Krizin Etkisi 2. Yarida Goruldu.

15.03.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Global krizin etkisisirketlerin bilancolarina ikinci yarida yansidi. 1998`in 3 aylik ve 6 aylik bilancolarinda yillik kar artislari yuzde 100`un uzerine cikarken 9 ve 12 aylik bilancolarda yillik getiriler yuzde 65`i zor yakaladi. Performanslarini dusuren sanayi sirketleri reel olarak zarar etti. Enflasyonun yuzde 54`te kalmasi toplam karlilikta reel artisa neden olmasia ragmen sektor bazinda sadece finans ve likit sektorler karlarini artirabildi. Borsa sirketlerinin 1997/03-1998/12 aylik konsolide bilancolarini kapsayan 8 donemde yillik kar artislari 1998`in ikinci yarisindan itibaren yavasladi. 1997`de 787 trilyon olan 264 sirketin net kari 63.56 artis gostererek 98`de 1.250 trilyona cikti. 264 sirketin 98`in ilk ceyreginde yillik kar artisi yuzde 134, ikinci ceyreginde yuzde 119 son ceyrekte yuzde 65.53 olarak gerceklesti. Global kriz gectigimiz yilin ikinci yarisinda daralan talep nedeniyle sirketlerin satislarinin dusmesine ve artan maliyetlerin fiyatlara yansitilamamasi nedeniyle bilancolarda kar dususlerine neden oldu. Global kriz tekstil, kagit orman, metal ana, elektrik, ulastirma sirketlerinin bilancolarina olumsuz yansidi. Fakat krizden en fazla zarar goren sektor tekstil oldu. Tekstil sirketlerinin 1997 yilinda 28 trilyon olan toplam kari 1998 yilinda yuzde 52 gerileyerek 13.4 trilyona dustu. Hizmet sektorunde karlilik ortalama yuzde 20 gerilerken metal esya ve metal ana sektorunde yer alan sirketler kotu bir yil gecirdiler. Endonezya, Filipinler ve Tayland`in dunya kagit ve karton uretiminde soz sahibi olmalari ve krizin bu ulkelerde patlak vermesi kagit orman sektorunde yer alan sirketleri olumsuz etkiledi. Kagit, Orman sektorunde yer alan sirketlerin 97 yilinda 32 trilyon olan toplam karlari yuzde 3.79 azalarak 30.8 trilyona indi. (YENIYUZYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.005 TL        
DOLAR
1.017 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.