Küçük Yatırımcı Polibak’ı Bekliyor

19.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Beklemekte de haklı! Zira, halka arzı tahtadan olacak. Diğerleri gibi kafa karıstırmayıp, çok seffaf arz edilecek. Hersey tahtada, denetçi kurumların ve de yatırımcıların gözleri önünde gerçeklesecek. Yurtdısı satısları yapılmadığı gibi, spekülatöre hisse tahsis edilmeyecek. Ve de yatırımcıdan verilmeyecek hisse bedeli, bir hafta on gün önceden alınmayacak.

Farklı Hisse farklı halka arz: Polibak borsa yatırımcısının yakından tanıdığı Bakioğlu Holding’e ait. Bak Ambalaj’ın istiraki. Holding ege bölgesi’nin güçlü gruplarından. Zaten, Polibak da “Dünya Sirketi”. Neden? Çünkü, dünya borsalarında islem gören ambaalj hammaddesi üretiyor. Bir ürünün dünya borsalarında islem görmesi için rekabet sansının olmaıs gerekir. Bu sansı da, üretim kalitesi yaratır. Polibak’ın Pazar sıkıntısı yok. Gerek iç piyasada gerekse dıs piyasada, müsterisi hazır.

Halka arz sebebi, üretimi artırmak: Polibak’ın Pazar sıkıntısı olmadığını söyledik. Sirket yılın 365 günü 24 saat, 3 vardiya ara vermeden çalısıyor. Üretim tamamen bilgisayarlarla yapıldığından isçi giderleri çok az olan Polibak’ın sıkıntısı yeterli üretim yapamamak. Zaten, stoklama lüksü olmayan sirket bu sıkıntısı gidermek, daha fazla üretim ile Pazar payını artırmak için hisselerini halka arz ediyor. Ancak halka arzdan sağlanan gelirin tamamı, yeni üretim bantı için kullanılmayacak. Bu bant için halka arz gelirinin, küçük bir dilimi kullanılırken, gelirin bir kısmıyla da banka borçları kapatılarak sirketin finansman giderleri sıfırlanacak... Yeni üretim bantı ile üretimde yüzde 25 artıs sağlanırken, kasada kalacak para da sirketin gücüne güç katacak. Yeni üretim bantının kendisini en geç 1-1.5 yıl içinde amorti edecek olması ise Polibak’ın gelecekteki performans ve karlılığını gösteriyor. Polibak ayrıca gıda ve sigara-ilaç-kozmetik gibi, lüks tüketime yönelik üretim yaptığından ülkeleri sarsan ekonomik krizlerden fazla etkilenmiyor.

Çevre dostu ödüllü sirket: Yıllara dayalı tecrübesi ve üstün yeni teknolojisi sayesinde, sıfır atıkla çalıstığı için çevre dostu olan Polibak kaliteye verdiği önem sebebiyle de BVQI tarafından “ISO 9001 Kalite Güvence Sertifikası” almaya hak kazandı. Ağustos 2000’de yapılan incelemeler sonrasında sistemi BVQI tarafından yeniden onaylandı. Ayrıca, sektöründe ilk defa yurt dısında gıda üreticileri tarafından tercih edilen “AIB Sertifikası”nı, hijyen ve santasyona verdiği önemden dolayı aldı. Tüm bunlar neyi gösteriyor? Polibak’ın dünya devleriyle basa bas mücadele etmesinin bir tesadüf bir tesadüf olmadığını, aksine pazarın en büyükleri ile esit sartlarda üretim yaptığını... Tüm bunlar yetmezmis gibi, Polibak’da sistem kontrolleri periyodik olarak “American Instute Of Baking” firmasının Amerika’dan gönderdiği denetçiler tarafından yapılıyor. Ve denetçiler raporunu, “Mükemmel” onayı ile veriyorlar.

7 bin 500 liraya arzedilecek: Polibak hisse senetleri 7 bin 500 liradan arzedilecek. Tahtadan yapılacak halka arzda bir seferde yazılacak en fazal alım ordinosunun miktarı henüz belli değil. Ancak, bu miktarın 250-500 lot olması bekleniyor. Yani, yatırımcılar alım için bir seferde, en fazla 250-500 lot alıs ordinosu verecekler. Tahtadan yapılacak halka arzda mal alan yatırımcılar paralarını T2’de ödeyecekler. (Normal takas süresinde) Oysa diğer halka arzlarda mal almak isteyen yatırımcılar parayı bir hafta hatta 10 gün önceden ödüyorlar buna rağmen yatırdıkları paranın en fazla yüzde 10-15’i kadar mal alabiliyorlar. Yatırdıkları paraya repo alamadıkları gibi paralarını ve aldıkları hisseleri geri isterken, bazı problemler yasıyorlar. Polibak’ın halka arzında bu tür problemler yok. Mal alırken herkes esit haklara sahip. Bu yüzden de Polibak’ın halka arzı mal alabilmek açısından diğer halka arzlara oranla daha avantajlı görünüyor.

Bakioğlu Holding’den baska Arzlar Olacak: Ege Bölgesi’nin en güçlü gruplarından birisi olan Bakioğlu Holding’in hisse senetleri borsada islem gören bir sirketi var. Bak Ambalaj halka arzından sonra yatırımcıyı üzmeyip, aksine halka arzdan mal alanlara iyi kazanç sağlamıs. Holding Polibak’ın halka arzından sonra gruptaki 2-3 sirketi daha halka arz etmeyi planlıyor. İste bu yüzden Polibak’ın halka arzdan 7 bin 500 liraya alınmasını ve bu hisse senetlerinin en azından orta vade için tutulmasını öneriyorum.

Ne Alalım: Aceleniz ne? Biraz bekleyin Polibak en geç iki hafta sonra halka arz edilecek. Bu arada canınız kumar oynamak istiyorsa “Ayı Tuzakları”nın bol olduğu 30 Endeks tahtalarına takılın. Yanan ısıklara uyumlu olarak kumar tutkunuzu törpüleyin.(BORSAMATİK)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.