``Kürt yönetimi muhatap alınmalı``

29.02.2008 - 09:05 | Son Güncelleme :

Safin Dizai, ``Ankara, bugüne kadar Bağdat`ı muhatap aldı artık Kuzey Irak`taki Kürt yönetimini muhatap almalı`` dedi

Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Dizai,<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349ASKEROperasyon5.jpg" align="right" vspace="5"> ``Ankara, bugüne kadar Bağdat`ı muhatap aldı artık Kuzey Irak`taki Kürt yönetimini muhatap almalı. 5 bin değil 50 bin askerle girilse bile Kuzey Irak`ta hakimiyet elde edilemez`` dedi.

CNNTURK

Dizai, bölgedeki bazı üslerde konuşlanmış askerlerin alana çıkmasına izin verilmediğini de iddia etti.
 
Kara harekatını CNN TÜRK`e değerlendiren Dizai, operasyondan Kürt yönetiminin haberdar olmadığını söyledi.
 
Dizayi, Ankara ile diyalog eksiğinden yakındı ve Bağdat`ın değil, kendilerinin muhatap alınması gerektiğini belirtti.
 
Safin Dizai, Ancak şu da bilinmeli ki, son 2-3  yıldır Ankara ne zaman Bağdat ile ilgileniyor olsa soruna bir çözüm bulamadı veya ileri gidemedi. Başbakan ile Başbakan Yardımcısı ile pek çok kez yüksek seviyede resmi heyetlerarası görüşme oldu dedi.
 
Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Dizai, Devlet Başkanı Yardımcısı Ankara`ya gitti, anlaşmalara varıldı. Uygulamaya geldiğinde ise herhangi birşey yapılamadı... Kürdistan bölgesel hükümetinin, Kürt yetkililerin ve Kürt partilerinin rolü önemlidir ve bu dışarıda bırakılamaz. Dolayısıyla sürecin bir parçası olmak durumundalar ifadesini kullandı.
 
Dizai, Bamerni üssündeki Türk askerlerinin operasyon sırasında üslerinden çıkmak istediğini ancak buna Kürt yönetimi tarafından izin verilmediğini iddia etti.
 
Safin Dizai, Operasyondan üç saat önce bu birliklerin kendi alanlarından çıktıklarını, stratejik yollardan birini kontrol etmeye çalıştıklarını gördük. Bu tabi ki memnuniyetle karşılanmayan bir hareketti. Bu sebeple, gerek bu alandaki halk, gerek peşmergelerle karşı karşıya kaldı. Başkan Barzani bu gelişmedeki tehlikeyi gördü ve hemen bölgeye gitti. Niyeti ve planı olayı durdurmak, gerilimi azaltmaktı. Ankara`dan karar geldi. Yüksek askeri komuta bu birliklerin kendi alanlarına geri dönmelerini istedi dedi.
 
Bağdat`ın tepkisi yavaştı

 
Kuzey Irak`lı Kürtler, Bağdat`ın, Irak Başbakanı Nuri El Maliki`nin operasyonlara yeterli tepki göstermediği görüşünde. Bağdat`ın pozisyonu ve bu olaylara tepkisi çok yavaştı. Resmi açıklama da beklediğimiz seviyede değildi diyen Dizai, Çünkü Irak`ın bir parçasına değil de farklı bir parçasına veya bir başka komşu ülkeye atıfta bulunuyormuş gibiydiler şeklinde konuştu.
 
Dizai, kara harekatından dolayı Washington`la ilişkilerinde hayal kırıklığı yaşadıklarını da söyledi. Kürt politikacıya göre bölgenin arazi yapısından dolayı Türkiye`nin Kuzey Irak`ta PKK`ya yönelik kalıcı bir zafer elde etmesi mümkün değil.
 
Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu ayrıca, Şimdi operasyonda yer alan 5 bin birlik değil, 50 bin birlik de olsa bölgeyi ele geçiremez. Örneğin 1961`den 1991`e operasyonun olduğu bu bölgelerde peşmergeler vardı. 30 yıl boyunca ard arda gelen Irak rejimleri bu bölgeyi tam olarak kontrol edemediler. Böylece bu örnekten bu bölgenin, dağların, yerin, teröristlerin gizlendiği yerlerin ve ayakta kalabileceğinizi geniş alanların ne kadar zor olduğunu anlayabilirsiniz. Ordunun boyutu veya sayısı önemli değil, oraya girmek kolay olabilir ama oradan çıkmak çok daha zor olacaktır dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.