Krugman’dan Greenspan’a sert eleştiri

18.09.2007 - 17:11 | Son Güncelleme :

George Bush başkanlık koltuğuna ilk oturduğunda, sunulmuş olan vergi indirimi girişimini kanunlaştıramayacağı kanısı hakimdi

George Bush başkanlık koltuğuna ilk oturduğunda, sunulmuş <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/PaulKrugman.jpg" align="right" vspace="5">olan vergi indirimi girişimini kanunlaştıramayacağı kanısı hakimdi.

Derleyen Tolgahan KAMİLOĞLU

Bush’un Beyaz Saray’da meydana getirdiği yeni yapılanmanın da kendisini politik anlamda güçsüz bırakacağı yönünde kamuoyunda soru işaretleri oluşurken senato, partiler arasındaki dengeyi sağladı.

Genel anlamda bakıldığında zaten yapılan vergi indiriminin geniş kitleler üzerinde etkisi olduğunu iddia etmek de odukça güç. Çünkü yapılan düzenleme sadece varlıklı elit çevreyi etkiledi.

Ardından Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan mali sistemlerin sorumluluğunu üzerine aldığını açıklayarak yeni bir döneme girildi. Greenspan daha önce Senato Bütçe Komisyonu’nda kendini kanıtlamıştı.

Greenspan ilk söylemlerinde Clinton yönetimini her fırsatta güçlükle kazanılmış bütçe fazlasını tehlikeye sokmakla suçluyordu. Fakat daha sonra cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’a çıktı ve ardından Greenspan da farklı ve yeni bir yüz olarak politika sahnesine çıktı.

Greenspan’ın  bütün ilgisi, federal yönetimin geçmişteki bütün borçlarını ödemesine yönelik tehditleri ve söylentileri önlemeye yöneldi. Bu kaostan kurtulmak için Greenspan vergi indirimini savundu ve bütün duvarları yıktı...

Greenspan şimdi aslında Bush’un vergi indirimine yeşil ışık yaktığını kastetmediğini ve de söylemlerine gösterilen politik tepkileri hayretle izlediğini söylüyor. Fakat gerçekten Bush’un bu girişiminde destek vermemiş olsaydı, sayın Greenspan’ın rekor üstüne rekor kırmaya da bol bol fırsatı olabilirdi...

Aslında anlatmak istediğim şudur. ‘Greenspan’ın dünkü performansı, tıpkı bir korkaklık profili çiziyordu. O  çok meşhur vergi indirimi konusunda tekrar tekrar üzerine gidilmesine rağmen, tüm soruları üstü kapalı bir şekilde yanıtsız bıraktı. Sadece kendisiyle ilgili soruları yanıtladı. Tüm sunumu Merkez Bankası’nda hüküm sürdüğü dönemle sınırlı kaldı.

Greenspan yazmış olduğu kitapta da, vergi indirimi üzerine yapılan tartışmalar biraz çarpıtılmış. Biraz da kendisiyle çatışan ifadeler içeriyor. Herkesin iyi bildiği bütçe tasarıları konusunda çok fazla bir detaya değinilmemiş. Nedenini merak ediyorum doğrusu!

Kısacası Greenspan oyunu biraz kendi kurallarına göre oynuyor. Politik tartışmaları da kendi istediği şekilde yönlendirmeye gayret ediyor...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.