Kumarın yeni merkezine 2.4 milyar dolarlık kumarhane

29.08.2007 - 10:05 | Son Güncelleme :

Çin’e bağlı Macau’da 2.4 milyar dolar yatırımla dünyanın en büyük kumarhanesi açıldı. 870 kumar masası, 3 bin 400 jeton makinası bulunan kumarhane; 3 bin oda, bir tiyatro, 15 bin kişilik bir stadyum ve 350 mağazalı alışveriş merkezinden oluşan kompleks içinde yer alıyor.

Yeni Las Vegas olmasına kesin gözüyle bakılan Macau, bugüne kadar 15 milyar dolarlık kumarhane yatırımı çekti.

ÇİN’in özel yönetim bölgelerinden Macau’da, 2.4 milyar dolar yatırımla dünyanın en büyük casino’su (kumarhane) açıldı. 500 bin nüfuslu Macau 2007’de 26 milyon turist beklerken, şehir dünya kumar merkezi olmaya aday. Venedik kanallarına sahip olan Venetian Macao’da çalışanlar bile yönlerini bulmakta zorlanıyor. İçinde kumarhane-resort ve alışveriş merkezi bulunan Venetian Macao kompleksi, aynı zamanda Asya’nın en büyük eğlence merkezi olmayı hedefliyor. Tesiste 3 bin oda, bir tiyatro, 15 bin kişilik bir stadyum, 350 mağaza bulunuyor. Kumarhane ise 870 kumar masası, 3400 jeton makinasına sahip. Jeton makinası sayısının 6 bine çıkarılması da planlanıyor.

12 MİLYAR DAHA: Venetian Macao’yu işleten Las Vegas Sands’in CEO’su Sheldon Adelson, Bu benim rüyalarımın sadece bir başlangıcı dedi. Adelson, Macau’nun Cotai Strip bölgesinde 2010’a kadar 12 milyar dolarlık yatırımla 20 bin yatak kapasitesi sunan 10’dan fazla otel açacaklarını da söyledi. Bugüne kadar ülkede yapılan kumarhane yatırımlarının 15 milyar doların üzerinde olduğu hesaplanıyor.

ASYA’NIN LAS VEGAS’I: Macau, Asya’nın Las Vegas’ı yaratılıyor şeklinde nitelendiriliyor. Macau’da Las Vegas merkezli Steve Wynn ve Avustralyalı Crown da kumarhane sahibi. Macau’nun sadece Asya’nın değil dünyanın yeni kumarhane merkezi olmayı hedeflediği biliniyor. Macau’nun geçen yıl kumarhanelerden elde ettiği gelir 7 milyar doyarın üzerindeydi.

2001’DE AÇILDI: 2001 yılında Macau, Stanley Ho’nun hakim olduğu tekel kumarhane pazarını liberalleştirdikten sonra yabancı kumarhenelerin ilgisi çekmişti. Las Vegas Sands 2004’te ülkeye yatırım yapan ilk Amerikalı şirket olmuştu. Las Vegas Sands’in Başkanı William Weidner, 2001 yılından bu yana ülkede kumarhanecilik alanında yaşanan büyümenin olaganüstü olduğunu kaydetti. Macau, yaşadığı kumarhane patlamasını turizmle buluşturarak, ziyaretçilerin kumar masalarından kalktıklarında da ülkede vakit geçirmeleri isteniyor.

422 yıl Portekiz kolonisi oldu

422 yıl Portekiz’in sömürgesi olan Macau, böylece Doğu Asya’daki en eski Avrupa kolonisi oldu. Hong Kong’la beraber Çin’in özel yönetimi olan bölgeler arasında yer alan Macau’nun ekonomisi turizm ve kumarhaneciliğe dayanıyor. 1850’den beri ülkede kumarhaneciliğe lisans verilirken, bu ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri oldu. 1960’larda ülke gelirinin yüzde 50’si kumarhanelerden geliyordu. 1962’den itibaren ülkede kumarhane işletmeciliği hükümetin verdiği tekel lisansı altında yapılabiliyordu.

500 bin nüfusuyla, turist sayısı Türkiye’yi solluyor

NÜFUSU sadece 500 bin olan Macau’yu geçen yıl 22 milyon turist ziyaret etti. 2007 yılında turist sayısında önemli bin artış bekleyen ülke 26 milyon ziyaretçi ağırlamaya hazırlanıyor. 70 milyon nüfuslu Türkiye’ye ise geçen yıl 23 milyon turist gelmişti. 2007 yılının daha iyi geçmesi beklenirken, turist sayısının 25 milyon civarında olacağı tahmin eriliyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.