Kur-faiz-borsa üçgeninden çıkmalıyız

19.02.2008 - 09:26 | Son Güncelleme :

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstikrar  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sureyyaserdengecti.gif" align="right" vspace="5">Enstitüsü Başkanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Türkiye`nin artık 2001 ekonomik programından farklı olarak sürdürülebilir büyüme ve sürdürülebilir istihdam amaçlı yeni programlar uygulamaya koyması gerektiğini söyledi.

Hacer BOYACIOĞLU/REFERANS GAZETESİ

İstihdam yapısını da eleştiren Serdengeçti, Türkiye`nin geç büyüyen ve erken emekli olanlar ülkesi olduğunu belirtti.

İstihdam yüklerinde indirimin gerekli olduğunun altını çizen Serdengeçti, İndiremiyoruz, çünkü sıkı maliye politikası uyguluyoruz diyoruz. Ama öte yandan o sıkı maliye politikasından 2007`de olduğu gibi nasıl sapma olduğunu görüyoruz. Kıdem tazminatı uygulaması yerine, işsizlik sigortası getirilmeli diye konuştu.

TEPAV ve İngiltere Büyükelçiliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile dün Küresel Rekabet İçin Türkiye-Lizbon Gündeminin Neresinde? konulu bir seminer düzenledi. Toplantıda konuşan Serdengeçti, Türkiye`deki istihdam yapısını analiz etti. Artık Türkiye`nin uluslararası rekabet gücümüzü nasıl artırırız meselesi üzerinde kafa yorması gerektiğini kaydeden Serdengeçti, Türkiye olarak bu konuda çok vakit kaybettik.

Kronik enflasyon döneminde politikalarımız çok kısa vadeli oldu; döviz kuru-borsa-faiz dar üçgeninde sıkışıp kaldık dedi. Serdengeçti, 2001`den itibaren uygulanmaya başlanan ekonomik programla Türkiye`nin uluslararası rekabet endekslerinde son yıllarda yavaş yavaş yukarılara çıkmaya başladığını vurguladı. Türkiye`nin 1970-2001 arasındaki kronik enflasyon döneminde sadece yüzde 3,9 oranında büyüdüğüne dikkat çeken Serdengeçti, 2001`de başlanan ekonomik programla ise Türkiye`nin 2002-2007 döneminde yüzde 7,4 oranında büyüdüğünü vurguladı.
 
Yaratılan istihdam işe yaramıyor

Serdengeçti, 2007`de yüzde 4 dolayında büyüme olursa 2002-2007 arasındaki yıllık ortalama büyüme yüzde 6,7 düzeyinde gerçekleşecek. Türkiye`nin kronik enflasyon yaşadığı dönemde ‘Enflasyonumuz var ama büyüyoruz` deniliyordu. Bunun illüzyondan ibaret olduğu gayet açık anlaşıldı diye konuştu.

Türkiye`de her zaman işsizlik sorunu olduğunu kaydeden Serdengeçti, Büyüme var ama istihdamsız büyüme var görüşlerini de değerlendirdi. Türkiye`nin son yıllarda bütün Doğu Avrupa ülkelerinden daha fazla istihdam yarattığını ifade eden Serdengeçti, İstihdam yaratılmıyor değil, fakat yaratılan istihdam işsizlik sorununun çözümüne yardımcı olmuyor. Bunun nedenini aslında yıllar önce sorgulamalıydık. Neden yaratılan istihdam işsizlik sorununun çözümüne yardımcı olmuyor. Çünkü kur-faiz-borsa üçgeninin dışına çıkamıyoruz diye konuştu.
 
Türkiye erken emekliler ülkesi

Türkiye`de eğitimli gençler ile becerileri ekonomik dönüşüme ayak uyduramayan orta yaşlılar arasında işsizliğin arttığını, işgücüne katılım oranı çok düşük seviyedeki kadınların da zaman içinde iş isteyeceklerini belirten Serdengeçti, sanayi ve hizmetler sektörünün tarımdan çıkarak gelen kişilere iş bulmakta yetersiz kaldığını vurguladı. Türkiye`yi geç büyüyenler, erken emekli olanlar ülkesi olarak nitelendiren Serdengeçti, Gecikmeden işgücü piyasası reformuna ihtiyaç var.

İstihdam üzerindeki kısıtların kalkması lazım. İlk işe girenlerin maliyetleri yüksek. İstihdam katılığı ayrı bir sorun. İşe alma ve çıkarmanın kolaylaştırılması lazım. Kıdem tazminatı yerine, işsizlik sigortası getirilmeli. Artık ülke olarak yapısal reformlara odaklanırsak 2001 programından farklı olarak sürdürülebilir büyüme ve sürdürülebilir istihdam amaçlı yeni programlara doğru gidersek bu sorunları çözebiliriz diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.