Kredi sorunu global kriz yarattı!

30.07.2007 - 12:52 | Son Güncelleme :

Perşembe günü global anlamda riskten kaçış eğilimi, şiddeti gittikçe artan kredi depreminin ardından  tüm global piyasalarda yaşandı.<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabancipiyasapara.jpg" align="right" vspace="5">

Dave Shellock and Michael Mackenzie / Financial Times
Derleyen Tolga KAMİLOĞLU

Hartford finans servisinde yöneticilik yapan Quincy Krosby: ‘ Görünen tablo aslında, önümüzdeki zamanda yapılacak alımlar konusunda yaşanan tedirginliğin kavşağında, konut sektörünün kötüye gidişi ve de yükselen gaz fiyatlarının olacağını gösteriyor’ diyor.

Global borsaların keskin bir düşüş yaşamasıyla birlikte, yoğun hazine bonosu alımları ön plana çıktı ve gelişen piyasalar da sert düşüşler yaşadı.

JP Morgan Asset Management şirketinin eski gelişen piyasalar uzmanı Gunter Heiland: ‘Gelişen piyasalarda aslında  bu değerler esas kredi değerleri değil’ diyor ve ekliyor: ‘Yatırımcılar karlarını koruyabilmek için prim yapmış piyasalardaki hisselerini satıyorlar...’

Yen’e baktığımızda, carry tarde etkisiyle oluşan bir dalgalanma görüyoruz. Yatırımcı düşük değerli dövizini satıyor ve riskli varlıklara yöneliyor. Böylece risk alımı da doğru orantılı olarak patlama gösteriyor. S&P 500’deki uçuculuk, 2006’dan beri en yüksek değerlerine ulaşmış durumda.

Amerikan konut sektörü, haziran ayında yeni konutların yüzde 6.6 ‘lık değer kaybetmesinden beri kötüye gidiyor. Borsa simsarları, bankaların borç verme şartlarını zorlaştırdıkça,  spekülatif yatırımcıların, riskli hisseleri satmaları için zorlandıklarını belirtiyor.

Bankalar, bu yıl içindeki rekor alım işlemlerinin borç külfetinden kurtulabilmek için var güçleriyle çaba sarfediyorlar. Chrysler ve Alliance Boots şirketlerinin satın alımları hafta başında zorluklar yaşadı ve yatırımcılar, hisselerin genelindeki rahatlamanın ancak krediler sabitlendiğinde gerçekleşebileceğini söylüyor.

‘Likidite ve hassasiyet 2002’den beri en kötü dönemini yaşıyor.’ diyor Ameriprise Financial takım lideri Tom Murphy. ‘Kredi değerlerinin yeniden fiyatlandırılmasındaki hız ve likiditedeki düşüş, yatırımcıların, tüm yatırım faaliyetlerini yeniden sorgulamaya yöneltiyor.’ diye de ekliyor.

S&P 500’ün yüzde 2.3 seviyesindeki düşüşü şubat ayından beri gerçekleşen en büyük dalgalanmaydı. Aynı zamanda Dow da yüzde 2.3 seviyesinde değer yitirdi.

Avrupa’da da durum iç açıcı değildi. FTSE Eurofirsit 300 Endeksi yüzde 2.8’lik düşüşle son 5 ayın en keskin inişini yaşadı. Londra’da FTSE 100 de 3.2 seviyesinde bir düşüşe sahne oldu. Bu değer de Mart 2003’ten beri en keskin tek günlük düşüştü.  

Asya cephesine baktığımızda, Asya borsalarının büyük satış baskısının eşiğinde olduğunu görüyoruz. Tokyo’da Nikkei 225, yüzde 0.9’luk düşüş yaşadı. Güney Kore piyasasındaki yüzde 2’lik oynamayı da yüzde 1.8 ile Taipei izledi.

Fakat ilginç olan nokta şu ki, Çin’sw Şangay Bileşik Endeksi yatırımcıların verdiği pozitif tepkiyle birlikte yüzde 0.5’lik bir yükselişle sıçradı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.