Lagarde: Kadınları güçlendirmek dünya ekonomisi için çok önemli

04.03.2019 - 09:24 | Son Güncelleme :
Lagarde: Kadınları güçlendirmek dünya ekonomisi için çok önemli | Genel Haberler

Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Christine Lagarde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yayınladığı mesajda, cinsiyet eşitliği ve cinsel tacize dikkat çekerek, kadınları desteklemenin dünya ekonomisi için çok önemli olduğunu vurguladı.

DHA’nın haberine göre; Lagarde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajında şu değerlendirmeyi yaptı:
 
“8 Mart Dünya Kadınlar Günü, daha geniş kapsamda cinsiyet eşitliği için verilen mücadeleye daha yakından bakma şansı sunuyor. Her yıl kutlanan bu günün kökleri yüzyıldan daha uzun bir süreye uzanıyor; ancak, çoğunlukla kadınlara az maaş ödenen ya da erkeklere göre daha alt düzey pozisyonlarda çalışma şansı sunulan şirketlerde sıkça karşılaşılan, eşit olmayan kurallardan cinsel tacize kadar, kadınlara sunulan fırsatlar ve kadına yönelik davranışlar konusundaki odağını kaybetmedi.
 
Eşit ve adil olmayan yaklaşımlar kadınları ötekileştirebilir ve yararlı bireyler olarak topluma ve ekonomiye katkıda bulunmalarını engelleyebilir. Fakat kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduklarından emin olan organizasyon ve örgütleri gördükçe, yasa yapıcıların da bu konuda kritik bir role sahip olduklarını düşünüyorum. Söz konusu yetkililer eğitim, sağlık hizmetleri, güvenli ulaşım, tacize karşı yasal koruma, finans ve esnek çalışma koşulları gibi kadınlara tatmin edici yaşam koşulları sağlanmasında yardımcı olabilirler.
 
IMF bu tarz önlemlerin üye ülkelerinde alınmasını destekliyor ve bu çerçevede söz konusu ülke politikalarının kadınları nasıl etkilediği konusunda yönetimlerle birlikte çalışıyor. Son yıllarda özellikle kadınların güçlendirilmesine verdiğimiz önemi arttırdık çünkü etik çerçevenin yanında, kadınların desteklenmesi ve güçlendirilmesinin IMF’in uzmanlığının da yattığı makroekonomik istikrar ve kapsayıcı büyümede kaybedilmiş bir fırsatı temsil ettiğini düşünüyoruz.
 
Araştırmamız, kadın istihdamının erkek istihdamıyla aynı düzeyde olması durumunda ekonomilerin daha güçlü ve ekonomik büyümenin de daha yüksek olabileceğini gösteriyor. Son öngörülerimiz, değerlendirmemizde cinsiyet eşitliği kapsamında en aşağıda olan ülkelerde cinsiyet eşitliği sağlanmasının ülke Gayri Safi Yurtiçi Hasılasını (GSYH) ortalama olarak yüzde 35 artırabileceğini ve söz konusu artışın 7 veya 8 yüzde puanının da cinsiyet çeşitliliğinden elde edilen verimlilik kazanımları olacağını ortaya koyuyor. Bir şirketin yönetim kurulu üye sayısını bozmadan üst düzey yönetimine bir kadın eklemek, varlıklarda yüzde 8 ila 13 baz puan artış sağlayabilir. Bankalar ve finansal denetimciler üst düzey pozisyonlarda kadınların katılımını arttırırsa bankacılık sektörü de daha istikrarlı olabilir.
 
IMF’nin 189 üye ülkesi her gün çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor; ancak, kadınların güçlendirilmesi konusu, eşitlik ve farklılığı destekleyenlerin ve daha kapsayıcı toplumlar ve ekonomilerin oluşmasını talep edenlerin ortak paydası olmaya devam ediyor. Eğer bunu başarabilirsek hepimiz kazanacağız.”
 

Haberin Devamı

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.