``Laik kalın, hisse alın``

14.02.2008 - 15:51 | Son Güncelleme :

Mark Mobius, `Umarım Türkiye türban konusunda, laiklik ilkesininin zarar görmeyeceği bir noktada buluşabilir` dedi

Geçen yıl zengin olmak için `laik kalın` uyarısı yapan <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349mobius.jpg" align="right" vspace="5">dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius, `Umarım Türkiye türban konusunda, laiklik ilkesininin zarar görmeyeceği bir noktada buluşabilir` dedi.

Ufuk KORCAN / REFERANS GAZETESİ

Mobius, yavaşlayan reformların bir an önce hızlanması için de hükümeti uyardı.
 
Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesinde gündemde olmadığı halde laikle ilgili endişelerini belirterek bir anda gündeme oturan dünyaca ünlü yatırımcı ve Templeton Fonu`nun kurucusu Mark Mobius, türban tartışmalarının ardından yeniden alevlenen laikliğin Türkiye için kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Global piyasalardaki dalgalanma ve türban tartışmaları ile ilgili olarak ilk kez Referans`a konuşan Mark Mobius çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türbanın kamu kurumlarına ve üniversitelere giriş yasağını kaldıran kanunda yapılan değişikliğin ihtilaflı bir konu olduğuna dikkat çeken Mobius, Bir yandan Mustafa Kemal Atatürk`ün getirdiği din işleri ile devlet işlerinin birbirinden ayrılmasının önemini anlıyoruz. Diğer yandan da Türk devletinin demokratik kurumlarına ve liberal yapısına olan güvenimiz çok fazla. Türkiye`nin gelişme süreci içinde sistemin laik yapısının güvence altında ve raydan çıkartılamayacak bir noktaya ulaşmış olduğunu umut ediyoruz dedi.

Mobius, laikliğin Batı dünyasının gelişmesindeki kilit konulardan biri olduğunun altını çizen Mobius, Türkiye`nin son yıllardaki üstün performansının da temel nedenlerinden birinin din ile devlet işlerinin ayrılmasının olduğunu ifade etti.
 
Öncelik ekonomiye verilmeli

Türban tartışmalarının ardından AK Parti hükümetine yöneltilen ekonomi ikinci plana itildi eleştirilerine Mark Mobius`tan da destek geldi. Hükümetin reform konusundaki yavaşlığı ve Türkiye ekonomisinin yapısal zayıflıkları nedeniyle piyasaların endişeli olduğunu vurgulayan Mobius, Yüksek cari islemler açığı, yüksek enerji faturası, imalat ve teknoloji sektörlerindeki düşük rekabet gücü, değerli TL ve doğrudan yabancı sermayeye olan bağımlılık daha acil sorunlar.

Hükümet reformlara bir an önce başlamalı. Ülkede yatırımlar ve inovasyon için daha çok teşvik vermeli. Bu çok önemli bir konu diye konuştu.
 
Global dalgalanma uzayabilir

ABD`de patlak veren mortgage krizi ve ardından artan resesyon beklentileri nedeniyle altüst olan piyasalarla ilgili görüşlerini de anlatan Mark Mobius, global piyasalarda uzayan bir dalgalanmaya hazırlanmış durumda olduklarını söyledi. Mobius, piyasaların normale dönebilmesi için ABD`deki seçimlerin atlatılması ve bankaların subprime olayından sonraki zararlarını tam olarak açıklamaları gerektiğini belirterek ABD`deki seçimler bittikten sonra ve bankalar bu subprime olayındaki sonraki bütün zararlarını açıkladıktan sonra, artık temel ekonomik göstergelere odaklanabiliriz. Gelişmekte olan piyasalardaki temel göstergeler şu anda her zamankinden iyi durumda. Ancak güçlü bir büyüme ve yumuşak bir enflasyon arasında bir dengede olamamız lazım. Küresel ısınma ve karbon emisyonu konusundaki gelişmeler ve bunun negatif etkileri daha çok dikkate alınmalı açıklamasında bulundu.
 
Rakamlar resesyona işaret ediyor

ABD`de açıklanan ekonomik verilerin resesyona işaret ettiğini ancak ekonominin durgunluğa girip girmediği konusunun henüz netleşmediğini ifade eden Mobius, bazı ekonomistlerin ABD ekonomisinin çoktan bir enflasyonist sürece girdiğini düşündüklerini kaydetti. Mobius, Zaman zaman tekrarlanan bu tür ekonomik süreçleri normal karşılamak gerekiyor. Ancak daha ilerisini görüp, fırsatları değerlendirebilmeliyiz dedi.
 
AB ve ABD hapşırsa Türkiye hasta olur

Türban tartışmaları ve global dalgalanmaların gölgesinde hareket eden Türkiye`deki piyasaların bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceği sorusuna ise Mark Mobius şu yanıtı verdi: Çok sayıda Türk şirketi hala çok cazip durumda. Birçoğu bilanço risklerini azalttılar, iç borca döndüler, bölgede genişlediler ve bu nedenle operasyonel risklerini çeşitlendirdiler. Ayrıca güçlü temettü ödemeye başladılar. İhracatçılar bile liradaki değerlenmeye rağmen para kazanabiliyorlar. AB ve ABD hapşırsa Türkiye kesin hasta olacak, şu anda olan da bu. Bu nedenle piyasa disiplineli olması gereken bir yerde şu anda.
 
Fiyatlar alım için uygun

Piyasalardaki risklere rağmen Türkiye`nin yabancı yatırımcılar için cazip olmaya devam edeceğinin altını çizen Mobius, mevcut fiyatların yatırım için oldukça uygun olduğunu belirtti. Mobius, Değerlemeler anlamında, Türkiye yine en ilgi çekici ve hızlı biçimde büyüyen piyasalardan biri. Şimdi yüklü pozisyonlar alma zamanı. Çünkü bu fiyatları kısa zamanda bir daha görmeyeceğiz. Ama sabırlı olmak lazım. Yabancıların Türkiye`ye olan ilgisinde bir azalma beklemiyorum dedi.

Yatırımcıların uzun vadeli olarak hisse senedine yatırım yapmalarını tavsiye eden Mark Mobius, yatırımcıları kısa vadeli spekülasyonlara itibar etmemelerini ve kısa vadeli düşünmemelerini konusunda uyardı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.