Kur, faiz, ücret geriledi sanayi 2002`de nefes aldı

24.07.2003 - 09:20 | Son Güncelleme :

Yüzde 7.8 büyümenin yaşandığı 2002 yılında, sanayi kuruluşları da finansman yükünün azalması, kurdaki düşüş ve ücretlerdeki yüzde 7.6 gerileme ile yeniden kâr üretir hale geldi

Ekonominin yüzde 7.8 büyüdüğü 2002`de, sanayi kuruluşlarının mali yapısında da nispi bir iyileşme yaşandı.
İstanbul Sanayi Odası`nın (İSO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasına göre faiz oranlarının, kurun (2002`de dolar kuru enflasyonun yüzde 12 altında kalmıştı) ve ücretlerin gerilemesi ile sanayi yeniden kâr üretir hale geldi. 2002`de işçi sayısı yüzde 4.1 azalırken (çalışan sayısı özel sektörde 348 binden, 365 bine çıkarken, kamuda 178 binden 139 bine indi), ücret kaybı ise yüzde 7.6 olarak gerçekleşti.
2001`den yüzde 1.3`e gerilemiş olan özel büyük kuruluşların satış kârlılığı 2002`de yüzde 5.1`e yükseldi (kamuyla birlikte toplam yüzde 5.68). İSO`nun raporunda, Yıllardır ilk kez 2002`de küçük de olsa ekonomik kârlılıkta artışa rastlanmakta denilerek, özel büyük kuruluşlarda bu oranın yüzde 13.9 olduğu bildirildi. 2001`de 500 büyük kuruluş içinde 343 kuruluş kâr bildirirken, 2002`de bu sayı 401`e yükseldi. İhracat da dolar bazında yüzde 20.4 arttı.
Bilançolarda da düzelme görüldü. Varlık finansmanında toplam borç payı yüzde 65.5`ten yüzde 61.2`ye geriledi. Faiz ödemelerinin satışlar içindeki payı azaldı. Ödenen faizler 2001`de yüzde 88.4 artarken, 2002`de yüzde 55.7 geriledi. Özel büyük kuruluşlarda net faiz ödemeleri 2001`de satışların yüzde 5.1`iyken, 2002`de yüzde 1.8`e geriledi. Üretim faaliyeti içindeki faiz geliri yüzde 3`ten yüzde 1.6`ya indi.
TEAŞ`ın hukuki yapısının değiştirilmesiyle elektrik üretim faaliyetini üstlenen Elektrik Üretim AŞ`nin (EÜAŞ) kârlılığı da İSO 500`deki toplam kârlılığın yükselmesinde etkili oldu. TEAŞ 2001`de 1.9 katrilyonla en fazla zararı gösteren kuruluş olmasına rağmen, EÜAŞ 2002`de 370.2 trilyonla en fazla kâr eden ikinci kuruluş oldu.

64 şirket listeye girdi
Bu arada İSO 500 araştırmasında listeye, Coca Cola İçecek AŞ, CP Standart Gıda AŞ, Vestel Beyaz Eşya AŞ, BP Petrolleri AŞ, Kombassan Holding`e bağlı Petlas, İstiklal Mobilya, Kütahya Porselen, Aytaç Dış Ticaret, Escort Computer`in de aralarında bulunduğu 64 yeni şirket girdi.


Too good to be true*
* Doğru olmak için fazla iyi
İSO Başkanı Tanıl Küçük, ekonomide yakalanan iyimserlik havasının geçici olmaması için önlemler alınması gerektiğini söyledi. Küçük, Bu yılın ilk çeyreğin gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 8.1 büyüdü, enflasyon düşüyor, paramız değer kazanıyor. Ancak, sorular bitmiyor. İngilizceden ödünç aldığımız bir deyimle, kafalarda Too good to be true, yani doğru olmak için fazla iyi türünden kuşkular uyanıyor. Son beş çeyrektir süren büyümeyi anlamaya yönelik soruların cevabı hâlâ net değil dedi.
İSO 500`de kârlılıkta ilk dört şirketin özelleştirme kapsamındaki kamu kuruluşları olduğuna dikkat çeken Küçük, bu rakamlara ulaşmasının arkasındaki nedenleri firma bazında araştırdıklarını söyledi. İSO 500 araştırmasında emeği geçen Profesör Özer Ertuna da son iki yıldır TL`nin yüzde 56 değer kazandığını belirterek, gidişatın kriz işaretleri verdiğini belirtti.

Kriz söylemine kızdılar
Ertuna`nın Kendimizi aldatmayalım, Türkiye ekonomisi büyüyemiyor. Bir yıl büyüyor, bir yıl küçülüyor sözü tepki çekti. İSO Meclis üyesi Jak Kamhi, Buradakilerin hepsi birer hacıyatmaz. İşadamına cesaret vermek lazım. Bu kadar pesimist olmamak gerekir. Biraz daha dengeli yollar göstermelisiniz, Necati Arıkan da Kriz senaryoları değil biraz daha olumlu yaklaşımlar sergilenmelidir dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.