Kurumsallaşma Halka Arzı Getirdi

19.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kurumsallaşmak için kasım ayının ilk haftasında yüzde 10 hissesini halka arz edecek olan Dimes Gıda, hayvancılığın dışında su ve tekstil pazarına da girecek.


Bugüne kadar faaliyetlerini aile şirketi olarak sürdüren ve meyve suyu sektöründe ikinci fabrikasını açan tek şirket olan Dimes Gıda, globalleşmenin etkisiyle kurumsallaşma çalışmalarına başladı. Bunun ilk adımı olarak yüzde 10 hissesini halka arz edecek olan Dimes Gıda, süt yatırımları dışında su ve hayvancılık alanında da faaliyet göstermeyi planlıyor. Hayvancılıkla ilgili yatırımlarını et entegre tesisine kadar sürdürecek olan Dimes Gıda, uluslararası evliliklere de sıcak bakıyor. Tarımda da globalleşme söz konusu. Uluslararası pazarda yerimizi koruyabilmek için evlilik yapmak zorundayız. Ama öncelikle gücümüzü görmek için halka açılmaya karar verdik diyen Dimes Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ziya Diren, tam bir güven ilişkisi oturttukları uluslararası firmalarla bu ilişkilerini bozmak istemediklerini vurguladı.


Şirketlerin birçoğunun borsaya para ihtiyacı nedeniyle girdiklerini belirten Diren, Dimes Gıda`nın ise para ihtiyacı nedeniyle değil, evlilik öncesi güç ölçmek için halka arz ediyeceğini vurguladı. Diren, Birçok uluslararası firmadan evlilik yönünde teklif geliyor. Ancok öncelikle gücümüzü ölçmek istiyoruz. Bun nedenle hisselerimizin yüzde 10`unu halka açmaya karar verdik. Gücümüzü kanıtlayıp, evlendiğimiz firmaya soyadımızı vermek istiyoruz. Borsa`dan gelecek parayı da yeni yatırımlarımızda kullanacağız açıklamasında bulundu. Bu yıl 7 - 8 milyon dolarlık süt işleme yatırımı yapacaklarını bildiren Diren, 1 trilyon olan sermayenin 1.7 trilyona çıkarılacağını ve bunun da 530 milyarının iç kaynaklardan sağlanacağını bildirdi.


TOKAT TİGEM`e TALİP;

Varolan ürün gamıyla pazarda kalmanın mümkün olmadığını ve değişik sektörlere gireceklerini de bildiren Diren, hayvancılığın dışında, su ve tekstil sektörlerine gireceklerini da açıkladı. Ürün dağıtımını daha kolay sağlayabilmek için de taşımacılık alanında faaliyete başladıklarını vurgulayan Orhan Ziya Diren, hayvancılığı da ileri götürüp, et entegre tesisi kurana kadar yatırıma devam edeceklerini söyledi. Tokat TİGEM`e talip olduklarını ifade eden Diren, İzmir`de faaliyete geçen dolum tesisleri dışında süpermarketlere de fason üretim yapıyoruz. Kendi markaları ile satış yapmak isteyen Tansaş ve BİM`e yaptığımız fason üretim yüzde 20 kapasite, yüzde 15 de üretim artışı getirdi. Bunun dışında 2 bin dönümlük hazine arazisi kiralayıp, 50 bin meyve fidanı dikmeye başladık: Bunları yöre halkına dağıtıp, bakımlarını da üstlenerek, yetiştirdikleri ürünleri tekrar onlardan satın alacağı diye konuştu.


KISACA DİMES;

1958 yılında üç işçi ve tüm aile fertlerinin katılımıyla 2 bin 500 metrekare büyüklükteki evin bahçesinde şarap üretimiyle faaliyete başlayan Dimes, 1964 yılında da meyve suyu üretimine geçti. 1972 - 1983 yılları arasında mesleki eğitimlerini tamamlayan Diren kardeşler, uzman olarak şirkette fiilen işe başladı. 1985 yılında yeni yatırımlara başlayan Dimes, Tokat`ta 33 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir arsa satın alarak 16 bin metrekare kapalı alanda meyve işleme, meyve suyu dolum ve paketleme tesisi ile 5 bin ton kapasiteli soğuk depo ve donmuş muhafaza tesisini işletmeye aldı. 1995 yılında ise başta vişne ve şeftali olmak üzere her yıl 150 bin adet meyve fidanın üretip, bölge üreticisine vermeye başlayan Dimes, aynı yıl süt hayvancılığını desteklemek amacıyla UHT üretim kapasiteli yeni üretim hattını devreye aldı. 1999 yılında ISO 9002 Kalite Güvence Sistem Belgesi alan Dimes Gıda, 1997, 1998 ve 1999 yıllarında da Türkiye`nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer aldı. 1999 yılında ikinci meyve suyu ve süt fabrikası kurma kararı alan Dimes, İzmir`deki bu yeni tesisi ise bu yılın haziran ayında hizmete açtı.


RAKAMLARLA DİMES;

Pazar payı: Meyve suyu üretiminin yüzde 13`üne, süt ve süt ürünleri pazarının ise yüzde 6`sına sahip.

İhracat: Geçen yıl toplam üretiminin yüzde 8`ini ihraç eden Dimes, 2000 yılı sonuna kadar bu oranı yüzde 15`e çıkarmayı hedefliyor. Geçen yıl 5 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat miktarının ise bu yıl 10 milyon dolara çıkması bekleniyor.

Ciro: 1999 yılında 11 trilyon 300 milyar lira olarak gerçekleşen ciro rakamının, bu yıl 20 trilyon liraya çıkması hedefleniyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.