Kriz Pamuğu Da Vurdu

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İzmir Ticaret Borsası kriz yorgunu. Pamukta iki gündür fiyat oluşmayan borsada para piyasalarının sakinleşmesiyle birlikte işlemlerin tekrar başlaması bekleniyor. İTB`de pamuk 950 bin lira seviyesinde işlem görüyor.


Para piyasalarında yaşanan gelişmeler İzmir Ticaret Borsası`nı da vurdu. Ekim ayında 1 milyon 150 bin lira seviyesini yakalayan, Kasım ayında ise 1 milyon 30- ila 1 milyon 50 bin liradan işlem gören pamukta işlemler durdu. Pazartesi günü fiyatın oluşmadığı pamukta Salı günü 950 bin liradan 100 tonluk işlem yapılırken, elinde nakit bulunan tüccar, çırçırcı ve müstahsilin ürün alım satımını durdurduğu ve parasını repoda değerlendirme yolunu seçtiği belirtiliyor. Aynı şekilde üzüm salonundaki işlemlerde de bir düşüş yaşandığı ve 435 bin ile 475 bin lira arasında fiyat oluşan üzümde işlem miktarının son iki gündür 100 ton seviyesini geçmediği kaydedildi. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanvekili Şadi Katırcıoğlu, borsada yaşanan durgunluk nedeniyle fiyat oluşmadığını söyledi. Para piyasalarında yaşanan gelişmelere bağlı olarak kimsenin mal almaya yanaşmadığını ifade eden Katırcıoğlu, talepteki düşüşün pamuk fiyatlarını gerilettiğini belirtti. Katırcıoğlu, Böyle bir ortamda iş yapmak zor. Rant ekonomisi piyasaları etkiliyor dedi. Tekstil hazır giyim ve konfeksiyoncunun kısa vadeli banka kredileriyle işlem yaptığını anlatan Katırcıoğlu, Düşünün ki pamuk ihtiyacı olan bir kişi bankadan 100 milyar kredi aldı. Bunun için bir ayda 45 milyar faiz isteniyor. Pamuğu işleyecek, satacak olan kişi bu durumda hesabını nasıl yapsın? Krizin acilen son bulması lazım diye konuştu.


TÜRK PAMUĞU DÜNYA FİYATLARININ GERİSİNE DÜŞTÜ;

Krizin sürmesi halinde pamuk fiyatlarındaki düşüşün devam edeceği bilgisini veren Şadi Katırcıoğlu, Türk pamuğunun dünya fiyatlarının çok gerisine düştüğüne dikkat çekti. Londra Borsası`nda 1 dolar 65- 1dolar 66 centten işlem gören pamuğun, Yunanistan` da 1 dolar 40 centten işlem gördüğünü sözlerine ekleyen Katırcıoğlu şöyle devam etti, Son iki gündür oluşan 950 bin liralık fiyat dünya fiyatlarının çok gerisindeb Para ekonomide dönmüyor. Yeni yatırım ve teşebbüsler durdu.Spot borsalarda alım satım durdu. Tasiyonun düşmesini bekliyoruz. Katırcıoğlu ayrıca bugün (Çarşamba) repo faizlerindeki düşüşe bağlı olarak piyasada bir kıpırdanma olduğunu ve pamuk fiyatlarında yakın bir zamanda toparlanma olabileceğini vurguladı. Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman ise Bu şartlarda kimse parasını pamuğa yatırmaz yorumunda bulundu. Tanman,pamukta yaşanan fiyat düşüşlerinin geçici olduğunu, piyasalarda tansiyonun düşmesiyle birlikte pamuk fiyatlarının bir hafta içinde eski seyrine gelebileceğini öne sürdü. Tanman şöyle dedi, Faiz hadleri düşmezse, bu şartlarda iş yapabilmek, mal alıp satmak mümkün olmaz. Ben fiyatlardaki düşüşü talep azlığına bağlıyorum. Ancak birde şu var, bankalar faizleri normal seviyesine çekmeli. Düşünün bir üretici var, tarlası bankaya ipotekli. Baka bu araziye el koysa kime satacak? (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.