Kredi Piyasasinda Hareketlenme Sinyali.

10.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kredikullanimi artisa gecti. Faizlerdeki hizli inis, doviz kredisini gozden dusurdu. TL kredi hacmi ise yilbasina gore yuzde 20 artti. Rusya krizinden beri durgunlasan gecen yilin Aralik ayindan itibaren de canlanma sinyalleri veren piyasalarda, kredi kullanimi da hafif hafif artiyor. Merkez Bankasi verileri gore mevduat bankalarinin verdigi Turk Lirasi ticari kredilerin tutari 24 Mart itibariyle yilbasina gore yuzde 20 oraninda artis kaydetti. Miktar olarak 1.2 katrilyon lirayi asti. Buna karsilik doviz kredilerinde hic artis yok. Bu da kur artisi goz onune alindiginda reel olarak dusus oldugunu gosteriyor. Verilere gore 1999 yili sonunda 6 katrilyon 229 trilyon olan TL cinsinden ticari kredilerin toplami, 24 Mart itibariyle 7.5 katrilyona yaklasti. Ticari doviz kredilerinin tutari ise yaklasik 6.6 katrilyonluk duzeyini bu sure boyunca korudu. Ocak sonundan itibaren hacim buyuklugu ilk kez TL cinsi kredilerin lehine dondu. Bu durum piyasanin artik doviz degil, TL kredi talep ettigini gosteriyor. Bunun nedeni faizde yasanan tarihi dusus. Eskiden yuzde 100`leri asan maliyeti gogusleyemeyen sirketler, simdi doviz-TL makasinin kapanmasi nedeniyle TL`yi tercih ediyor. Bankacilar gore su anda TL kredilerinin bilesik faizi yuzde 40-45 civarinda. Doviz kredisinin faizi ise banka ve sirkete gore yuzde 10`la 20 arasinda degisiyor. Kur artisi da goz onune alindiginda, doviz kredisi kullanmanin bir anlami kalmiyor. Ayrica doviz kredisinde ihracat bagantisi ayaginin zorunlu olmasi, TL kullanimini one cikariyor. TL kredilerin faizleri bankalararasi TL piyasasindaki seyre gore degisiyor. Bu oranlar, yuzde 35 olan bono faizlerinin biraz daha uzerinde. Dolayisiyla bono almaktansa, TL kredisi vermek, bankalarin isine geliyor. Bankacilara gore piyasada bir talep artisi hissediliyor. Ancak ekonomik canlanma cok hizlanmadigi icin doyurucu duzeye gelmis degil. Yatirim amacli talep yok. Sirketler daha cok operasyonel amacli kisa vadeli kredi talebinde bulunuyor. Ama bu talep, bonodan cikan parayi tamamen karsilayabilecek nitelikte degil. Hazine`nin ilk uc aylik ic borc geri odeme ve borclanma verilerine baktigimizda, karsimiza cikan sonuc su: Hazine tahvil gelirlerine ait "ek ve gecici" vergilerden sonra piyasada yaklasik 2 katrilyon lira birakmis. Itfadan az borclanma durumu ikinci ceyrekte de devam edecek. Yine piyasaya yaklasik 2 katrilyon lira birakilacak. Tupras, POAS derken tutar belki daha da buyuyecek. Iste bankalarin sorunu da burada baslayacak. Bankalar 1994 krizinden beri bir kenara attiklari musterilerine kendilerini hatirlatmak icin kirk takla atacak. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.