Kuveytli NBK, İslami mortgage fonu kurdu

19.02.2008 - 09:41 | Son Güncelleme :

National Bank of Kuwait (NBK), Türkiye`de İslami kurallara göre mortgage kredisi vermek üzere Islamic Turkey Real Estate Fund adında bir fon kurduğunu açıkladı.
NBK Capital CEO`su Salah Yousef el Fulaij yaptığı yazılı açıklamada, fonun esas olarak Türkiye`de konut, ticarethane, ofis ve depolama tesislerine yatırım yapacağını ifade etti.
Fonun öncelikle Türkiye`de kullanılacağını belirten Fulaij, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin de fondan daha küçük miktarlarda faydalanacağını kaydetti. NBK`nin kurduğu fon, Türkiye`deki ilk İslami mortgage fonu olarak nitelendiriliyor.


Dolar cinsinden verilecek

Salah Yousef El Fulaij, fonun katma değer içeren ve geliştirilebilir gayrimenkullerin İslami prensiplere uygun olarak çeşitlendirilmiş portföyler şeklinde NBK müşterilerine sunulması için hazırlandığını açıkladı.
Sadece dolar olarak verilecek fonda minimum yatırım tutarı 250 bin dolar olacak. Fon için 18 Ocak`ta başlayan başvurular 19 Mart`a kadar devam edecek. Başvurularını bu süre içinde yapmayan yatırımcıların başvuruları değerlendirilmeye alınmayacak.


Hızlı büyüyor

İslami banka ve finans kuruluşları tarafından şeriat kurallarına uygun olarak verilen mortgage kredilerinin başta İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde hızla büyüyor.
Her yıl yaklaşık yüzde 50 oranında artış gösteren İslami mortgage portföyünün, 2009 yılında sadece İngiltere`de 1.4 milyar sterline ulaşacağı hesap ediliyor. İslami mortgage pastasının hızla büyümesi karşısında HSBC ve Lloyds TSB gibi bankalar da İslami kurallara uygun fon çıkarmışlardı.



İslami mortgage`ta faiz yok, kira var

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/02/19/ekonomi/resim/axeko013.jpg" align="right" vspace="10"> İslami bankalar tarafından verilen mortgage kredisinde `icara` ve `murabaha` yöntemleri kullanılıyor. İcara yönteminde banka, müşterisinden kredi faizi yerine, geçici bir süre kira alıyor. İslami mortgage kredisi alan kişi, evin taksitlerinin yanı sıra bankaya kira da ödüyor. Ödemeler bitince evin tapusu alıcının üzerine geçiyor.
Murabaha yönteminde ise ev banka tarafından satıcıdan alınıp faizler de içine katılarak yüksek bir fiyatla alıcıya satılıyor.
Bu metotta, konutu alan kişi bankaya faiz yerine yüksek taksit ödüyor.


Turkish Bank`ın yüzde 40`ı için el sıkıştı

Kuveyt`in ikinci büyük bankası National Bank of Kuwait, geçen yaz Turkish Bank`ın yüzde 40`ını 160 milyon dolara almak üzere bankanın sahibi Özyol ailesiyle el sıkışmıştı.
NBK, Turkish Bank anlaşmasından bir süre sonra da Yudum Gıda`yı satın almıştı. NBK, Yudum Gıda`yı, George Soros`un şirketi Bedminster Capital tarafından yönetilen Southeast Europe Europe Equity Fund`dan satın aldığını duyurmuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.