İdaresi Başkanlığı, ilginç bir çalışmaya imza atıyor. Beşiktaş Vergi Dairesi vergi borçlarını tahsil etmek için Uzanların şirketleri ile sözleşmesi olan şarkıcılara ait albümlerin haklarını satışa çıkarıyor. Daha önce TMSF`nin gerçekleştirdiği ve olumlu sonuç aldığı uygulama, bir vergi dairesi tarafından ilk kez yapılıyor.
Eser hakları satılacak albümler arasında Mahsun Kırmızıgül`ün `Âlem Buysa Kral Sensin` ve `Yolsuzluklar Üstünde Ülkem Ağlar` da dahil sekiz albümü bulunuyor. Vergi dairesinin `eser hakları`nı satışa çıkardığı şarkıcılar arasında Yaşar Yağmur, Mustafa Topaloğlu, Nazan Şoray, Onur Sarıkaya (Küçük Onur) ve Gülşen gibi isimler var.


İhale 11 Mart`ta

Eselerin tüm hakları Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun esaslarına göre açık artırma yoluyla satılacak. İhale 11 Mart 2008 günü gerçekleştirilecek. Toplam 47 şarkıcının 62 albümü satılacak. İhale öncesi satılacak eserler için muhammen bedel tespiti de yapıldı.
Bilirkişi Metin İlhan tarafından Mahsun Kırmızıgül`ün sekiz albümünün hakları için 30 bin YTL muhammen bedel belirlendi. Bu albümler arasında Nilüfer, Âlem Buysa Kral Sensin, Bebeğim, Yıkılmadım, Yoruldum ve Yolsuzluk Üstünde Ülkem Ağlar gibi albümler de bulunuyor. Mustafa Topaloğlu`nun üç albümü için 1000 YTL muhammen bedel belirlenirken, Nazan Şoray`ın bir albümü 500 YTL`den ihaleye çıkacak.


TMSF 366 bin YTL gelir sağladı

TMSF Uzan grubundan devrolan, Prestij Müzik`e ait kaset ve CD`leri yayma ve çoğaltma gibi mali hakları da sattı. İhalede satışa çıkarılan 239 bin 500 YTL muhammen bedelli 88 kalem eserden 26`sının alıcı bulmasına rağmen 366 bin YTL`lik gelir elde edildi. TMSF tarafından bu amaçla düzenlenen ihaleye Burak Yıldırım kendi adına, şarkıcı Ferhat Tunç adına Tunç`un avukatı katılırken ayrıca Boyut Müzik, Al Müzik
ve Cepteki Müzik Film de ihalede yer aldı.
Al Müzik yetkilileri ihalede Songül Karlı, Ercan Saatçi, Özcan Deniz, Vahdet Vural, Tanju Okan, Nur Yoldaş, Hüseyin Altın, Azer Bülbül, AliŞan, Yavuz Bingöl, Ceylan, Haluk Levent, Feridun Düzağaç, Seda Sayan, Ceylan Avcı, Ferhat Tunç, Yılmaz Erdoğan, Servet Kocakaya ve Muharrem Güler, Tursun Telli, İbrahim Halil Macit ve Müslüm Akcan`dan oluşan gruba ait kaset ve CD`lerin mali haklarını 167 bin YTL`ye satın aldı. Öte yandan Burak Yıldırım Şarkıcı Altay`a ait eser mali haklarını 10 bin YTL`ye sahip olurken, Cepteki Müzik Film Mustafa Sandal`ın albümünü ihalenin en yüksek fiyatı olan 57 bin YTL`ye aldı. Ayrıca bu firma Gülşen`in albümü ile karışık eserlerden oluşan 4 albümün haklarını satın aldı.


TMSF`ye yolu düşen ünlüler

TMSF`nin tahsilat yöntemleri arasımda şarkıcılara ait eserlerin satışı önemli bir yer tutuyor.
Bu kapsamda batık banka sahiplerinin ortak olduğu yapım şirketlerine borcu olan birçok şarkıcının yolu TMSF`den geçti. Bunların arasında Hülya Avşar, Yeşim Salkım, Muhsin Kırmızıgül, yapımcı Erol Köse, Mehmet Ali Erbil gibi isimler de bulunuyor. Bunlardan bazıları borçlarını öderken bazıları hakkındaki takip devam ediyor.

Hülya Avşar: 2002`de Star TV`nin o zamanki sahibi Cem Uzan ile film anlaşması yaptı, karşılığında 300 bin dolar aldı. Ancak 2 yıl içinde çekilmesi şart olan film, TMSF`nin Uzan grubu şirketlerine el koyması nedeni ile çekilemedi. Bunun üzerine TMSF, Avşar`dan aldığı 300 bin doları tahsilat işlemi başlattı. Banka hesapları ile gayrimenkulleri üzerine haciz koydu. Faizi ile birlikte borcu 1.5 milyon YTL olarak hesaplanan Avşar, TMSF ile anlaştı, nakit olarak 1 milyon 150 bin dolar ödedi.
Mehmet Ali Erbil: Star TV`nin Uzanların elinde olduğu dönemde program karşılığı aldığı 1 milyon 300 bin dolarlık borcu için TMSF yönetimi ile anlaştı. Erbil, borç karşılığında `Kazanmali` programını sundu.
Mahsun Kırmızıgül: Prestij Müzik şirketinden dolayı 1.5 milyon dolar borcu bulunuyordu. TMSF ile görüşen Kırmızıgül`ün gayrimenkullerine ve eserlerine haciz işlemi uygulandı. Malların satışından sonra Kırmızıgül`ün 300 bin dolar borcu var.
Erol Köse: Uzanların şirketlerinde hissedar olduğu ve yöneticilik yaptığı için yapımcı Erol Köse, grubun 7 katrilyon TL (7 milyar YTL) borcundan sorumlu tutuluyor. Köse`nin yurtdışı çıkış yasağı sürüyor.
Yeşim Salkım: Hakan Uzan`ın eski eşi olması dolayısıyla TMSF ile arasındaki mali sorumluluk davası sürüyor. Rumeli Holding`e ait kredi kartı ile 900 bin dolarlık mücevher aldığı belirlenen Yeşim Salkım, parayı şirketlerinin kazancı ile ödediğini iddia ediyor.
Sibel Barış: Hakan Balkaner`le evliliği dolayısıyla Yurtbank batığı tahsilatında TMSF`nin muhatapları arasında bulunuyor. Barış, TMSF`nin haciz koyduğu Ataköy 11. Kısım`daki evini kurtarmak için dava açtı. Dava halen devam ediyor.
Sulhi Aksüt`ün, toplamı 8.9 trilyon lirayı bulan borçlarını ödememesi nedeniyle her türlü mal, hak ve alacaklarına ihtiyati haciz uygulanmıştı. Aksüt daha sonra borcun tamamını kapattı.
Nez ve Burcu Güneş de TMSF ile sorun yaşadı. TMSF, Nez ve Güneş`in sözleşmelerini sattı. Nez`in sözleşmesini Pera Müzik 50 bin dolara aldı. Burcu Güneş`in sözleşmesi de kendisi tarafından 16 bin dolara alındı.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.