Kriz tartışmaları yeniden alevlendi

29.08.2012 - 08:07 | Son Güncelleme :

AMB`nın borçlu ülkelere kaynak yaratmak için tahvil alma planlarına siyasetçilerden sert tepki geldi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/avrupa_merkez_bankasi.jpg">Avrupa Merkez Bankası’nın borçlu ülkelere kaynak yaratmak için tahvil alma planlarına Alman siyasetçilerden yine sert tepki geldi. Öte yandan borç krizine etkili bir çözüm önerisi getirilemiyor.

Euro Bölgesi’nde para politikalarından sorumlu olan AMB`nin banka denetleme işlevini de üstlenmesi planları tartışmalara yol açtı. Uzmanlar, özellikle küçük yerel bankaların olumsuz etkileneceği uyarısında bulunuyor.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi Genel Sekreteri Alexander Dobrindt, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi`yi kalpazanlıkla suçladı. Dobrindt, Draghi`nin istikrarlı Kuzey Avrupa ülkelerinin parasını borçlu güney ülkelerine aktardığını öne sürdü. Alman siyasetçinin ifadelerine kendi partisi de dâhil olmak üzere oldukça fazla tepki geldi ve kendisinden partisinin izlediği Avrupa çizgisine uyması istenildi. Oysa Avrupa`daki borç krizi için bugüne kadar pek çok öneri sunulmasına rağmen konuyla ilgili fikir ayrılıkları ortadan kaldırılamıyor. Euro Bölgesi’ndeki borç krizinden çıkışa dair pek çok cesur tahminler yapılıyor. Ancak sorunu çözecek net öneriler azınlıkta kalıyor.

FİKİR AYRILIKLARI GİDERİLEMİYOR

Bazıları Avrupa Merkez Bankası’nı son kurtarıcı olarak görüyor. Almanya Hükümetinin Ekonomik Danışma Kurulu Başkanı Wolfgang Franz ise uyarıyor:

"Mali krizdeki ülkelerin borçlarının Avrupa Merkez Bankası tarafından finanse edilmesi Merkez Bankası’nın yapabileceği en büyük hata olur.“

Spekülatörlere gözdağı vermek için Euro Bölgesi’ndeki yangın duvarının yükseltilmesi de bir başka öneri. Yabana atılamayacak bu öneriye dair bazı kaygılar var. Avrupa İstikrar Mekanizması’na (ESM) kaynak sağlayan başlıca ülkelerin parlamentoları fonun yükseltilmesine onay verecek mi? Bir de Euro spekülasyonu yapmanın bir süre önüne geçebilecek Avrupa bonosu çıkarma önerisi var. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in karşı çıkması sonucu bu olasılık da ortadan kalktı. Geriye bir tek Almanya Federal Cumhuriyeti Ekonomik Danışma Kurulu`nun “Avrupa Borç İtfa Paktı” önerisi kalıyor. Almanya`nın beş önemli iktisatçısından oluşan kurulun taslağına göre borç krizindeki Avrupa ülkelerinin GSYH`nın yüzde 60`ının üzerindeki borçlarının bir havuzda toplanıp, 20 – 25 yıl içinde eritilmesi öngörülüyor. 2 trilyon 300 milyar Euro`yu bulması beklenen toplam borcun paktın ihraç edeceği tahvillerle karşılanması planlanıyor.

"DENETİM ŞART"

Bazı eleştirilere maruz kalsa da avantajları çok olan bu öneri giderek daha çok kabul görüyor. Çünkü Avrupa Borç İtfa Fonu`nun cazibesi süre ve kapasite olarak sınırlı olması. Avrupa bonolarının aksine dayanışma gösteren Euro Bölgesi ülkelerine uzun vadeli sıkıntı yaratmayacağı savunuluyor. Aşırı borçlu ülkelerin faiz yükü de hafifleyecek. Borç itfa fonu, şu anda on yıllık tahvil faizi altı ila yediyi bulan İspanya ve İtalya`nın bütçelerini oldukça rahatlatacak. Böyle bir paktın başlıca avantajı borçlu ülkelere gerekli yapısal değişiklikleri yapabilmeleri için yeterli sürenin tanınması olacak. Çünkü yapısal reformların meyvelerinin toplanması yıllar alabilir. Mali krizdeki ülkeler borçlarını geri ödemeleri için 20 ila 25 yıl süreye sahip olacaklar. Ancak Wolfgang Franz, borçlu ülkelerin verdikleri sözü tutmaması olasılığına karşı paktın içine güvence sağlayan üç madde eklendiğini belirtiyor:

"İlk güvence; her ülkenin milli anayasasında devletin borçlanma sınırını belirlemesi. İkinci güvence; borçların milli vergilerle ödenmesi. Elde edilen gelirin de doğrudan itfa fonuna aktarılması.”

Wolfgang Franz borçlu ülkelerin tüm önlemlere karşın borcunu ödeyememesi halinde altın rezervlerini kaybedeceğini belirtiyor. Çünkü üçüncü önlem olarak fondan yararlanan ülkeler döviz ve altın rezervlerini borçlarına teminat gösterecekler.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.